Trading212, Geen Transactiekosten & Fractionele Aandelen. Te goed om waar te zijn?

Updated: May 14, 2020

In deze review wil ik de voor en nadelen van Trading212 uitleggen zodat je als beginner of wellicht ook als meer ervaren belegger alles op een rij kan zetten. Eventueel volg ik dit op met een video als mensen het interessant vinden.


Het landschap voor brokers is enorm aan het veranderen. Waar brokers normaal gesproken enorme commissies konden vragen is dat tegenwoordig ondenkbaar in Noord Amerika. In Europa gaan we ook die kant op met Flatex als eerste en nu Trading212 als tweede. Vanaf Juni betaal trouwens je wel gewoon transactiekosten van €3 bij flatex.


Geen Transactiekosten? Hoe dan?

There is no such thing as a free lunch. Bedrijven die claimen dat je geen transactiekosten betaalt hebben een andere business model. In het geval van Flatex was dat het verkopen van je data via Tradegate.


Trading212 heeft twee vormen van beleggen. Je kan kiezen om via CFD's te handelen of echte aandelen te bezitten. CFD's kunnen we een andere keer behandelen maar het komt erop dat je niet echte aandelen bezit. Zorg dus ook dat je "Trading212 Invest" kiest inplaats van CFD's als je besluit om met deze broker te werken! Trading212 heeft over het algemeen grote spreads. Dit is een verschil tussen bied en laat koersen waar de broker een kleine marge meepakt. Bij Trading212 is dit vaak groter dan de transactiekosten die je betaalt bij DeGiro maar het scheelt niet veel als je in aandelen belegt waar de volumes niet hoog zijn bleek uit mijn test.


Zou ik het aanraden aan beginners?


Hier heb ik een maand over getwijfeld omdat Trading212 ook CFD's promoot met hefboomwerking. Dit is niet een strategie dat bij mij past. Sterker nog: 80% van alle retail beleggers verliest geld met handelen in hefboomproducten en CFD's. Deze versie heet Trading CFD en hier zou ik dan ook van afblijven.

Echter heeft "Trading212 Invest" een enorme voordel omdat je fractionele aandelen kunt kopen. Zeker voor erkende dividend aandelen is het prettig omdat je spreads laag zijn en je kan sneller compounden zonder te wachten tot je weer veel geld bij elkaar om een hele aandeel te kopen. Je kan ook aandelen zoals Amazon bezitten die €2000,- per stuk kosten. Je kan bijvoorbeeld 1/4 van Amazon kopen voor €500,-


Dit is in mijn afweging een dusdanig groot voordeel, dat ik het zelf als beginner zou gebruiken inplaats van DeGiro om zo mijn kosten te beperken en sneller te compounden. Zeker als je met bedragen van 100-600 per maand werkt zal het handig uitkomen dat je niet direct transactiekosten betaalt en ook nog fractionele aandelen kan bezitten voor relatief weinig verschil in kosten voor het bezitten erkende bedrijven.


Beleggen met Nep Geld


Trading212 biedt ook de mogelijkheid om met nep geld te testen. Je kan dit doen door hier een account aan te maken. Na het aanmaken van een account kun je schakelen tussen een "Echt geld" en een "Nep geld" omgeving.


3,532 views3 comments

Recent Posts

See All

Copyright © 2020 •Alle rechten voorbehouden

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Ik geef geen financieel advies en alles op deze site, Youtube, Discord en andere platforms zijn expertise vrij. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen. Alles wat ik vertel en deel zijn mijn persoonlijke ervaringen en dus geen koopadvies.