top of page

Nvidia boekt grootste eendaagse waardeverlies in beursgeschiedenis

In het kort:

  • Nvidia's beurswaarde daalde met 9,5%, wat resulteerde in een verlies van $300 miljard aan marktkapitalisatie.

  • Meer dan 57% van de zeer vermogende leden van Tiger 21 investeert niet in Nvidia, ondanks het succes van het bedrijf in AI.

  • 43% van de leden die wel in Nvidia hebben geïnvesteerd, zijn terughoudend om meer aandelen te kopen vanwege de volatiliteit en onzekerheid over toekomstige concurrentie.


Nvidia-aandelen daalden recent met 9,5% en nog eens 3% in de nabeurs handel, wat neerkwam op een verlies van $300 miljard in marktkapitalisatie. Dit is de grootste eendaagse waardedaling van een Amerikaans aandeel ooit. De daling werd versterkt door bredere verkopen op Wall Street en geruchten over een antitrustonderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie.


De aandelenkoers van Nvidia (03/09-04/09):

Bron: CNBC


Volgens een recent rapport van Tiger 21, een netwerk van ultrarijke investeerders met een gezamenlijk vermogen van $165 miljard, investeert meer dan de helft van de leden niet in Nvidia. Van de 43% van de leden die wel aandelen van het bedrijf hebben, overweegt het merendeel niet om hun positie uit te breiden. Dit ondanks dat Nvidia gezien wordt als een leider in de AI-revolutie.



Hoge waardering en volatiliteit

Tiger 21-leden richten zich voornamelijk op vermogensbehoud in plaats van het najagen van grote winsten. Nvidia heeft weliswaar indrukwekkende groeicijfers laten zien — de marktwaarde steeg bijna negenvoudig sinds eind 2022 — maar de hoge waardering en de bijbehorende volatiliteit zorgen voor terughoudendheid. Veel leden vrezen dat Nvidia’s prijsstijging al zijn piek heeft bereikt, waardoor het risico op een correctie groot is.


De Fwd P/E ratio van Nvidia:

Bron: Finbox


Daarnaast, hoewel Nvidia een dominante speler is in de AI-sector, wijzen veel leden op het risico van toenemende concurrentie. Dit werd bijvoorbeeld ook gezien bij Tesla, waar veel autofabrikanten uiteindelijk hun eigen elektrische voertuigen lanceerden en Tesla’s marktaandeel in gevaar brachten.



Veel beleggers en analisten maken zich dus zorgen dat Nvidia momenteel overgewaardeerd is door de enorme stijging van de aandelenkoers in het afgelopen jaar. Kindig, tech-analist bij I/O Fund, gelooft dat Nvidia op weg is om een waardering van maar liefst $10 biljoen te bereiken. Dit zou een meer dan verdrievoudiging betekenen van de huidige marktkapitalisatie van ongeveer $2,9 biljoen. Volgens Kindig zal de groei van Nvidia vooral worden aangedreven door de lancering van de volgende generatie AI-chip, genaamd Blackwell.


Volgens Kindig is de Blackwell-chip een potentiële game-changer voor Nvidia. Hoewel sommige beleggers bezorgd waren over productieproblemen en een mogelijke vertraging van twee tot drie maanden, blijft ze optimistisch. De lancering van Blackwell is volgens haar grotendeels op schema en vormt geen reden tot bezorgdheid. Integendeel, Kindig voorspelt in eigen woorden namelijk dat de introductie van Blackwell begin 2025 voor "vuurwerk" zal zorgen op de beurs. Dit zal volgens haar vooral te zien zijn wanneer de omzetverwachtingen naar boven worden bijgesteld, zodra de verkoopvolumes voor het nieuwe product duidelijk worden.


Ook Jensen Huang, CEO van Nvidia, deelt deze positieve visie. In een recent interview met Bloomberg onthulde Huang dat Nvidia een belangrijke verandering heeft doorgevoerd om de productieopbrengst van Blackwell te verbeteren. Hij verwacht dat de chip miljarden dollars aan inkomsten zal genereren, wat de toekomstige groei van het bedrijf moet aandrijven. Dit vertrouwen in Blackwell komt op een moment dat de nervositeit onder beleggers over de hoge waardering van Nvidia toeneemt.


Toch blijven veel analisten nog positief. Het gemiddelde koersdoel ligt volgens Nasdaq-gegevens rond de $151 per aandeel, wat een potentieel rendement van 27% zou betekenen in de komende 12 maanden. Deze optimistische visie is grotendeels gebaseerd op Nvidia’s sterke positie in de snelgroeiende AI-markt en de verwachtingen rondom de Blackwell-chip.


Bredere marktcorrectie

De aandelenmarkt als geheel kampt momenteel met zorgen over de Amerikaanse economie, en Nvidia werd als hoogvlieger extra hard getroffen door deze verkoopgolf. De daling van Nvidia’s aandelenprijs is een weerspiegeling van bredere zorgen in de technologiesector en de hoge waarderingen die veel technologiebedrijven met zich meedragen. Dit leidde tot forse dalingen bij andere halfgeleiderbedrijven wereldwijd, zoals Samsung en SK Hynix, die respectievelijk met 3,45% en 8% daalden.


Antitrustzorgen

Naast marktrisico’s speelt ook het juridische risico een rol. Nvidia kreeg een dagvaarding van het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege een lopend antitrustonderzoek, wat extra onzekerheid toevoegt voor investeerders. Dit onderzoek richt zich op mogelijke monopolistische praktijken binnen de halfgeleidersector, waar Nvidia een cruciale speler is.


Volgens Michael Arone, hoofdstrateeg bij State Street Global Advisors, is de reactie op Nvidia's laatste kwartaalcijfers typerend voor de huidige markt: "Goed is niet meer goed genoeg." Beleggers zijn steeds kritischer, vooral in een periode waarin de groei van Nvidia’s winst en omzet niet langer indrukwekkend genoeg is om de hoge waarderingen te rechtvaardigen. De correctie lijkt dan ook een logische stap, nu steeds meer beleggers ervoor kiezen om hun winsten in te boeken na een uitzonderlijk goed jaar voor technologieaandelen. Als deze beweging doorzet kunnen er zeker interessante waarderingen, en dus koopkansen ontstaan.


Daarnaast speelt de seizoensgebonden zwakte in september een rol. Historisch gezien is september de slechtste maand voor de aandelenmarkten, waarbij technologieaandelen vaak het hardst worden getroffen. In combinatie met het feit dat veel beleggers terugkeren van vakantie en de handelsvolumes weer toenemen, verwachten analisten dat de rotatie van technologie naar andere sectoren verder door zal zetten. Afnemende inflatie en rentetarieven kunnen uiteindelijk zorgen voor een herverdeling van kapitaal naar minder risicovolle sectoren, waardoor de groei van technologiebedrijven verder onder druk kan komen te staan.



Ondanks Nvidia's dominante positie in de AI-industrie en het indrukwekkende groeiverhaal, kiezen veel ultrarijke investeerders ervoor om het aandeel te vermijden vanwege de hoge volatiliteit, zorgen over concurrentie en juridische risico's. De recente scherpe daling van het aandeel bevestigt voor velen de risico’s die gepaard gaan met de huidige waardering. Voor Tiger 21-leden blijft het behoud van hun vermogen de prioriteit, wat verklaart waarom zij terughoudend zijn om Nvidia in hun portefeuilles op te nemen.

Opmerkingen


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!