top of page

Dit wordt de nieuwe CEO van ASML

In het kort:

  • ASML bereidt zich voor op een belangrijke verandering in het management. Christophe Fouquet wordt de nieuwe CEO, opvolger van Peter Wennink.

  • Met vijftien jaar ervaring bij ASML is Fouquet geen onbekende binnen het bedrijf.

  • Fouquet staat voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder exportbeperkingen naar China en een afname in orders. Desondanks zijn er hoge verwachtingen voor de toekomst.


In de wereld van Nederlandse innovatie bedrijven komt er waarschijnlijk meteen één naam bij je op: ASML. Er is echter sprake van een belangrijke wisseling van de wacht bij ASML, waar beleggers zeker rekening mee moeten houden. Christophe Fouquet, momenteel chief business officer bij het bedrijf, staat klaar om Peter Wennink op te volgen als de nieuwe CEO. Deze overgang markeert niet alleen een nieuwe fase voor ASML, maar benadrukt ook de continuïteit en ervaring binnen het bedrijf.


Fouquet is geen vreemde in de wereld van ASML. Met vijftien jaar ervaring binnen het bedrijf en zijn huidige rol als chief business officer, brengt hij een schat aan kennis en expertise met zich mee. Deze achtergrond maakt hem de ideale kandidaat om het stokje over te nemen van Wennink, die na tien jaar aan het roer te hebben gestaan met pensioen gaat. Onder Wennink's leiding heeft ASML een indrukwekkende groei doorgemaakt en is het uitgegroeid tot de wereldmarktleider op het gebied van geavanceerde chipmachines.


De raad van commissarissen, onder leiding van voorzitter Nils Andersen, spreekt zich enthousiast uit over de benoeming van Fouquet. Zijn diepgaande kennis van ASML's technologie en de industrie, gecombineerd met bewezen leiderschap, maken hem waarschijnlijk een uitstekende keuze voor deze positie.


De uitdagingen waarvoor Fouquet staat zijn echter niet gering. ASML bevindt zich momenteel in een lastige fase met diverse exportbeperkingen naar China, opgelegd onder druk van de Verenigde Staten. Daarnaast is er sprake van een afname in het aantal orders, wat Wennink beschrijft als “het dieptepunt van de cyclus”. Hoewel 2024 wordt gezien als een overgangsjaar met een stabiele omzet, ligt er voor Fouquet de taak om ASML weer naar aanzienlijke groei te leiden in 2025.Deze transitie binnen ASML is tekenend voor de aard van de chipindustrie, waar technologische innovatie en geopolitieke invloeden hand in hand gaan. Met Fouquet aan het roer, ondersteund door zijn rijke ervaring en diepgaande industrie-inzicht, lijkt ASML goed gepositioneerd om deze uitdagingen het hoofd te bieden en zijn leidende positie in de markt te behouden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Bình luận


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..