top of page

ASML waarschuwt voor mogelijke gevaren PVV-winst

In het kort:

  • ASML maakt zich zorgen over de recente politieke veranderingen in Nederland, vooral na de verkiezingsoverwinning van Geert Wilders.

  • De zorgen van ASML richten zich op hun afhankelijkheid van internationaal talent voor innovatie en ontwikkeling in de chipindustrie.

  • ASML benadrukt het belang van een open en internationaal georiënteerd Nederland, met name voor de technologie-industrie.


De Nederlandse trots ASML, en zelfs de grootste chipmachinefabrikant ter wereld, heeft zijn bezorgdheid geuit over de recente verkiezingsuitslag in Nederland na de overwinning van de Geert Wilders. Wilders, leider van de PVV, staat bekend om zijn kritische houding ten aanzien van immigratie en de Europese Unie. Deze verkiezingsuitslag markeert volgens ASML dan ook een mogelijke radicale verschuiving in de Nederlandse politiek en roept vragen op over de toekomstige koers van het land.


Maar waarom moet ASML hier bezorgd over zijn? Het antwoord is simpel: ASMLis namelijk afhankelijk van internationaal talent voor de technologische ontwikkelingen en innovaties van de chips. Woordvoerster Monique Mols van ASML benadrukte in een reactie aan Bloomberg het belang van een "betrouwbare overheid" en een "consistent beleid" voor een stabiel klimaat voor bedrijven als ASML. Ze uitte haar zorgen over de recente beperking van de 30%-regeling voor internationale werknemers en de heffing op aandeleninkopen, wat de concurrentiepositie van Nederland en het vermogen van ASML om te investeren, te innoveren en het benodigde personeel aan te trekken, zou kunnen schaden.


Ook de recente wijziging in de Nederlandse belastingwetgeving, die door de Tweede Kamer is goedgekeurd, beperkt het belastingvoordeel voor expats. Indien deze wijziging ook door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd, zal deze volgend jaar al van kracht gaan. Dit zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de aantrekkelijkheid van Nederland als werkplek voor internationale kenniswerkers. Voor ASML een mogelijk gevaar.ASML benadrukt daarom het belang van het behouden van een open Nederland, met name voor de tech-industrie die sterk leunt op wereldwijde kennis en samenwerking. Het bedrijf waarschuwt dat beperkingen op het aantal kenniswerkers of internationale studenten relevant voor de industrie ongewenst zijn. Voor ASML zijn de belangen dus vrij duidelijk, maar dit is natuurlijk te weinig fundamentele basis om ook daadwerkelijk politieke keuzes te maken. Er spelen veel meer belangen en de komende tijd gaan we zien welke koers Nederland op zal varen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!