top of page

Enphase Energy aandelen stijgen volledig onverwachts

In het kort:

  • Enphase Energy's Q4 Resultaten Vallen Tegen: Enphase Energy (ENPH) rapporteerde een daling van 64% in de winst per aandeel (EPS) naar 54 cent, met een omzet van $303 miljoen in Q4, wat een daling van 58% is vergeleken met Q4 2022.

  • Vooruitzichten Onder Verwachtingen, Maar Aandelen Stijgen: Ondanks de tegenvallende resultaten en een sombere omzetverwachting voor Q1 2024 tussen $260-$300 miljoen, kreeg ENPH een upgrade van Oppenheimer en sprongen de aandelen met 17% omhoog.

  • Situatie in de Sector van Schone Energie: De sector van schone energie zag een algemene daling in 2023, met uitdagingen zoals stijgende rentetarieven en afgeblazen projecten. Enphase Energy's aandelenprestaties weerspiegelen deze bredere sectorale volatiliteit.

In een scenario dat enigszins doet denken aan de plot van een financiële thriller waar de underdog onverwachts de held wordt, heeft Enphase Energy (ENPH) de financiële markten verbijsterd. Terwijl de kwartaalcijfers ronduit somber waren - met een winst per aandeel die een duik nam met 64% naar een schamele 54 cent, en een omzet die een vrije val maakte naar $303 miljoen, een daling van bijna 58% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar - leek het alsof het licht aan het eind van de tunnel voor Enphase flikkerde en dan uitging.


Maar zoals vaak het geval is in de wondere wereld van de beurs, waar logica soms op vakantie lijkt te gaan, sprongen de aandelen van Enphase met een oogverblindende 17%. Dit fenomeen doet denken aan die ene keer dat je naar de casino gaat, al je geld op rood zet terwijl alles in je schreeuwt dat dit een slecht idee is, en dan toch de jackpot wint.


De analytische geesten bij Oppenheimer, mogelijk gekleed in hun financiële tovenaarsmantels, zagen iets in Enphase wat velen niet zagen. Ze hebben het aandeel geüpgraded naar "outperform" met een prijsdoel van 133, ondanks dat Enphase's omzetvoorspelling voor het eerste kwartaal van 2024 ver onder de verwachtingen van Wall Street lag. De logica? De markt had alle doemscenario's al ingeprijsd, en blijkbaar was de enige weg omhoog.


Het moet gezegd worden dat de hele sector van schone energie zich in een rollercoaster bevindt. Met de Utility-Electric Power industrie die een daling zag van 13% in 2023 en de Energy-Solar industrie die zelfs met 28% daalde, voelt het een beetje als een emotionele rit in de Efteling - alleen zijn de consequenties hier iets reëler. Het Deense windenergiebedrijf Orsted cancelde twee grote projecten en kondigde aan de dividenden voor de komende jaren op te schorten, wat de sombere sfeer versterkt.


Terwijl de wereld wacht op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor wat duidelijkheid over de toekomst van schone energie, lijkt het erop dat de sector zich moet schrap zetten voor meer volatiliteit. Enphase's achtbaanrit is misschien wel een voorbode van wat andere spelers in de sector te wachten staat. Wie weet, misschien is dit het moment voor beleggers om hun stoelen rechtop te zetten en hun gordels vast te maken – de volgende duik kan net om de hoek zijn. Analisten verwachten dat de schone energie markt zich wat aantrekt maar gezien de republikeinen geen voorstander zijn van extra investeringen kan het interessant worden de komende tijd en veel kansen bieden voor geduldige beleggers.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page