top of page

FED praat de beurs omlaag

Bijgewerkt op: 12 mrt.

Samenvatting

  • Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell waarschuwde dinsdag dat de rentetarieven waarschijnlijk verder zullen stijgen dan beleidsmakers van de centrale bank hadden verwacht.

  • "Als de totaliteit van de gegevens zou aangeven dat snellere verkrapping gerechtvaardigd is, zouden we bereid zijn om het tempo van renteverhogingen te verhogen", zei de leider van de centrale bank in voorbereide opmerkingen voor optredens deze week op Capitol Hill.

  • Powell zei dat de huidige trend aangeeft dat de inflatiebestrijdingstaak van de Fed nog niet voorbij is.

  • Beurzen dalen lichtjes als reactie & de dollar wordt 0.8% sterker tegenover de Euro.

  • In hun schatting van december schatten functionarissen het uiteindelijke tarief op 5,1%. De huidige marktprijzen zijn iets hoger dan dat, in het gebied van 5,25% tot 5,5%, volgens gegevens van CME Group. Powell gaf niet aan hoe hoog hij denkt dat de tarieven uiteindelijk zullen worden.

Zondag schreef ik al in de week update dat Jerome Powell deze week voor turbulentie zou zorgen. De FED voorzitter waarschuwt dinsdag dat de rentetarieven waarschijnlijk hoger zullen zijn dan beleidsmakers van de centrale bank hadden verwacht. Inflatie steeg onverwacht in Europa en de VS. Weliswaar lichtjes, maar genoeg om Powell te laten waarschuwen. De leider van de centrale bank wil een strakker monetair beleid om een groeiende economie te vertragen met een hogere rente dan initieel verwacht.

"De meest recente economische gegevens zijn sterker dan verwacht, wat erop wijst dat het uiteindelijke niveau van de rentetarieven waarschijnlijk hoger zal zijn dan eerder werd verwacht", zei Powell in opmerkingen die waren voorbereid voor twee optredens deze week op Capitol Hill. Dit is precies wat ik bedoel met goed nieuws voor de economie, is slecht voor de beurs. Op de korte termijn dan.


"Als de totaliteit van de gegevens zou aangeven dat snellere verkrapping gerechtvaardigd is, zouden we bereid zijn om het tempo van renteverhogingen te verhogen."

Deze opmerkingen hebben twee implicaties: ten eerste dat het piekniveau, of het uiteindelijke niveau, van de rente waarschijnlijk hoger zal zijn dan de vorige indicatie van de Fed, en ten tweede dat de overstap vorige maand naar een kleinere kwart procentpuntverhoging mogelijk van korte duur zal zijn als inflatiegegevens blijven stijgen. Dat zou een flinke klap kunnen zijn, gezien dit niet is verwerkt in de koersen.

In hun schatting van december schatten functionarissen het uiteindelijke tarief op 5,1%. De huidige marktprijzen zijn iets hoger dan dat, in het gebied van 5,25% tot 5,5%, volgens gegevens van CME Group. Powell gaf niet aan hoe hoog hij denkt dat de tarieven uiteindelijk zullen worden.


De toespraak komt overigens op een moment dat de markten over het algemeen optimistisch zijn dat de centrale bank de inflatie kan beteugelen zonder de economie te ontsporen. Aandelen daalden lichtjes, terwijl de rente steeg nadat Powell's opmerkingen werden gedeeld.

De gegevens van januari tonen echter aan dat inflatie, PCE - de favoriete cijfer voor beleidsmakers - nog steeds op een jaarlijkse snelheid van 5,4% liep. Dat is ruim boven het lange termijn doel van de FED van 2% en iets hoger dan het niveau van december.

Powell zei dat de huidige trend aangeeft dat de taak van de Fed om de inflatie te bestrijden nog lang niet voorbij is.

"We hebben veel werk verzet en de volledige effecten van onze tot nu toe aangehaalde verkrapping moeten nog worden gevoeld. Desalniettemin hebben we meer werk te doen", zei hij.

De Fed heeft de afgelopen twaalf maanden de rente acht keer verhoogd naar het huidige streefniveau tussen 4,5% en 4,75%. De rente heeft invloed op een groot aantal consumentenschuldproducten, zoals hypotheken, autoleningen en creditcards.

In de afgelopen dagen hebben sommige functionarissen, zoals de president van de Atlanta Fed, Raphael Bostic, aangegeven dat ze verwachten dat de renteverhogingen binnenkort zullen stoppen. Anderen, waaronder gouverneur Christopher Waller, hebben echter bezorgdheid geuit over de recente inflatiegegevens en zeggen dat het strakke beleid waarschijnlijk van kracht zal blijven.

"Het herstellen van de prijsstabiliteit zal waarschijnlijk vereisen dat we gedurende enige tijd een restrictief monetair beleid handhaven", zei Powell.


"Het historische record waarschuwt sterk tegen een te vroeg losser beleid. We zullen de koers blijven volgen totdat de taak is volbracht."

Powell merkte vooruitgang op voor gebieden zoals huisvesting. Hij merkte echter ook op dat "er weinig tekenen zijn van desinflatie" als het gaat om de belangrijke categorie zoals dienstenbestedingen, exclusief huisvesting, voedsel en energie. Dat is een belangrijke nuance, aangezien de voorzitter tijdens zijn persconferentie na de vergadering begin februari zei dat het desinflatoire proces in de economie was begonnen, opmerkingen die aandelen en andere assets hoger stuurden.

De markten verwachten voornamelijk dat de Fed later deze maand een tweede opeenvolgende verhoging van een kwart procentpunt. Als dat ook gebeurt, dan valt het uiteindelijk allemaal wel mee. Als dit hoger is, dan kunnen we wat pijn verwachten op de korte termijn.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page