top of page

Was deze AI investering van Nvidia een misser of gouden gok?

In het kort:

  • SoundHound AI rapporteert sterke SaaS-groei maar kampt met risico door hoge klantconcentratie.

  • Het bedrijf presteert onder de bredere markt en wordt sterk geshort, wat leidt tot korte termijn volatiliteit.

  • Twee klanten zijn goed voor 48% van de omzet in het eerste kwartaal van 2024, wat risicovol is bij het niet verlengen van contracten.


SoundHound AI (NASDAQ: SOUN) blijft op dit moment onderpresteren ten opzichte van de bredere markt. Hoewel het SaaS-bedrijf een robuuste groei van de omzet en orderportefeuille heeft gerapporteerd, zijn de winstmarges beïnvloed door de recente overname van SYNQ3. Ook kan het snel concurrentie gaan zien van de grootste spelers in de tech markt, zoals Apple, Alphabet en Microsoft.


De aandelenkoers van SoundHound sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


SoundHound AI is een pionier op het gebied van spraak- en gespreksherkenning, en heeft daarmee op dit moment een unieke positie in de AI-markt. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van conversatie-intelligentie die spraakassistenten aandrijft in diverse markten, van autosturingen en drive-through bestelsystemen tot consumentenelektronica en telefoondiensten. Dit maakt gebruik van een geavanceerder systeem voor spraakinterpretatie dan de meeste concurrenten, gebaseerd op diep leren en meerdere lagen van AI-gestuurde analyse.


Ondanks zijn kleine omvang heeft SoundHound AI een opmerkelijke klantenlijst, waaronder Netflix (NFLX) en Mastercard (MA). Verder heeft Nvidia ook geïnvesteerd in SoundHound, hoewel het minder dan 1% van het bedrijf bezit. Echter, SoundHound AI geniet geen concurrentievoordelen en kan binnenkort marktaandeel verliezen aan grote technologiebedrijven zoals Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Alphabet (GOOG) (GOOGL) en Microsoft (MSFT), die allemaal hun eigen spraakherkenningssoftware ontwikkelen.


Analisten verwachten dat SoundHound AI zijn verlies per aandeel zal verkleinen tot $0,22 in 2025, vergeleken met $0,40 per aandeel in 2023. Gezien de huidige cash burn rate kan SoundHound AI nog zes kwartalen verlies bestaan, met de informatie van nu, voordat het extra kapitaal moet ophalen.


De EPS van SoundHound sinds de beursgang:

BRON: MacrotrendsHet lijkt daarom onvermijdelijk dat SoundHound AI in de komende 12 maanden aandelenkapitaal zal moeten aantrekken. Het bedrijf ging twee jaar geleden naar de beurs met 200 miljoen uitstaande aandelen, wat is gestegen tot bijna 330 miljoen vandaag.


In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde SOUN een omzet van $11,59 miljoen, wat een daling van 32,4% ten opzichte van het vorige kwartaal maar een stijging van 72,9% ten opzichte van vorig jaar betekent. Dit was grotendeels te danken aan de groei in de Hosted Services-segment, dat $8,9 miljoen aan inkomsten genereerde, een stijging van 58,6% ten opzichte van het vorige kwartaal en 87,7% op jaarbasis.


Echter, ondanks de robuuste omzetgroei, daalden de brutowinstmarges tot 65,5%, een daling van 11,5% ten opzichte van het vorige kwartaal en 6,8% op jaarbasis. De aangepaste EBITDA-marge daalde naar -132%, een verslechtering van 11% ten opzichte van het vorige kwartaal en 9% op jaarbasis. Deze daling is voornamelijk te wijten aan de lagere marges van het callcenteragentbedrijf als gevolg van de overname van SYNQ3 Restaurant Solutions.


Een van de belangrijkste risico's voor SoundHound AI is de hoge concentratie van klanten. Twee kernklanten zijn verantwoordelijk voor 48% van de omzet in het eerste kwartaal van 2024, wat een stijging is van 1,2% ten opzichte van vorig jaar. Dit hoge concentratierisico kan problematisch zijn als contracten niet worden verlengd in een concurrerende markt of als er voorkeurstarieven worden onderhandeld.


De recente kapitaalverhoging van $137 miljoen heeft bijgedragen aan de verbetering van de balans, met een kaspositie van $211,74 miljoen, een stijging van 122,2% ten opzichte van het vorige kwartaal en 357% op jaarbasis. Echter, dit heeft ook geleid tot een toename van het aantal uitstaande aandelen tot 286,59 miljoen, een stijging van 13,37 miljoen ten opzichte van het vorige kwartaal en 81,51 miljoen ten opzichte van vorig jaar, deels te wijten aan nieuwe aandelen uitgegeven voor de SYNQ3-overname.


De cashpositie van SoundHound sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De erosie van het eigen vermogen van aandeelhouders is zichtbaar, met meer verwatering waarschijnlijk op middellange termijn vanwege het voortdurende gebrek aan positieve vrije kasstroom, die in het laatste kwartaal -$22,05 miljoen bedroeg. De uitgaven voor aandelencompensatie zijn ook verder gestegen tot $6,97 miljoen, een stijging van 7,5% ten opzichte van het vorige kwartaal en 16,3% op jaarbasis.


Volgens KM Capital, een investeringsfirma, is SoundHound AI overgewaardeerd op de huidige niveaus, aangezien het handelt tegen een hoge forward price-to-sales multiple van 23x. KM Capital stelt dat de eerlijke prijs van het tech-aandeel $1,20 is, ongeveer 76% lager dan de slotkoers van vrijdag, wat dan wel weer een erg drastische waardering is.In een notitie aan investeerders verklaarde KM Capital: "Ik ontken niet dat SoundHound een pionier is in een veelbelovende industrie, en de Q1-resultaten waren behoorlijk sterk met het optimistische vooruitzicht van het management voor 2024 en 2025. Echter, zelfs mijn extreem optimistische discounted cash flow-model toonde aan dat het aandeel meerdere keren overgewaardeerd is."


KM noemt echter wel dat als een technologie-gigant een overnamebod doet op SoundHound AI, de aandelenkoers op korte termijn kan hard zou kunnen stijgen. Zelf ben ik erg benieuwd hoe deze markt zich verder ontwikkelt, met daarin voornamelijk de vraag hoe grote spelers zich in de markt zullen proberen te werken.


De P/S ratio van SoundHound sinds de beursgang:

BRON: MacrotrendsDaarnaast blijft het aandeel een hoog short interest van 23,9% noteren, wat wijst op mogelijk aanhoudende volatiliteit op de korte termijn. Het is voor nu onduidelijk wanneer het bedrijf operationele winstgevendheid zal bereiken. Met meer onzekerheid aan de horizon zoals aankomende concurrentie in de nu nog lege markt, is het duidelijk dat het aandeel op dit moment voornamelijk geschikt is voor beleggers met een hoge risicotolerantie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

댓글


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..