top of page

Dit zijn de belangrijkste AI aandelen van nu

In het kort:

  • Beleggers zijn meer en meer geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie (AI), maar het vinden van legitieme AI-aandelen zoals Microsoft (MSFT) en Nvidia (NVDA) die al inkomsten genereren uit generatieve AI is een uitdaging.

  • De opkomst van generatieve AI biedt zowel risico's als kansen voor bedrijven, aangezien het niet gezegd is dat elk bedrijf er evenveel van zal profiteren.

  • Microsoft is de grootste investeerder in startup OpenAI en heeft nieuwe AI-diensten aangekondigd tijdens zijn Build 2024-conferentie.

Beleggers tonen een groeiende interesse in kunstmatige intelligentie (AI), wat ertoe leidt dat veel bedrijven hun AI-product roadmaps promoten. Echter, het identificeren van echte AI-aandelen die al inkomsten genereren uit generatieve AI, zoals Microsoft (MSFT) en Nvidia (NVDA), blijkt een uitdaging voor sommige beleggers.


Microsoft is de grootste investeerder in startup OpenAI, de leider in generatieve AI-trainingsmodellen. Tijdens de Build 2024-conferentie kondigde Microsoft een nieuwe categorie Windows-pc's aan, ontworpen als "AI Copilots" en uitgerust met Qualcomm's (QCOM) Snapdragon-processors en OpenAI's GPT-4o-trainingsmodel.Nvidia, een belangrijke speler in de AI-chipmarkt, heeft zijn aandelen in 2024 met 130% zien stijgen na een stijging van 239% vorig jaar. De eerste kwartaalresultaten van Nvidia overtroffen de verwachtingen, en het bedrijf kondigde een aandelensplitsing van 10-voor-1 aan. De eerste leveringen van de nieuwe "Blackwell" AI-chip voor datacenters worden in het huidige kwartaal verwacht. Nvidia blijft de absolute leider en essentiële hoeksteen van de AI-beursrally op dit moment.


Nvidia ziet een groeiende concurrentie van Advanced Micro Devices (AMD), hoewel Nvidia nog steeds een enorme voorsprong heeft dankzij zijn ecosysteem voor AI-softwareontwikkeling door overnames en investeringen in startups. AMD's aandelen daalden na het kwartaalrapport en de vooruitzichten voor de verkoop van MI300-versnellingschips voldeden niet aan de verwachtingen. Voor nu zou ik dan ook AMD in de gaten houden, maar is het nog geen (concurrerend) alternatief voor Nvidia.


Daarnaast zijn Broadcom (AVGO) en Marvell Technologies (MRVL) andere chipmakers om in de gaten te houden. De vraag naar AI-chips komt voornamelijk van cloud computing-giganten en internetbedrijven. De grootste vraag naar AI-chips is momenteel voor het trainen van AI-modellen, maar de markt zal op de lange termijn verschuiven naar "inference," of het uitvoeren van AI-toepassingen. Qualcomm is bezig met het bouwen van Snapdragon AI-chips voor Android-smartphones en het "internet der dingen."


Cloud computing-giganten zoals Amazon.com (AMZN), Microsoft en Google verkopen AI-diensten aan zakelijke klanten en investeren fors in AI-infrastructuur. Bedrijven willen hun productiviteit verhogen door aangepaste AI voor specifieke industrieën te ontwikkelen. Bedrijfsgegevens zullen steeds meer worden gebruikt om AI-modellen te trainen. Grote taalmodellen (LLM's) bieden de bouwstenen voor het ontwikkelen van toepassingen en helpen AI-systemen de manier waarop mensen schrijven en spreken te begrijpen.


OpenAI is onderdeel van een golf van LLM-startups, waaronder AI21 Labs, Anthropic en Cohere. Anthropic introduceerde Claude 3, de nieuwste versie van zijn chatbot, en beweert dat de prestaties beter zijn dan die van OpenAI's GPT-4. Elon Musk's xAI kondigde aan dat het zijn Grok LLM open source zal maken en de broncode zal vrijgeven voor openbaar gebruik.


Naast Nvidia en Microsoft zijn andere AI-aandelen om te volgen onder meer:


  • CrowdStrike (CRWD): Verwacht wordt dat AI-chatbots meer functies zullen automatiseren in beveiligingsoperatiecentra en de tijd zullen verminderen om computer hacking op te sporen.


  • Arista Networks (ANET): Verkoopt computer netwerk-switches die communicatie tussen racks van servers in datacenters versnellen.


  • Salesforce (CRM): Integreert conversationele AI-assistenten en andere AI functies in de gebruikersinterfaces van alle Salesforce-apps.


  • Amazon.com (AMZN): De cloud computing-eenheid werkt samen met OpenAI-rivalen Anthropic, Hugging Face en Falcon 40B.Met de voortdurende groei van AI en de toenemende vraag naar AI-oplossingen, blijven bedrijven zoals Microsoft en Nvidia voorop lopen in de race. Hun strategische investeringen, overnames en focus op innovatie bieden hen een concurrentievoordeel dat hen helpt hun positie in de markt te versterken. Terwijl de AI-strijd voortduurt, zullen bedrijven die hun AI-functies effectief kunnen inzetten en schalen, waarschijnlijk de grootste winnaars zijn in deze snel evoluerende industrie. Uiteraard zijn de genoemde aandelen slechts een greep uit de totale serie aan bedrijven die al effectief gebruik maakt van AI, maar dit geeft een idee van waar we nu al meetbaar effect zien van AI innovatie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..