top of page

Dit is waarom Roku-aandelen dalen, een koopkans voor 2024?

In het kort:

  • Analisten van MoffettNathanson verlagen het advies voor Roku, maar verhogen koersdoel, wat tot marktverwarring leidt.

  • CEO Anthony J. Wood verkoopt 25.000 aandelen, dit voedt speculatie over het vertrouwen in de toekomst van Roku.

  • Institutionele beleggers passen posities aan te midden van groeiende onzekerheid in de streamingindustrie. Echter blijft Roku een sterke positie in de markt houden, kijkend naar de sterke derde kwartaalcijfers.


Gemengde signalen en marktonzekerheid

Vandaag dook het aandeel van Roku (ROKU) meer dan 6% naar beneden na een ongunstig advies van analistenbureau MoffettNathanson. Opmerkelijk genoeg verhoogde het bureau tegelijkertijd het koersdoel, wat de markt in verwarring bracht en investeerders deed twijfelen aan de toekomst van het populaire streamingbedrijf.


Analisten van MoffettNathanson verlaagden het advies voor ROKU-aandelen van 'neutraal' naar 'verkopen', waarbij ze hun zorgen uitten over de huidige waardering van het bedrijf. Tegelijkertijd werd het koersdoel verhoogd van $64 naar $66, wat aangeeft dat het bureau wellicht gemengde gevoelens heeft over de kortetermijn- en langetermijnvooruitzichten van Roku.


De aandelen koers van Roku de afgelopen zes jaar:


CEO-verkoop en toenemende onzekerheid

Analistenadviezen zijn vaak de katalysator voor marktbewegingen, maar het is belangrijk te beseffen dat deze voorspellingen niet altijd accuraat zijn. In het geval van Roku lijkt de markt verdeeld over het gewicht dat aan het advies moet worden gegeven, gezien de scherpe daling van het aandeel.


De CEO van Roku, Anthony J. Wood, voegde brandstof toe aan het vuur door onlangs 25.000 aandelen te verkopen, met een totale waarde van $2.492.250. Deze verkoop, onthuld in een officiële verklaring aan de Securities & Exchange Commission, veroorzaakte een verdere onduidelijkheid in de markt en deed vragen rijzen over het vertrouwen van het management in de toekomst van het bedrijf.


Institutionele verschuivingen in een competitieve markt

De koersvolatiliteit van Roku weerspiegelt de huidige onzekerheid op de markt. Het bedrijf rapporteerde onlangs een negatief eigen vermogen en een negatieve nettomarge, wat beleggers nerveus maakt te midden van de groeiende concurrentie in de streamingindustrie.

Institutionele beleggers, waaronder bekende namen zoals Cathie Wood, hebben ook hun posities in Roku aangepast. Met 69,21% van de aandelen nu in handen van institutionele beleggers en hedgefondsen, lijken grote spelers voorzichtig hun blootstelling aan het risico te beheren.


Roku blinkt uit met sterke (derde) kwartaalresultaten: 20% omzetgroei en toename actieve accounts

Roku, de toonaangevende speler in de streamingindustrie, heeft indrukwekkende resultaten voor het derde kwartaal bekendgemaakt, met een opmerkelijke groei van 20% in de omzet en een toename van actieve accounts. In een periode waarin de groei van de verkoop van Roku-televisies de industrienorm overtrof, rapporteerde het bedrijf een totale netto-omzet van $912 miljoen, vergeleken met $761 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.


Toename van actieve accounts en streaminguren

Roku zag ook een groei van 2,3 miljoen netto actieve accounts in het derde kwartaal, wat het totaal op 75,8 miljoen brengt. Streaminguren bereikten 26,7 miljard, een stijging van 4,9 miljard en voor het eerst overschreed het bedrijf de grens van 100 miljard uur op jaarbasis.


Platformgroei en advertentieresultaten

Platformomzet groeide met 18% ten opzichte van het voorgaande jaar tot $787 miljoen, aangedreven door digitale advertentieverkoop en contentdistributie. Ondanks de uitdagende Amerikaanse advertentiemarkt merkte Roku op dat het een solide herstel zag in videoadvertenties in het derde kwartaal, waarbij de groei de algehele advertentiemarkt en lineaire tv-advertentiemarkt in de VS overtrof.


Voorzichtige blik op de toekomst

Hoewel Roku positieve vooruitzichten heeft, blijft het voorzichtig gezien de onzekere macro-omgeving en het onevenwichtige herstel van de advertentiemarkt. Het bedrijf waarschuwt voor moeilijke jaar-op-jaar groeivergelijkingen in contentdistributie en media & entertainment, wat van invloed kan zijn op de groei van platformomzet in het vierde kwartaal. Voor Q4 verwacht Roku een totale netto-omzet van ongeveer $955 miljoen en een aangepaste EBITDA van $10 miljoen.


Analisten waarschuwen voor mogelijke groeiproblemen

Analisten van MoffettNathanson wezen op mogelijke groeiproblemen voor Roku in 2024, met name gerelateerd aan contentdistributie en de opkomst van nieuwe concurrenten. Het bedrijf zou zich moeten richten op connected TV-advertenties voor groei, aldus de analisten.


Terwijl de markt afwacht hoe Roku zal reageren op deze recente ontwikkelingen, staan beleggers voor de uitdaging om de balans te vinden tussen de waarschuwingssignalen van analisten en het potentieel voor groei in een steeds veranderend landschap voor streamingdiensten.


Conclusie

Het recente advies van MoffettNathanson om het advies voor Roku te verlagen, maar tegelijkertijd het koersdoel te verhogen, heeft de markt in verwarring gebracht. Deze gemengde signalen, samen met de verkoop van 25.000 aandelen door CEO Anthony J. Wood, voeden speculaties over het vertrouwen in de toekomst van Roku. Echter is er voor nu niks aan de hand als we naar de cijfers kijken, welke ijzersterk waren afgelopen kwartaal.


Terwijl Roku uitblonk met een opmerkelijke omzetgroei van 20% in het derde kwartaal, een toename van actieve accounts en sterke advertentieresultaten, waarschuwen analisten voor mogelijke groeiproblemen in 2024. Het bedrijf zou zich moeten richten op connected TV-advertenties voor toekomstige groei.


Beleggers moeten voorzichtig manoeuvreren te midden van deze onzekerheid, Roku's sterke positie in de markt en de strategische focus op connected TV-advertenties blijft echter de aandacht blijven trekken. De komende periode zal onthullen hoe Roku reageert op verwachtte groeiproblemen en welke koers het bedrijf zal inslaan in een steeds concurrerendere streamingindustrie. Op 15 februari 2024 kunnen we Roku´s resultaten voor het vierde kwartaal van 2023 verwachten!


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!