top of page

Waarom Paramount Global aandelen vandaag omhoog schieten met ruim 25%

In het kort:

  • Operationele Winst Paramount Global: In de eerste drie kwartalen van 2023 zag Paramount Global een daling van 30% in de operationele winst voor afschrijvingen, tot minder dan 2 miljard dollar.

  • Byron Allen, een voormalig stand-upcomedian en talkshowhost, heeft een bod van $14,3 miljard uitgebracht op aandelen van Paramount Global.

  • Overnamebod: Dit bod omvat een premie van 50% op de stemgerechtigde aandelen van Paramount en een totale dealwaarde van ongeveer $30 miljard, inclusief schulden.


Paramount Global, een vooraanstaande naam in de media-industrie, heeft een uitdagend jaar achter de rug. In de eerste drie kwartalen van 2023 kelderde de operationele winst van het bedrijf met 30%, uitkomend op minder dan 2 miljard dollar. Deze financiële terugval weerspiegelt zich in de aanzienlijke daling van de beurswaarde, die eind vorig jaar het laagste niveau in vijftien jaar bereikte.


Byron Allen: Van Comedian tot Media-Magnaat

Byron Allen, ooit begonnen als stand-upcomedian en talkshowhost, is nu de trotse eigenaar van een groeiend media-imperium. Zijn bedrijf, Allen Media Group, bedient maar liefst 200 miljoen abonnees, voornamelijk in de VS, en houdt zich bezig met het licenseren van niche-tv-zenders aan kabelbedrijven en het produceren van tv-shows en films.


De Overnamestrijd van Paramount

In een gedurfde zet heeft Byron Allen een bod van 14,3 miljard dollar uitgebracht voor de overname van alle uitstaande aandelen van Paramount Global.


Dit bod, dat een 50% hogere waarde biedt voor de stemgerechtigde aandelen van Paramount en een totale waarde van ongeveer 30 miljard dollar van Paramount zou betekenen, is een poging om het stuur bij Paramount over te nemen. Allen's strategie is om bepaalde assets, waaronder de filmstudio, te verkopen, terwijl hij de focus legt op de televisiekanalen en streamingdiensten.


Een keerpunt voor Paramount

Paramount staat voor een keerpunt, waarbij fusies en opsplitsingen mogelijk de enige weg vooruit zijn in een tijdperk waar traditionele mediagiganten worstelen om relevant te blijven.


Allen's aanpak zou Paramount kunnen transformeren, maar hij moet nog voorbij Shari Redstone, die op het moment 77% van de stemrechten in handen heeft. Wel is het duidelijk dat het bod een directe positieve invloed heeft op de koers, welke op het moment van schrijven al met 25,14%.


Gemakkelijk aandelen kopen en verkopen? Dat kan via DeGiro #AD

Conclusie

Het bod op Paramount van Byron Allen is een goed voorbeeld van de dynamische en onvoorspelbare aard van de media-industrie. Met de voorgestelde overname door een self-made miljardair die zijn carrière begon aan de keukentafel, bevindt Paramount zich op een cruciaal kruispunt van overleving en vernieuwing.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!