top of page

Nieuw rapport: dit percentage van banen kan al vervangen worden door AI

In het kort:

  • In 2023 geeft 37% van de bedrijfsleiders wereldwijd aan dat AI werknemers heeft vervangen, volgens ResumeBuilder's onderzoek.

  • Experts benadrukken echter dat AI niet slechts banen vervangt; het biedt kansen voor herstructurering, waardoor werknemers zich kunnen concentreren op meer waarde-toevoegende taken.

  • Ondanks zorgen over banenverlies, pleiten voorstanders voor "mensgerichte" AI, die menselijke capaciteiten wil verbeteren in plaats van volledige vervanging.


Recente rapporten wijzen op een toename van banenverlies als gevolg van Kunstmatige Intelligentie (AI), wat zorgen heeft opgeroepen bij industrieleiders zoals Elon Musk. Maar achter de schijnbare cijfers schuilt een genuanceerde realiteit.


In 2023 heeft 37% van de bedrijfsleiders, volgens een onderzoek van ResumeBuilder, verklaard dat AI al werknemers heeft vervangen. Dit roept de vraag op of Elon Musk's voorspelling dat er in de toekomst "geen enkele baan nodig zal zijn" al werkelijkheid wordt. Bovendien voorspelt 44% van hen dat er in 2024 meer ontslagen zullen vallen als gevolg van de efficiëntiewinsten die AI met zich meebrengt.



Herstructurering en herdefiniëring van banen

Het gebruik van AI gaat echter verder dan enkel ontslagen. Alex Hood, Chief Product Officer bij Asana, een Amerikaans software bedrijf, benadrukt dat AI de tijd die we besteden aan niet-kernwerkzaamheden aanzienlijk kan verminderen. Dit opent de deur voor menselijke focus op taken met meer toegevoegde waarde.


Marc Cenedella, oprichter van Leet Resumes and Ladders, ziet een verschuiving waar werknemers kunnen opklimmen op de waardeketen, vergelijkbaar met het historische overgang van typisten naar hogerwaardige rollen met de komst van tekstverwerkers.


Asana's rapport over de staat van AI op het werk in 2023 suggereert dat 29% van de taken vervangbaar is door AI. Toch benadrukt Asana het belang van "mensgerichte AI", gericht op het verbeteren van menselijke capaciteiten en samenwerking in plaats van volledige vervanging.


De dynamiek van de wereldwijde beroepsbevolking moet ook worden overwogen, met 34% van de wereldbevolking die in 2022 geen toegang had tot internet.


Persoonlijke verantwoordelijkheid in het tijdperk van AI

Te midden van veranderingen door AI worden professionals aangemoedigd om actief hun vaardigheden te ontwikkelen. Het leren van nieuwe software en begrip van de impact van AI op specifieke sectoren zijn essentieel om relevant te blijven.


Bedrijven die investeren in de ontwikkeling van vaardigheden van hun werknemers zijn niet alleen ethisch bezig, maar zullen ook beter gepositioneerd zijn om succesvol om te gaan met veranderingen op de arbeidsmarkt.


AI-technologie en banenverlies: feiten en cijfers

De opkomst van grote taalmodellen zoals ChatGPT heeft geleid tot aanzienlijke banenverliezen, waarbij AI diverse taken kan uitvoeren, variërend van het opstellen van documenten tot bijvoorbeeld codering.


Onderzoek toont aan dat 37% van de bedrijven bevestigt dat AI werknemers heeft vervangen, terwijl het rapport van Asana laat zien dat werknemers geloven dat 29% van hun taken is overgenomen door AI.

Sommige bedrijven, zoals de Nederlandse supermarkt Picnic, beweren dat de adoptie van AI nieuwe kwaliteitsbanen creëert, met name op het gebied van data-analyse, terwijl werknemers worden verlicht van repetitieve taken.


Echter, de intrusie van AI in het werk roept zorgen op over de gig-economie, waarbij wordt gevreesd voor meer onzekere arbeidsomstandigheden en verminderde arbeidskwaliteit.


Banen die als eerst bedreigd worden door AI: Tech, Media, Juridisch en meer

De impact van kunstmatige intelligentie op de werkgelegenheid wordt steeds concreter, vooral in technologische functies. Beroepen zoals softwareontwikkelaars, webontwikkelaars, computerprogrammeurs, coders en datawetenschappers lopen het risico om vervangen te worden door AI-technologieën zoals ChatGPT. Deze technologieën kunnen niet alleen taken uitvoeren met een hoge nauwkeurigheid, maar ook code produceren met een snelheid die menselijke ontwikkelaars kan overtreffen, waardoor de behoefte aan een volledig team kan verminderen.


Naast technologische beroepen zijn ook media-gerelateerde functies in gevaar. Adverteren, technisch schrijven, journalistiek en contentcreatie kunnen worden beïnvloed door AI-tools zoals ChatGPT, die efficiënter kunnen werken dan mensen bij het produceren van geschreven inhoud. Hoewel automatisering al aanwezig is in de media-industrie, benadrukt men dat veel werkzaamheden van contentmakers niet volledig automatiseerbaar zijn, gezien het menselijke oordeel dat vereist is.


In de juridische sector zijn vooral banen zoals paralegals en juridische assistenten kwetsbaar voor AI-veranderingen. Het gestructureerde en taalgerichte karakter van hun taken maakt ze vatbaar voor generatieve AI. Hoewel AI bepaalde aspecten van hun werk kan overnemen, zal het menselijk oordeel nog steeds nodig zijn om de behoeften van cliënten of werkgevers te begrijpen.


Naast deze specifieke sectoren kunnen ook financiële analisten, handelaren, grafisch ontwerpers, accountants en klantenservicemedewerkers de impact van AI ondervinden. Deze banen, die afhankelijk zijn van het verwerken van grote hoeveelheden gegevens, kunnen in sommige aspecten worden geautomatiseerd, waardoor werknemers zich kunnen concentreren op taken met hogere toegevoegde waarde.


Het onderwijs, dat vaak als onaantastbaar wordt beschouwd, kan ook worden beïnvloed door AI, aangezien ChatGPT al in staat is om lessen te geven. Hoewel sommige vrezen voor vervanging, benadrukken anderen dat de menselijke connectie in het onderwijs altijd nodig zal zijn.


Kortom, terwijl AI de efficiëntie in bepaalde beroepen kan verbeteren, blijft het een balans tussen automatisering en de onvervangbare menselijke aspecten van werk. De toekomst zal onthullen hoe deze evolutie in technologie de arbeidsmarkt verder zal vormgeven.


Conclusie: De toekomst van werk vormgeven

Terwijl AI blijft zorgen voor veranderingen op de arbeidsmarkt, is het van cruciaal belang om efficiëntiewinsten in balans te brengen met overwegingen voor rechtvaardigheid, inclusiviteit en werknemersveiligheid. Het evoluerende arbeidslandschap vereist een proactieve benadering van vaardigheidsontwikkeling en een samenwerking tussen individuen en werkgevers. De sterke opmars die we nu zien in de vorm van AI is echter ook een grote kans, waarbij we nu zien dat deze alsmaar meer aangegrepen wordt door werkgevers.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page