top of page

Dit moet je weten als Belegger over Inflatie & de Amerikaanse verkiezingen

Bijgewerkt op: 13 mrt.

Het is altijd spannend voor beleggers wanneer er op macro niveau iets gebeurt. De spanning zit hem in het onbekende. Zaken die op macroschaal gebeuren kunnen je een gevoel van machteloosheid geven omdat het niet direct in jouw controle is en de algehele sentiment op de markten bepaalt. Hoge inflatie lijkt eeuwig durend en catastrofaal voor het middenklasse & marges van bedrijven. Een oorlog in Oekraïne lijkt opeens de hele wereld te destabiliseren en uitweiden tot een kernoorlog. Hogere rentes of stimuleringsmaatregelen vanuit centrale banken lijken een gecoördineerd duivels plan van centrale bankiers.


Maar zo uitzichtloos als het lijkt, is het vaak niet. Nu zijn de verkiezingen een belangrijk macro-economisch thema. Beleggers maken zich aan de ene kant zorgen. Zorgen omdat een patstelling in bij deze verkiezingen betekent dat er in tijden van crises en recessies, er mandaat nodig is. Als de politiek met elkaar in de knoop ligt zoals het nu waarschijnlijk gaat gebeuren, dan worden er weinig tot geen beslissingen genomen om ons uit de recessie te loodsen.


Ook zijn er geluiden dat een politieke passtelling juist beleggers helpt omdat er niet nieuwe wetten komen die de eventueel overtollige winsten van goede bedrijven kunnen tegenhouden.


Voor mij is op dit soort momenten vooral belangrijk wat de data zegt. Als je hier al een tijdje zit dan weet je, we hebben dit soort data al eens eerder besproken, tijdens de Amerikaanse verkiezingen, toen Biden de macht over nam van Trump.


Barrons doet regelmatig research en ook nu hebben ze gekeken naar rendementen onder verschillende politieke partijen.

"When Democrats controlled the White House and both houses of Congress the S&P 500 produced an average annual return of 15.1%. Under Republicans, it was 15.9%. - Barrons

Barrons Kijkt hier hoe de beurs het doet onder de verschillende politieke partijen sinds 1948. Edelman Financial Engines kijkt ook naar de data en dan specifiek naar een patstelling.


"The S&P 500 had an annualized return of 16.9% since 1948 during the nine years when a Democrat was in the White House and Republicans had a majority in both chambers of Congress"

Edelman heeft dus historische cijfers bekeken en komt uit op een hoger rendement dan een "One party rules all" periode.


Sterker nog, Barrons heeft gesimuleerd hoe je het had gedaan als je sinds 1948, zo'n 100.000 had geïnvesteerd in een gespreid index zoals de S&P 500. Let op: Sinds 1948 is er letterlijk alles wat je kunt voorstellen gebeurd op de beurs. Oorlogen, hoge inflatie, verkiezingen, machtsgrepen, financiële crises, pandemieën.. noem ze maar op.


Stel je had dus 100.000 te investeren en je had dit enkel belegd als er een republikein aan de macht was, dan had je in 2021 zo'n $834.000. Als je dit had geïnvesteerd onder democratische leiders, dan had je $3.7 Miljoen.


Dat lijkt leuk.. en misschien zelfs een beetje weinig.. Maar stel je had dit gewoon altijd belegd ongeacht welke politieke partij aan de macht was of "whateverdefuck" er ook was gebeurd.. dan had je $31 Miljoen. BAM.


Wat we uit deze data kunnen lezen is dat het slim is om altijd belegd te zijn met een gezond gedeelte van je vermogen en alle bangmakerij en media sensatie te negeren. Als je redelijk gespreid zit en je hebt de mogelijkheid om een hele lange periode van je beleggingen af te blijven. Dan is er voor jou niets aan de hand. Sterker nog. Meeste beleggers halen belachelijk slechte rendementen omdat ze juist in deze tijden zich laten meeslepen door wat er door "finfluence-tuig" en de traditionele media wordt gezegd. Bijna dagelijks zie je marketing teksten zoals "DIT STAAT ONS TE WACHTEN" OF "HET VERVAL VAN DE EURO" of "HUIZENMARKT BUBBEL AAN HET BARSTEN"


Ik heb mijn FD abonnement jaren geleden opgezegd omdat ik merkte dat alle onzin die de copywriters hebben geschreven (dit zijn geen beleggers maar vaak junior copywriters met een redacteur die mogelijk een commissie krijgt per klant) en zich zo druk om maakten uiteindelijk tot niets anders heeft geleid dan frustratie. Het beste is om weg te blijven van bangmakerij en je te focussen op de mega lange termijn en je doel. Niets doen, terwijl de hele wereld om je heen uit elkaar lijkt te vallen, is het moeilijkste wat je als belegger kunt doen & tegelijkertijd, het beste.


PS: Dit is op een iPhone geschreven, er kunnen foutjes in zitten. Mail aub support@debelegger.nl zodat dit snel wordt aangepast <3

3 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page