top of page

Dit bedrijf doet er alles aan de grootste te worden in AI

In het kort:

  • Microsoft staat mogelijk op het punt de AI-markt te gaan domineren, gedreven door strategische investeringen, overnames en zijn robuuste Azure-platform.

  • Ondanks concurrentie van andere techgiganten, geven Microsoft's financiële gezondheid en AI-gefocuste initiatieven het bedrijf een concurrentievoordeel.

  • De agressieve uitbreiding en inspanningen om talent aan te trekken verstevigen de leidende positie van het bedrijf in de AI-sector verder.


Microsoft Corp (NASDAQ: MSFT) bevindt zich in een hevige strijd met andere techgiganten zoals Alphabet (GOOG/GOOGL), Meta Platforms (META) en Amazon.com (AMZN) om de beste AI-diensten te leveren. Recente aandelenstijgingen in al deze bedrijven tonen de interesse van de markt in hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling en overnames in de AI-ruimte.


De aandelenkoers van Microsoft sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De omzet van Microsoft is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Deze omzetgroei is cruciaal voor het succes van Microsoft, vooral gezien de toenemende kosten voor het trainen van nieuwe AI-modellen en het verbeteren van Azure, het belangrijkste platform voor AI-diensten.


De omzet van Microsoft sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Microsoft heeft een consistent positief rendement op eigen vermogen, wat aangeeft hoeveel waarde aandeelhouders jaarlijks winnen uit de netto-activa van het bedrijf. In 2023 was er een kleine dip waarbij het inkomen niet groeide, maar de activa wel, wat resulteerde in een lager RoE. Desondanks blijft een RoE van boven de 35% indrukwekkend.


De ROE van Microsoft sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Hoewel de totale schuldenlast van Microsoft de afgelopen vijf jaar is gegroeid, is er een recente trend van het verminderen van langlopende schulden en het verhogen van het eigen vermogen. De verhouding langlopende schulden tot eigen vermogen daalde van 65% in 2019 naar 27% in 2023, wat een positief teken is van financieel beheer.


Azure, het cloud computing platform van Microsoft, is een van de grootste inkomstenbronnen van het bedrijf. De introductie van AI-diensten op Azure versterkt de positie van Microsoft in de markt. Azure is cruciaal voor de omzetgroei van Microsoft, en de voortdurende uitbreiding van klantgerichte AI-diensten is essentieel om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. Microsoft blijft meer en meer investeren in onderzoek, waar AI innovatie een belangrijk onderdeel van uitmaakt.


De groeiende R&D uitgaven van Microsoft:

BRON: Macrotrends


Microsoft heeft strategische investeringen en overnames gedaan om zijn AI-mogelijkheden uit te breiden. Een belangrijke stap was de gedeeltelijke overname van OpenAI in 2019, een investering die inmiddels is gegroeid tot meer dan $13 miljard. Microsoft breidt ook wereldwijd uit, met aanzienlijke investeringen in cloud computing en AI in landen zoals Japan, de VAE, Indonesië en Maleisië.


Recent heeft Microsoft grote investeringen aangekondigd, waaronder:

  • $2,9 miljard in Japan voor een onderzoekscentrum in Tokio en training van meer dan 3 miljoen mensen.

  • $1,5 miljard in de VAE voor een aandeel in AI-bedrijf G42 en infrastructuur.

  • $1,7 miljard in Indonesië voor infrastructuur en training van meer dan 800.000 mensen.

  • $2,2 miljard in Maleisië voor infrastructuur en training van meer dan 200.000 mensen.

  • $3,3 miljard in Wisconsin, VS voor een AI-onderzoekscentrum gericht op productie en training van meer dan 100.000 mensen.


Een van de meest opvallende recente stappen van Microsoft was het aannemen van Mustafa Suleyman, medeoprichter van DeepMind Technologies, die nu Chief of AI bij Microsoft is. Dit benadrukt het belang dat Microsoft hecht aan AI en de vastberadenheid om toptalent aan te trekken.


Microsoft is goed gepositioneerd om de AI innovatie strijd die op dit moment gaande is te kunnen winnen, mede dankzij zijn strategische investeringen, overnames en het robuuste Azure-platform. Het bedrijf blijft groeien en innoveren, waardoor het zijn concurrenten een stap voor blijft. Met zijn uitgebreide financiële middelen en vroege strategische visie zoals de investering in OpenAI lijkt Microsoft klaar om zijn dominantie in de AI-markt verder uit te breiden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nlComments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..