top of page

Dit is het favoriete tech-aandeel van analisten

In het kort:

  • Onderzoek van S&P Global wijst uit dat de markt voor AI-software de komende jaren enorm hard zal gaan groeien. Dit big-tech bedrijf zal daar waarschijnlijk van profiteren.

  • Het eigen cloud-platform van dit bedrijf groeit veel sneller groeit dan dat van concurrenten en levert aanzienlijke kostenvoordelen.

  • Deze nadruk op innovatie en AI maakt dit bedrijf een populaire keuze onder veel analisten.


De wereld heeft zijn ogen gericht op Artificial Intelligence en dat geldt ook voor veel beleggers. Het is dan ook geen verrassing dat veel analisten hoge verwachtingen van tech-bedrijven hebben en dan met name van bedrijven die bezig zijn met AI. Volgens S&P Global is de markt voor AI-software, die in 2023 werd gewaardeerd op 'slechts' $3,9 miljard, klaar voor een explosieve groei naar een verwachte $39 miljard in 2028. Grote namen zoals Amazon, Alphabet, Adobe en Salesforce zijn slechts enkele spelers die profiteren van deze groei. Maar één bedrijf lijkt zich van de rest te onderscheiden: Microsoft.


Microsoft heeft namelijk een unieke positie als het gaat om AI. Laten we bijvoorbeeld eens gaan kijken naar Azure, hun cloud-platform. Azure groeit sneller een stuk sneller dan concurrenten als Google Cloud en Amazon Web Services en geeft Microsoft ook nog een kostenvoordeel voor het uitvoeren van AI-taken ten opzichte van andere ondernemingen die hun cloud capaciteit bij andere moeten inkopen. Analist Havemeyer van Macquarie schat dat Azure in het meest recente kwartaal $388 miljoen aan AI-gerelateerde inkomsten genereerde, wat neerkomt op bijna $2 miljard per jaar.


En dan is er natuurlijk ook nog ChatGPT van OpenAI, waar Microsoft een groot belang in heeft. Microsoft heeft vorig jaar zo'n $13 miljard geïnvesteerd in OpenAI en heeft daardoor een aandeel van ongeveer 49%. Voor nu levert het misschien nog weinig op, maar in de toekomst geeft dit Microsoft toegang tot OpenAI’s grote taalmodellen en bijbehorende software. Hiermee opent Microsoft de deur naar nog grotere mogelijkheden met betrekking tot AI.


En ook Microsofts 365 Copilot is een belangrijk competitief voordeel voor het bedrijf. Microsoft heeft al een ontzettend belangrijke rol in het dagelijks leven van honderden miljoenen werkers door producten als het Office-pakket, het Windows-besturingssysteem en Teams. Ook voor softwareontwikkelaars is Microsoft onmisbaar door het GitHub-platform.


Microsoft heeft daarnaast aangekondigd dat er meer Copilots komen voor bijvoorbeeld sales, cybersecurity en andere zaken. Analist Tyler Radke van Citi voorspelt dat alleen de 365 Copilot in 2025 ongeveer $2,2 miljard aan omzet kan genereren, en $5,5 miljard in 2026. Brent Bracelin van Piper Sandler is nog optimistischer en denkt dat Microsoft's volledige AI-aanbod op de lange termijn kan uitgroeien tot meer dan $100 miljard aan omzet, wat Microsofts totale omzet met ongeveer 40% zou verhogen.Deze combinatie van AI, de sterke marktpositie van Microsoft en de voortdurende innovatie maakt Microsoft een enorm populaire keuze onder analisten, die zien dat het bedrijf niet alleen nu, maar ook in de toekomst een waarschijnlijk leidende rol zal blijven spelen in de snelgroeiende AI-sector.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!