top of page

Een van de beste beleggers luidt de noodklok over de economie

In het kort:

  • Beleggingsgoeroe Bill Ackman waarschuwt dat de economie tekenen van vertraging vertoont, vanwege de agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve.

  • Ackman voorspelt dat de Fed waarschijnlijk klaar is met verhogen, gezien de steeds duidelijker wordende signalen van economische verzwakking.

  • Ondanks deze zorgen, hebben Amerikaanse toezichthouders onlangs Ackmans unieke SPAC-structuur, “SPARC,” goedgekeurd.


Bill Ackman, een bekende investeerder en de oprichter van Pershing Square, heeft recent zijn zorgen geuit over hoe het gaat met de Amerikaanse economie. Hij vindt dat de economie aan teveel aan het 'afkoelen' is. De reden hiervoor is dat de Amerikaanse centrale bank, beter bekend als de Federal Reserve of de ‘Fed’, de rente enorm agressief heeft verhoogd. “De Fed is waarschijnlijk uitgespeeld. De economie begint af te nemen,” zo zei Ackman in een recent gesprek met CNBC’s “Squawk Box.”


Waarom heeft de Fed de rente verhoogd? Nou, ze proberen de aanhoudend hoge inflatie tegen te gaan, en de rente is nu op het hoogste niveau sinds 2006. Dit betekent dat de kosten om geld te lenen omhoog gaan, zowel voor mensen als voor bedrijven. En dat heeft gevolgen voor hoeveel geld er wordt uitgegeven. Tegelijk geeft de Fed aan dat het lenen van geld in de toekomst waarschijnlijk nog duurder wordt. Veel experts, waaronder analisten op Wall Street, maken zich hierover zorgen. Ze denken dat we misschien wel afstevenen op een recessie nu we beginnen te merken wat de gevolgen zijn van deze hogere rentes.


Ackman merkt op: “Hoge hypotheekrentes, hoge creditcardrentes, ze beginnen echt impact te hebben op de economie.” Hij ziet diverse tekenen van economische verzwakking, hoewel hij ook benadrukt dat de economie in essentie nog wel stevig is. In zijn ogen is een vertraging echter onvermijdelijk. Als argument benoemt hij dat als je geld leent, bijvoorbeeld om een huis te kopen of met je creditcard te betalen, je meer moet terugbetalen door de hogere rente. En dit begint mensen en bedrijven echt te raken.


Deze zorgen van Ackman komen op een moment dat de rente op leningen van de overheid – de zogenaamde staatsobligaties – op het hoogste punt in 15 jaar is aangekomen, op 4.65%. En Ackman denkt dat deze rente nog hoger kan gaan, vooral voor leningen met een lange looptijd. Hij denkt dat we in de toekomst ook nog meer inflatie kunnen zien, wat geen positief effect zal hebben op de economie.


Ackman maakt zich bovendien zorgen over de invloed van de economische situatie op investeringen en de vastgoedmarkt. Volgens hem krijgen mensen die geld hebben geleend tegen een lage rente, vooral in de wereld van commercieel vastgoed, het waarschijnlijk erg moeilijk. Dit komt doordat de rente omhoog gaat, waardoor de kosten voor het geleende geld stijgen. “Dit is echt het grote gevaar,” zegt hij.

Maar ondanks deze economische zorgen heeft Ackman van de Amerikaanse autoriteiten wel toestemming gekregen voor zijn unieke investeringsplan, genaamd “SPARC”. Dit plan maakt het voor hem mogelijk om investeerders te informeren over mogelijke bedrijfsovernames voordat ze besluiten om geld te investeren. Het betekent dat investeerders meer informatie krijgen voordat ze beslissen om hun geld in zijn projecten te stoppen. Dit geeft aan dat Bill Ackman toch opzoek blijft naar nieuwe ideeën om geld te kunnen investeren.Bill Ackman heeft kortom zijn zorgen geuit over de recente economische ontwikkelingen. Ackman ziet een economische vertraging als onvermijdelijk en wijst op de stijgende rentes als een teken van oplopende problemen. Ondanks deze onzekerheid blijft hij echter gewoon beleggen en zoeken naar nieuwe investeringskansen, zoals zijn recent goedgekeurde SPARC-project illustreert.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!