top of page

Waarom dit AI dividend-aandeel beleggers positief kan gaan verrassen

In het kort:

  • IBM legt zich toe op een transformatie naar een toonaangevende aanbieder van kunstmatige intelligentie (AI) technologie.

  • Het bedrijf kondigde personeelsverminderingen aan, vooral in de marketing- en communicatieafdelingen om efficiënter te kunnen opereren.

  • Met een vooruitstrevend jaarlijks dividendrendement van 3,46% en een P/E-ratio van 23,42, positioneert IBM zich in verhouding als een aantrekkelijke investering voor zowel groei- als inkomstgerichte beleggers.

Het aandeel IBM nadert zijn hoogste punt ooit, een prestatie die grotendeels te danken is aan de ambitieuze inspanningen van CEO Arvind Krishna om het bedrijf rond kunstmatige intelligentie (AI) en de cloud te herpositioneren. Sinds het begin van 2024 heeft het aandeel een indrukwekkende stijging van ruim 18% meegemaakt, waarbij het sluit op $190,96 afgelopen donderdag- slechts 7,5% verwijderd van het historische hoogtepunt van $206,31 uit 2013.


IBM staat op interessant punt in de geschiedenis van het bedrijf. IBM, vaak gezien als een statische reus in de techwereld, heeft namelijk de laatste tijd een opvallende transformatie doorgemaakt. Met een focus op AI en cloud computing, streeft IBM ernaar zichzelf opnieuw uit te vinden als een voorhoede in de technologiemarkt.


Personeelsverminderingen: een noodzaak?

In het vierde kwartaalverslag van januari kondigde IBM aan dat het in 2024 $3 miljard aan kosten wil besparen, een verhoging van het eerdere doel van $2 miljard, deels door duizenden werknemers te ontslaan. Deze 'herbalancering' wordt toegeschreven aan een toename in productiviteit en een voortdurende inspanning om het personeelsbestand af te stemmen op de vaardigheden die het meest gevraagd worden door klanten, vooral op het gebied van AI en hybride cloud.


Dit besluit weerspiegelt een bredere trend in de technologie-industrie waar bedrijven streven naar kleinere operaties. Hoewel dit op het eerste gezicht zorgwekkend kan lijken, benadrukt het ook IBM's inzet voor efficiëntie en de toewijding aan het heroriënteren van middelen richting innovatieve groeigebieden, zoals AI.


IBM's inzet voor AI is geen lichte gok. Het bedrijf heeft significante vooruitgang geboekt met producten zoals Watsonx, die bedrijven helpt bij het ontwikkelen van AI-modellen, en met de bouw van een AI-gestuurde "supercomputer" in de cloud. Deze inspanningen positioneren IBM niet alleen als een speler in de AI-markt, maar ook als een bedrijf dat klaar is om een aanzienlijk deel van deze snelgroeiende sector op te eisen.



Synergie als drijfveer voor groei

IBM's beslissing om zijn consultancy en software-aanbod te integreren, heeft het bedrijf niet alleen een nieuwe dynamiek gegeven maar ook een strategisch voordeel in de huidige markt. Deze geïntegreerde benadering, versterkt door tactische allianties met hyperscalers, stelt IBM in staat een synergetisch effect te creëren dat de weg baant voor significante groei. Het bedrijf voorspelt een mooie omzetstijging van 12,38% in FY-2024, wat zou neerkomen op een omzet van $69,44 miljard. Deze voorspelling staat in schril contrast met de aanvankelijke verwachting van slechts 2,67%, en illustreert de impact van IBM's vernieuwde focus.


Een unieke positie in de AI-Markt

Terwijl de wereld zich verwonderde over de mogelijkheden van generatieve AI door platforms zoals ChatGPT, had slechts een klein percentage van de bedrijven eind 2023 daadwerkelijk stappen gezet om deze technologie te adopteren. IBM heeft deze kans aangegrepen door zich te richten op de behoeften van grote ondernemingen, die zich geen misstappen binnen deze nieuwe systeem-implementaties kunnen veroorloven.


Door de risico's te minimaliseren en de productiviteit te maximaliseren, biedt IBM een veilige haven voor bedrijven die de overstap naar AI maken. De nadruk op een platformgerichte aanpak, gekenmerkt door de integratie van Red Hat OpenShift en Watsonx, positioneert IBM als een leider in zowel softwareontwikkeling als consultancy.


Concurrentievoordeel door samenwerking

In tegenstelling tot het directe gevecht dat sommige van zijn concurrenten voeren, kiest IBM voor een pad van samenwerking. Deze strategie heeft het bedrijf in staat gesteld om aanzienlijke inkomsten te genereren, waarbij ongeveer 40% van de consultancy-inkomsten afkomstig is van samenwerkingen met hyperscalers en andere grote SaaS-aanbieders. Dit benadrukt niet alleen IBM's vermogen om zich aan te passen en te innoveren binnen een competitief landschap, maar ook om te profiteren van de kracht van partnerschappen.


Vooruitzichten en potentieel

Terwijl de schijnwerpers vaak gericht zijn op de onmiddellijke impact van AI-innovaties zoals ChatGPT, is IBM stilletjes bezig met het leggen van de fundamenten voor langdurige groei en invloed in de AI-sector. Met een verwachte wereldwijde AI-softwaremarkt van $850,6 miljard tegen 2030, staat IBM op de drempel om een dominante speler te worden. De combinatie van ervaring, strategische allianties en een vernieuwde focus op AI en cloud-technologieën belooft een interessante toekomstig groeitraject voor dit iconische bedrijf.



Waardering en dividend van IBM

Tegen de achtergrond van een spectaculaire rally in de aandelenprijs in het eerste kwartaal van 2024, blijft IBM verrassend betaalbaar. Met een P/E-ratio van 23,42 blijft IBM aantrekkelijk vergeleken met de hogere waarderingen van vele andere techgiganten. Daar bij meegenomen dat de P/E ratio eind 2022 zelfs boven de 77 stond. Bovendien biedt het een vooruitstrevend jaarlijks dividendrendement van 3,46%, een zeldzaamheid in de techsector en een teken van het vertrouwen van het bedrijf in zijn langetermijnvooruitzichten.


Terwijl de aandacht vaak uitgaat naar de meer in het oog springende namen in de techwereld, vertegenwoordigt IBM een unieke combinatie van groei, waarde en zelfs dividenduitkering. Het is een bedrijf dat zichzelf opnieuw uitvindt in het hart van de volgende grote golf in technologie: kunstmatige intelligentie. Voor investeerders die op zoek zijn naar blootstelling aan deze opkomende markt, zonder de exorbitante waarderingen, biedt IBM een aantrekkelijke optie om eens in te duiken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page