top of page

Warren Buffett blijft dit aandeel verkopen en bereidt zich mogelijk voor op ellende

In het kort:

  • Warren Buffett heeft een kwart van zijn belang in Apple verkocht, waardoor Berkshire’s cashpositie groeide tot een record van $325 miljard.

  • Dit kan wijzen op een afwachtende houding en het idee dat de markt momenteel overgewaardeerd is, mogelijk in afwachting van economische uitdagingen.

  • Buffett’s strategie suggereert dat hij klaar is om kansen te grijpen tijdens een marktcorrectie, wat beleggers aanspoort om voorzichtig en geduldig te blijven.

Warren Buffett heeft weer eens de schijnwerpers op zich gericht. In het derde kwartaal van heeft hij namelijk een flinke hap uit zijn belang in Apple genomen, wat resulteerde in een indrukwekkende toename van de cashpositie van Berkshire. De totale cash positie van het bedrijf is nu aangezwollen tot een recordbedrag van $325 miljard, een flinke sprong ten opzichte van de $276,9 miljard in het tweede kwartaal. Dit roept een aantal belangrijke vragen op: wat ziet Buffett dat anderen niet zien? En wat betekent dit voor beleggers?

Bron: FT Research

Apple is immers jarenlang de kroonjuweel van Buffett’s portefeuille geweest. Zelfs na de recente verkoop blijft Apple de grootste investering van Berkshire Hathaway, met een waarde van ongeveer $70 miljard. Toch is het opmerkelijk dat Buffett, die Apple ooit ‘het beste bedrijf’ noemde waarin hij investeerde, nu een kwart van zijn belang heeft verkocht.


De reden? Speculaties gaan alle kanten op. Buffett heeft eerder gehint op mogelijke belastingverhogingen op kapitaalwinsten. Met het snel oplopende Amerikaanse begrotingstekort is het goed mogelijk dat hogere belastingen eraan komen. En laten we eerlijk zijn: Buffett is niet iemand die snel met fiscale verrassingen wordt gepakt.


Een cashpositie van $325 miljard roept bij andeere weer associaties op met een belegger die zich voorbereidt op stormachtige markten. Analisten van Edward Jones en CFRA Research speculeren dat dit wijst op een risicomijdende houding. Ofwel: Buffett vindt de aandelenmarkten nu te duur of verwacht een economische dip. ‘Het oppotten van cash wijst op voorzichtigheid, en dat kan beleggers aan het denken zetten over de huidige waarderingen op de beurs,’ aldus een analist van CFRA.


Maar het kan natuurlijk ook iets heel anders betekenen. Historisch gezien heeft Buffett vaak gewacht op het juiste moment om groots in te kopen. Deze enorme cashpositie geeft hem de slagkracht om direct te handelen als zich een buitenkans voordoet. Denk aan de kredietcrisis van 2008, toen hij deals sloot die later miljarden opleverden.


Wat ons wel opviel is dat Berkshire in het derde kwartaal geen aandelen van het eigen bedrijf heeft teruggekocht. Dit is de eerste keer sinds 2018 dat het bedrijf een kwartaal doormaakte zonder buybacks. In eerdere kwartalen lag dat bedrag nog rond de $2 miljard. Dit zou kunnen betekenen dat Buffett de aandelen van Berkshire momenteel als te duur beschouwt. Zijn filosofie is simpel: “We kopen alleen terug als de prijs onder de intrinsieke waarde ligt.” Dat hij nu afziet van buybacks kan gezien worden als een teken dat Berskhire (en waarschijnlijk de markt) overgewaardeerd is.

Bron: Zero Hedge (on X)

Buffett’s voorzichtigheid komt in een jaar waarin de beurs hoge toppen heeft bereikt, mede gevoed door verwachtingen van een zachte economische landing en een afnemende inflatie. De Federal Reserve heeft dit jaar meerdere renteverlagingen doorgevoerd, wat doorgaans een stimulans is voor de markten. Maar met de 10-jaars Treasury-rente die onlangs boven de 4% is uitgekomen, zijn de vooruitzichten nu eigenlijk al weer wat troebeler. Dit soort signalen kunnen een reden zijn waarom Buffett niet overhaast nieuwe investeringen doet.


Andere bekende beleggers, zoals Paul Tudor Jones, hebben hun zorgen geuit over het oplopende begrotingstekort van de VS. En met de presidentsverkiezingen voor de deur, is de kans groot dat de politieke onzekerheid misschien ook nog een rol speelt in Buffett’s afwachtende houding.


Voor beleggers is dit overigens wel een moment om op scherp te staan. Het feit dat Berkshire Hathaway zijn cash positie verder laat groeien naar nieuwe records en geen aandelen terugkoopt, kan een teken zijn om zelf ook wat conservatiever te worden. Zijn aanpak is altijd gericht geweest op de lange termijn, en zijn huidige strategie suggereert dat hij beter koopmomenten verwacht.


Toch is dit natuurlijk geen reden om direct in paniek te raken. Buffett’s keuze om een cashbuffer op te bouwen betekent ook dat hij klaar is om kansen te grijpen wanneer de markt zich corrigeert. En als het verleden ons iets heeft geleerd, is het dat de geduldige belegger vaak beloond wordt.


Warren Buffett blijft een meester in het lezen van de markt en het anticiperen op toekomstige kansen. De recente verkoop van Apple-aandelen en de recordhoogte van Berkshire’s cashpositie suggereren dat hij nu voorzichtig is en wacht op het juiste moment om toe te slaan. Voor beleggers is dit een signaal om waakzaam te blijven en de huidige waarderingen kritisch te bekijken. Want zoals Buffett zelf vaak zegt: “Geduld is een van de meest onderschatte kwaliteiten in beleggen.”

Comments


Net binnen..