top of page

Waarom de Nederlandse spaarder steeds vaker naar het buitenland vertrekt

Bijgewerkt op: 16 jan.

In het kort:

  • Spaargeldgroei via Raisin: In de eerste negen maanden van het jaar groeide het spaargeld dat via Raisin in Europa werd geplaatst met 66% tot €50 miljard.

  • Grootbanken en rentes: Nederlandse grootbanken blijven terughoudend in renteverhogingen, ondanks politieke druk. Spaarders stappen steeds vaker over op banken buiten Nederland.

  • Opkomst van alternatieven: Het politieke debat stimuleert spaarders om alternatieven te verkennen. Online platforms zoals Raisin en Trade Republic bieden hogere rentes, wat resulteerde in een verdubbeling van spaargeld over de grens tot €9,4 miljard in een jaar.


In de eerste negen maanden van het jaar kende de omvang van spaargelden die via Raisin in Europa werden geplaatst, een opmerkelijke groei van 66%, met een totaal van €50 miljard. Deze toename weerspiegelt de groeiende interesse van spaarders, waaronder Nederlanders, om hun vermogen elders in Europa te parkeren, met bestemmingen als Zweden, Frankrijk en Letland. Belangrijk is dat als het geplaatste bedrag niet meer dan een ton bedraagt, het valt onder het depositogarantiestelsel van het desbetreffende Europese land, wat een extra laag van zekerheid biedt.



Politiek debat over rentes in Nederland

Ondanks de eerdere aansporing van Minister Sigrid Kaag en dreigementen van de Tweede Kamer om maatregelen te nemen om de spaarrentes te verhogen, blijven de Nederlandse grootbanken hun rentetarieven slechts mondjesmaat verhogen. Volgens deze grootbanken is er weinig reden voor hen om hun tarieven drastisch aan te passen, omdat Nederlandse spaarders niet massaal overstappen naar concurrenten voor slechts een bescheiden renteverhoging.


Het politieke debat over spaarrentes heeft weliswaar geleid tot een hogere bankenbelasting, maar heeft nog niet tot noemenswaardige veranderingen op de spaarmarkt geleid. Desondanks heeft het de particuliere spaarders aangemoedigd om alternatieve opties te verkennen. Een scala aan binnen- en buitenlandse brokers en banken biedt veel hogere rentes dan de Nederlandse grootbanken.


Online platforms zoals Raisin presenteren (spaar)rentetarieven tot wel 3,27%, met nog hogere rentepercentages op deposito spaartegoeden. De Nederlandse tak van de Duitse broker Trade Republic zelfs tot 4% gaat over de eerste €50.000. Het resultaat van deze ontwikkelingen is een verdubbeling van de hoeveelheid spaargeld dat de grens oversteekt, met een totaal van €9,4 miljard in slechts een jaar. Hoewel dit nog steeds een fractie is van het totale spaarvolume (1,8%), illustreert het de groeiende bereidheid van spaarders om alternatieve en rendabelere opties buiten de nationale grenzen te verkennen.


Voor meer informatie over de rentestanden: RaisinNL

Historische context en huidige ontwikkelingen

Historisch gezien bereikte de spaarrente in Nederland in 1980 een recordhoogte van 11,6%. Momenteel schommelen de tarieven bij Nederlandse grootbanken (ING, Rabobank, ABN AMRO, en SNS Bank) tussen 1,50% en 1,70%, wat een stuk lager is dan het historische hoogtepunt.


De trend sinds 2022 wijst echter op een opwaartse beweging, met de gemiddelde spaarrente die is gestegen van 0,3% naar boven de 2%. De verwachting voor de spaarrente in Nederland is afhankelijk van economische groei, inflatie, en het beleid van centrale banken. Ondanks dreigementen en debatten blijven de Nederlandse grootbanken hun rentetarieven terughoudend verhogen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page