top of page

Waterstof: oplossing voor duurzaam vrachtvervoer?

In het kort:

  • Het Nederlandse kabinet investeert €125 miljoen om ondernemers aan te moedigen over te stappen op waterstof aangedreven voertuigen.

  • Deze investering zal naar verwachting veertig nieuwe waterstof tankstations en duizenden waterstofvoertuigen opleveren.

  • Het doel is om waterstof als een serieus alternatief naast elektrische batterijvoertuigen te positioneren, vooral voor vrachtwagens en bestelwagens die lange afstanden moeten afleggen.

Nederland zet in op waterstof voor schone mobiliteit

Het Nederlandse kabinet heeft aangekondigd dat het €125 miljoen zal investeren om de acceptatie van waterstof aangedreven voertuigen te bevorderen. Deze investering is bedoeld om ondernemers aan te moedigen de overstap naar waterstofvoertuigen te maken. Dit initiatief zal naar verwachting resulteren in de bouw van veertig nieuwe waterstoftankstations en de aanschaf van duizenden waterstofvoertuigen in de komende jaren. Hierdoor wordt waterstof een serieus alternatief voor ondernemers die schone mobiliteit willen, naast elektrische batterijvoertuigen.


Stapsgewijze overgang naar waterstof

Staatssecretaris Heijnen van Economische Zaken legt uit dat waterstofvoertuigen vooral aantrekkelijk zijn voor ondernemers die over lange afstanden moeten reizen met zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens. Om de acceptatie van waterstof te versnellen, zal het subsidieprogramma van start gaan vanaf maart 2024.


Ondernemers kunnen subsidie aanvragen, maar deze subsidie moet gericht zijn op de combinatie van de bouw van een waterstof tankstation en de aanschaf van voldoende waterstofvoertuigen om het tankstation rendabel te maken. Meestal zullen transportbedrijven en tankstation exploitanten samenwerken bij het aanvragen van subsidie om zo het bestaande kip-en-ei-situatie te doorbreken.


Subsidies voor zowel tankstations als voertuigen

De subsidieregeling biedt ondernemers de mogelijkheid om 40% van de bouwkosten van het waterstof tankstation te subsidiëren en 80% van het prijsverschil tussen een waterstofvoertuig en een dieselvoertuig. Tankstations moeten openbaar toegankelijk zijn en zowel vrachtwagens als personenauto's kunnen tanken.


Lees ook: Waarom elektrisch rijden in Nederland binnenkort duurder wordt

Op weg naar een landelijk dekkend netwerk

Deze investering is ook in lijn met de Europese doelstellingen, aangezien Europa eist dat er tegen 2030 langs alle Europese hoofdsnelwegen waterstof tankstations beschikbaar zijn. Nederland moet minstens 30 van dergelijke tankstations hebben. Momenteel zijn er 17 waterstof tankstations in Nederland, waarvan er vier voldoen aan de Europese eisen die in 2030 van kracht zullen zijn.


Automakers omarmen Waterstof

Het kabinet stimuleert hiermee de groei van waterstofvoertuigen, vooral voor zakelijk gebruik en vrachtvervoer, als onderdeel van de inspanningen om schone mobiliteit te bevorderen. Deze ontwikkelingen komen samen met de groeiende interesse van autofabrikanten in waterstoftechnologie, waarbij het Franse automerk Renault ook waterstof aangedreven bedrijfswagens op de markt brengt in samenwerking met Hyvia.


Daimler Truck, de fabrikant van Mercedes-Benz, heeft ondanks ook succesvolle tests uitgevoerd met een waterstof aangedreven vrachtwagen die een recordafstand van 1.047 km op één tank vloeibare waterstof heeft afgelegd. Het benadrukt de groeiende levensvatbaarheid van waterstof als een schone brandstofbron voor zwaar transport.


Wil je meer lezen?

Abonneer je op www.debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page