top of page

Cortese review 2024: grootste zorgvastgoedfonds van Nederland

In het kort:

  • Cortese, opgericht in 2010, is de grootste belegger in zorgvastgoed van Nederland met meer dan 50 zorgwoningen en gezondheidscentra, met circa €240 miljoen aan vastgoed onder beheer.

  • Cortese heeft een huidige prognose van een totaalrendement van 9,3% en een vaste rente uitbetaling van 6% per jaar.

  • Dit vastgoedfonds kent verschillende beleggingsfondsen, waar de minimale inleg per fonds verschilt.

Cortese, opgericht in 2010, heeft zich stevig gepositioneerd als een prominente speler in de Nederlandse zorgvastgoed sector, met een uitgebreid portfolio van meer dan 50 zorgwoningen en gezondheidscentra. Dit vastgoedplatform biedt de optie voor zowel particuliere als institutionele beleggers om te investeren in duurzaam en langdurig verhuurd zorgvastgoed.


Een van de meest aantrekkelijke aspecten van Cortese is de belofte van een stabiel rendement. Met een prognose van een totaalrendement van 9,3% en een vaste jaarlijkse rente-uitkering van 6% op het huidige openstaande Cortese Healthcare IX fonds, spreekt Cortese beleggers aan die op zoek zijn naar langere termijn investering in zorgvastgoed. De stabiliteit van de huurders binnen deze zorgpanden en langlopende huurcontracten binnen de zorgsector bieden een veilige haven tegen de economische fluctuaties. Dit maakt het een aantrekkelijke optie is voor diegenen die stabiliteit waarderen in hun beleggingsportefeuille.


Benieuwd naar de verschillende fondsen van Cortese vastgoed? Vraag dan een vrijblijvende brochure aan: Brochure Cortese

Een ander positief punt is dat het fonds geen lopende kosten of uitstapkosten rekend, hier lever je echter wel de flexibiliteit om vroegtijdig uit te kunnen stappen voor in, gezien de lange looptijd van deze projecten. Desondanks zijn er ook enkele kanttekeningen te plaatsen bij het beleggingsaanbod van Cortese. De hoge minimuminleg van €100.000 voor sommige fondsen kan een drempel vormen voor kleinere beleggers, waardoor dit platform minder toegankelijk is voor een brede doelgroep. Echter zijn er ook opties waarbij een lagere inleg mogelijk is, vanaf €10.000.


Het ontbreken van AFM-toezicht, ondanks de vrijstelling en transparantie in meldingen, kan bij sommige beleggers vragen oproepen over de regelgevende zorgvuldigheid en toezicht op de bedrijfsvoering. Dit is dan ook zeker iets om in de gaten te houden voor dit fonds, aangezien het prettig is te weten dat een dergelijk fonds onder toezicht staat van de AFM.


De betrouwbaarheid van Cortese wordt dan weer wel onderstreept door hun ervaring en de omvang van het kapitaal dat zij beheren, wat vertrouwen wekt bij potentiële investeerders. Hun aanpak, die zowel de ontwikkeling van medische centra omvat als advisering over huisvestingsvraagstukken, toont een diepgaande kennis van en toewijding aan de zorgsector.


Beste vastgoedfondsen in Nederland

In de steeds diverser wordende wereld van vastgoedbeleggingen biedt Cortese ongetwijfeld een unieke invalshoek met de specifieke focus op zorgvastgoed. Echter, na een evaluatie van alle aspecten van het fonds, en een vergelijking met andere fondsen in de markt, komen enkele potentiële verbeterpunten naar voren die het overwegen waard zijn voordat u een definitieve beslissing neemt. Hieronder een artikel met alle vastgoedfondsen in Nederland, voor opties met een lagere inleg, hogere rendementen en meer diversificatie in soorten vastgoed.



Betere rendementen buiten Cortese

Een van de meest aansprekende factoren voor vastgoedbeleggers is uiteraard het rendement, en dan vooral de stabiliteit ervan. Hoewel Cortese een respectabel jaarlijks rendement van 5 tot 6% biedt, blijkt uit mijn eerdere analyse dat er Nederlandse vastgoedfondsen zijn die een hoger dividendrendement uitkeren, soms wel tot 8,5 – 9%. Deze fondsen kunnen een aantrekkelijkere optie zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een hoger jaarlijks inkomen uit hun beleggingen.


Toegankelijkheid voor elke belegger

De minimale inleg bij Cortese kan een barrière vormen voor kleine of beginnende beleggers. Met een instap van €10.000 tot €100.000 is Cortese mogelijk niet haalbaar voor iedereen. Andere fondsen bieden lagere drempels aan, soms al vanaf €100 – €2.500, waardoor vastgoedbeleggingen toegankelijker worden voor een breder publiek.


De lange looptijd van de obligaties bij Cortese (7 tot 10 jaar) en de beperkte verhandelbaarheid kunnen beleggers afschrikken die op zoek zijn naar meer flexibiliteit. Andere vastgoedfondsen bieden mogelijkheden om op elk gewenst moment uit te stappen, hoewel dit vaak gepaard gaat met uitstapkosten. Deze hogere flexibiliteit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die hun investeringen liever niet voor een lange periode vastzetten.


Diversificatie: de sleutel tot risicospreiding

Hoewel de specialisatie van Cortese in zorgvastgoed haar onderscheidt, kan dit ook als een beperking worden gezien. Voor beleggers die streven naar een gediversifieerde portefeuille, kan het interessant zijn om ook te kijken naar fondsen die een breder scala aan vastgoedsectoren omvatten, zoals commercieel vastgoed, huurwoningen, en datacenters. Diversificatie is een bekende strategie om risico's te spreiden en het totale rendement van een portefeuille te stabiliseren.


Samenvattend biedt Cortese een solide optie voor degenen die willen investeren in het Nederlandse zorgvastgoed met een relatief hoog instapbedrag. Hun focus op duurzaamheid en de zorgsector spreekt tot de verbeelding, maar potentiële beleggers moeten zich bewust zijn van de beperkingen, waaronder de hoge minimuminleg en het ontbreken van AFM toezicht.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page