top of page

Grote marketcrash op komst volgens Michael Burry, maar dit is er echt aan de hand..

In het kort:

  • Michael Burry, bekend van 'The Big Short', lijkt in te zetten op een crash van de Amerikaanse markt.

  • Hij heeft bearish posities ingenomen tegen de S&P 500 en Nasdaq ter waarde van $1,6 miljard.

  • Burry heeft ook nieuwe long posities ingenomen in energie-, reis- en mediabedrijven.

 

Zet Michael Burry, de legendarische belegger bekend van 'The Big Short', weer in op een grote crash? Recente ophef suggereert dat Burry short posities heeft ingenomen tegen prominente Amerikaanse indexen, maar is het allemaal zo eenvoudig als het lijkt?


Michael Burry, de fondsmanager die bekend werd door het boek en de film 'The Big Short', lijkt in te zetten op een grote neergang van de Amerikaanse aandelenmarkt. Volgens effectenmeldingen die maandag zijn vrijgegeven, had Burry aan het einde van het tweede kwartaal bearish posities tegen de S&P 500 en de Nasdaq 100 Index ter waarde van in totaal $1,6 miljard.


De oprichter van Scion Asset Management kocht putopties tegen $739 miljoen aan aandelen van het populaire Invesco QQQ Trust ETF gedurende het kwartaal, en aparte putopties tegen $886 miljoen aan de SPDR S&P 500 ETF.


Dit soort nieuws trekt altijd grote media-aandacht en, eerlijk gezegd, het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het verhaal van de eenzame wolf die tegen de stroom in zwemt en uiteindelijk gelijk krijgt, spreekt tot de verbeelding. Maar, zoals altijd in de financiële wereld, ligt de waarheid vaak in de nuance.


De Inzet: Put Opties


Michael Burry heeft put opties gekocht tegen de S&P 500 en Nasdaq indexen. Put opties geven de koper het recht, maar niet de verplichting, om een onderliggende waarde (in dit geval aandelen) te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Ze worden vaak gebruikt als een soort verzekering tegen dalingen op de aandelenmarkt.


Maar hier is de kern van de zaak: de media rapporteren vaak over het nominale bedrag van deze opties, wat gemakkelijk kan leiden tot misverstanden. Zoals eerder vermeld, vertegenwoordigt dit bedrag de nominale waarde, niet de daadwerkelijk betaalde premie. In het geval van Burry is dit bedrag veel kleiner en kan het worden gebruikt om een groot deel van zijn portefeuille te hedgen.


Het is niet bekend hoeveel geld Burry daadwerkelijk op het spel heeft gezet, omdat de nieuwe meldingen niet laten zien welke specifieke voorwaarden van de opties hij heeft gekocht.


De waarde van optiecontracten kan snel fluctueren, afhankelijk van de uitoefenprijs en de vervaldatum, in vergelijking met veranderingen in de prijs van het onderliggende effect.


Burry werd beroemd door zijn inzet tegen de Amerikaanse huizenmarkt vóór de financiële crisis van 2008. Michael Lewis' non-fictieboek 'The Big Short' werd uitgebracht in 2010 en de filmversie kwam uit in 2015.


Hij profiteerde ook in de vroege jaren 2000 door high-flying tech-aandelen te shorten tijdens het hoogtepunt van de Dot Com-bubbel.


Zijn inzetten hebben echter soms de plank misgeslagen. Eind 2020 initieerde hij shortposities tegen het aandeel Tesla, maar zei later dat het slechts "een trade" was en dat hij de positie had verlaten nadat het aandeel Tesla bleef stijgen, volgens CNBC.


Het was niet duidelijk hoe de recente posities van Burry tegen de Nasdaq en S&P 500 het hadden gedaan, aangezien de regelgevende meldingen niet de voorwaarden van de contracten tonen.


Aangezien de meldingen alleen long posities bekendmaken, was het ook niet duidelijk of de puts rechtstreeks werden aangehouden of tegen andere contracten die short werden gehouden.


Dat betekent dat de inzet van Burry tegen de markt deel kan uitmaken van een complexere trade of langetermijnstrategie die niet kan worden afgeleid uit de melding alleen.


Dit jaar is de S&P 500 tot nu toe ongeveer 17 procent gestegen, terwijl de Nasdaq Composite bijna 32 procent is gestegen in dezelfde periode.


Grote tech-aandelen worden aangejaagd door het enthousiasme van beleggers over de mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie, evenals de verwachting dat de Federal Reserve binnenkort zal stoppen met het verhogen van de rente om de inflatie te bestrijden.


Ondertussen heeft het fonds van Burry ook zijn belangen in Chinese e-commercebedrijven JD.com en Alibaba Group Holdings geliquideerd, evenals in regionale banken PacWest en Western Alliance Bancorp, zo blijkt uit de nieuwe melding.


Het fonds verhoogde ook zijn belangen in aandelen gerelateerd aan olie en gas, media, en reizen en toerisme.


Onder zijn longposities heeft het fonds zijn belang in de online markt voor luxe goederen RealReal Inc meer dan verdubbeld, dat dit jaar tot nu toe bijna 100 procent is gestegen.


Het voegde ook nieuwe belangen toe aan iHeartMedia, Carter Communications en Warner Bros. Discovery, onder anderen, zo blijkt uit de melding.


Het fonds voegde ook een enorme nieuwe positie toe aan Expedia Group ter waarde van $10,9 miljoen en een pakket aandelen in MGM Resorts International ter waarde van $6,6 miljoen.


De Magie van Sensationeel Nieuws


Waarom trekken dit soort financiële trucs zoveel aandacht? Ten eerste hebben ze een zekere mate van drama. Grote namen die grote weddenschappen plaatsen, zijn een droom voor krantenkoppen. Maar er is meer aan de hand. Dit soort verhalen speelt ook in op de diepgewortelde angst en hoop van beleggers.


Het kan echter gevaarlijk zijn om te veel nadruk te leggen op de acties van één individu, hoe succesvol ook. Marktvoorspellingen zijn notoir moeilijk, en zelfs de besten kunnen het mis hebben.


Conclusie


Het is ontiegelijk interessant om te zien wat grootmachten in de financiële wereld doen. Maar voor de gemiddelde belegger is het cruciaal om verder te kijken dan de sensationele krantenkoppen. Begrip van de nuances, zoals het verschil tussen nominale waarde en betaalde premie, kan het verschil betekenen tussen een weloverwogen beslissing en een impulsieve blunder.


Burry's acties kunnen ons veel leren, maar zoals altijd in de financiële wereld is het belangrijk om ons eigen onderzoek te doen en onze eigen conclusies te trekken.Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!