top of page

Tesla VS BYD, de waarderingskloof uitgelegd

In het kort:

  • Alhoewel de marktwaarde van BYD en Tesla sterk uiteen loopt, met Tesla als duidelijke koploper qua marktwaarde, lijken de bedrijven zeer dicht bij elkaar te komen wat betreft producten en verkopen.

  • BYD's Seal betreedt de Europese markt, concurreert met de Tesla Model 3 in Duitsland op basis van vergelijkbare prijzen en indrukwekkende specificaties.

  • De jaarlijkse verkopen van BYD stegen met ongeveer 70% jaar op jaar, terwijl Tesla een groei van ongeveer 46% laat zien.

Tesla versus BYD: de ongegronde waarderingskloof

Tesla geniet van een indrukwekkende aandelenrally, ondanks een daling in de jaarlijkse winst, de aandelen van Tesla zijn in het laatste jaar met meer dan 36% gestegen.

Dit, terwijl BYD een daling van ruim 22%heeft laten zien dit jaar.


Het is moeilijk om de enorme waarderingskloof van meer dan $600 miljard te rechtvaardigen tussen Tesla's marktkapitalisatie van $730 miljard en BYD's $84 miljard. In dit artikel gaan we verder in op dit waarde verschil en het verhaal hierachter.


Verkoopcijfers en winstgevendheid: BYD blijft groeien

BYD, de opkomende Chinese speler, overtreft Tesla in groei. In het derde kwartaal verkocht BYD ongeveer 822.000 personenauto's, inclusief 432.000 volledig elektrische voertuigen en 390.000 plug-in hybride voertuigen. Ter vergelijking: Tesla verkocht ongeveer 435.000 volledig elektrische voertuigen.


BYD's verkopen zijn jaar tot nu toe met ongeveer 70% gestegen, terwijl Tesla een groei van ongeveer 46% laat zien. Op het gebied van operationele winst in het derde kwartaal behaalde Tesla ongeveer $1,8 miljard, terwijl BYD dichtbij kwam met ongeveer $1,7 miljard.


Toekomstverwachting: China bepalende factor

Tesla, met 25% van de omzet uit China, en BYD, met bijna 80% van de omzet uit China, concurreren op verschillende markten. Analisten suggereren dat deze geografische concentratie een cruciale rol speelt in de waarderingskloof. Chinese investeerders, die voornamelijk BYD bezitten, zien het als een autobedrijf, terwijl Amerikaanse investeerders in Tesla geïnteresseerd zijn in kunstmatige intelligentie en zelfrijdende technologie. Dit kan deels de grote verschillen in waardering verklaren.


De Europese menging van BYD: Seal versus Model 3

BYD betreedt de Europese markt met zijn nieuwste generatie elektrische voertuigen. Met onder andere de BYD Seal, een directe concurrent van de Tesla Model 3.


In Duitsland, een sleutelmarkt voor elektrische voertuigen, strijden de BYD Seal en de Tesla Model 3 om de gunst van kopers. Met een startprijs van €44.913 voor de Seal en €42.990 voor de Tesla Model 3 RWD, belooft het een nek-aan-nek race te worden. Voor de AWD-versie van beide modellen stijgt de prijs respectievelijk naar €50.990 voor de Seal en €51.990 voor de Model 3.


De BYD Seal, uitgerust met BYD's Blade-batterij, biedt indrukwekkende specificaties. Met een vermogen van 308 pk in de Design-trim en 529 pk in de Excellence-AWD-trim, garandeert het indrukwekkende prestaties. De WLTP-rijbereiken van 570 kilometer en 520 kilometer voor respectievelijk de RWD- en AWD-modellen geven BYD sterk concurrerende specificaties.


Tesla's Model 3 staat bekend om zijn premium prestaties en hogere prijskaartje. Met een vergelijkbare WLTP-actieradius van 570 kilometer voor de RWD-versie en 530 kilometer voor de Long Range AWD-versie, biedt Tesla een alternatieve keuze voor kopers. Echter, tegen een hogere prijs van €51.990 voor de Long Range AWD, roept het de vraag op of de extra kosten gerechtvaardigd zijn.


Conclusie

In een wereld waar elektrische auto's de revolutie leiden, weerspiegelt de ongegronde waarderingskloof tussen Tesla en BYD niet alleen marktdynamiek, maar ook de verschuiving in investeerdersvoorkeuren. Terwijl Tesla's aandelen een indrukwekkende stijging laten zien, blijft BYD gestaag groeien, vooral in markten zoals China, waar geografische focus een cruciale rol speelt.


De opkomst van BYD in de Europese markt, gemarkeerd door de vergelijking tussen de BYD Seal en de Tesla Model 3, zet de concurrentie op scherp. Met indrukwekkende specificaties, (even) gunstige prijzen en de nadruk op de groeiende elektrische automarkt, lijkt BYD klaar om de uitdaging aan te gaan. Terwijl Tesla zich handhaaft als een premium speler, roepen de hogere prijzen, voornamelijk in het hogere segment, en vergelijkbare prestaties vragen op over de rechtvaardiging van de kosten.


De toekomst van elektrische mobiliteit blijft evolueren, en de dynamiek tussen Tesla en BYD weerspiegelt deze voortdurende verschuivingen. De marktwaardering en consumentenkeuzes zullen ongetwijfeld worden beïnvloed door factoren zoals geografische focus, technologische innovaties en prijsstrategieën. Volgend kwartaal zal het interessant worden om te zien of het verschil tussen beide bedrijven nog kleiner zal worden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Hozzászólások


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..