top of page

Buffett´s beursindicator signaleert overwaardering: een waarschuwing voor beleggers

In het kort:

  • De "Buffett Indicator", een marktindicator gecreëerd door Warren Buffett, wijst op dit moment op een overwaardering van de Amerikaanse aandelenmarkt.

  • Ondanks de sterke prestaties van de S&P 500, die meer dan 10% is gestegen sinds januari, waarschuwen analisten en investeerders dan ook voor een mogelijke terugval.

  • De indicator heeft in het verleden, zoals in 2022 met een stand van 211%, een marktterugval voorspeld, waarbij de S&P 500 in het daaropvolgende jaar met 19% daalde.


De Buffett Indicator, ook bekend als de Buffett Index of Buffett Ratio, is een economische maatstaf die de totale waarde van de Amerikaanse aandelenmarkt afzet tegen het bruto binnenlands product (BBP) van de Verenigde Staten. Deze indicator is genoemd naar Warren Buffett, die het ooit omschreef als "waarschijnlijk de beste enkele maatstaf van waar waarderingen op elk gegeven moment staan." De formule voor de Buffett Indicator is eenvoudig: de totale marktwaarde van de VS gedeeld door het BBP.


De Buffett Indicator geeft een verhouding weer die de grootte van de aandelenmarkt in relatie tot de omvang van de economie meet. Als de waarde van de aandelenmarkt veel sneller groeit dan de daadwerkelijke economie, kan dit wijzen op een bubbel. De huidige ratio van deze indicator staat op 193%, wat suggereert dat de aandelenmarkt overgewaardeerd is ten opzichte van het BBP.


De grafiek van de buffett indicator sinds 1971:


Theorie en gegevens

De indicator berekent de ratio van de totale Amerikaanse aandelenmarktwaarde, gemeten door de Wilshire 5000 index, gedeeld door het BBP. Deze verhouding fluctueert over tijd, waarbij de aandelenmarktwaarde volatiel kan zijn, terwijl het BBP gestaag groeit. Een ratio van 193% duidt op een significante overwaardering van de aandelenmarkt ten opzichte van de economische output.



De historische waarde van de Buffett Indicator toont aan dat de huidige ratio van 193% ruim 100% boven de historische trendlijn ligt. Een historisch gemiddelde waar we overigens sinds medio 2013 al niet meer onder zijn geweest. Deze hoge stand op dit moment wordt op dit moment wel geïnterpreteerd als een aanwijzing dat de markt overgewaardeerd is.


Kritiek op de Buffett Indicator

Ondanks de huidige hoogtes van deze indicator is er ook kritiek op de Buffett Indicator, die niet alle financiële nuances meeneemt, zoals inkomsten uit het buitenland en de invloed van rentetarieven op bedrijfswaarderingen. Jamie Dimon van JPMorgan Chase benadrukt bijvoorbeeld dat de huidige stijging in AI geen hype is, maar een fundamentele verschuiving, wat een dergelijke hoge stand van deze indicator zou verklaren.


Toch blijft de markt volgens experts zoals Kevin Gordon van Charles Schwab kwetsbaar voor negatieve verrassingen, vooral met de naderende kwartaalresultaten. Hoewel de Buffett Indicator een handige maatstaf biedt om een inschatting te maken van de waardering in de Amerikaanse aandelenmarkt, is het geen perfecte indicator. De belangrijkste kritieken op de indicator zijn de twee onderstaande.


  • Rentetarieven: De indicator houdt geen rekening met hoe aandelen worden gewaardeerd ten opzichte van alternatieve beleggingen, zoals obligaties. Lage rentetarieven kunnen bijvoorbeeld de vraag naar en de prijzen van aandelen verhogen, ongeacht de verhouding tussen marktwaarde en BBP.

  • Internationale verkopen: De marktkapitalisatie weerspiegelt wereldwijde activiteiten, terwijl het BBP dat niet doet. Dit kan leiden tot vertekeningen, aangezien Amerikaanse bedrijven aanzienlijke inkomsten kunnen genereren uit activiteiten buiten de VS, die niet worden weerspiegeld in het Amerikaanse BBP.


Ondanks deze kritieken blijft de Buffett Indicator een door veel beleggers bekeken en besproken maatstaf voor het beoordelen van de algemene waardering van de aandelenmarkt. Het biedt naar mijn mening meer een snel snapshot van de marktdynamiek in de VS, maar als belegger is het belangrijk rekening te houden met een breder scala aan factoren dan alleen deze simpele berekening.


AI en rentevoorspellingen voeden speculatie

Dit jaar hebben aandelen, vooral die gerelateerd aan kunstmatige intelligentie en chipfabrikanten zoals Nvidia, ongekende hoogtes bereikt. Deze opmars wordt deels gevoed door de verwachting dat de Federal Reserve de rente dit jaar driemaal zal verlagen. Deze speculatie heeft een voorschot genomen op de daadwerkelijke verlagingen, ondanks tegenstrijdige signalen vanuit de Fed zelf.



Maar de euforie rond AI en de verwachte renteverlagingen heeft experts zoals John Hussman en voormalig minister van Financiën Larry Summers op hun hoede gemaakt. Zij suggereren dat we ons op zijn minst aan de voet van een bubbel bevinden. Lastige is alleen dat het niet uitmaakt waar de markt staat, er altijd een analist zal zijn die tegen de stroom in wilt gaan en een toekomstige markt daling suggereert.


Concluderend kan worden gesteld dat, terwijl de aandelenmarkt een periode van uitbundige groei doormaakt, gedreven door technologische vooruitgang en speculatie op monetair beleid, een waarschuwingssignaal als deze zeker niet genegeerd mogen worden. Echter is het belangrijk vooral ook te kijken naar de onderliggende drijfveer van de groei in de aandelenmarkt, in die optiek is het dan weer niet zo gek dat AI momenteel de aandelenmarkt net zo veranderd als dat het onze eigen wereld zal gaan veranderen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page