top of page

Dit is waarom Tesla daalt na de Kwartaalcijfers: Mijn analyse

  • Tesla rapporteerde een Q2 winstgroei van 20% tot 91 cent per aandeel, terwijl de omzet met 47% steeg tot $24,93 miljard, beter dan de verwachte 80 cent per aandeel en $24,22 miljard omzet.

  • De totale brutowinst groeide met 7% tot $4,53 miljard. De totale brutowinstmarges kwamen uit op 18,2%, onder de 20% "vloer" die Tesla als doel stelt.

  • Elon Musk benadrukte dat autonomie de huidige marge cijfers "belachelijk veel beter" zal maken, wijzend op het potentieel van Full Self-Driving (FSD) technologie voor de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf.

  • Energie opslag groeide met 220%


Ondanks prijsverlagingen en kortingen die de brutowinstmarges onder de 20% hielden, overtrof Tesla de verwachtingen met de financiële resultaten van het tweede kwartaal. De winst steeg met 20% tot 91 cent per aandeel, terwijl de omzet met 47% steeg tot $24,93 miljard. Dit versloeg de verwachtingen van analisten, die een winst van ongeveer 80 cent per aandeel en een omzet van $24,22 miljard hadden voorspeld.


Ondanks de druk op de marges, benadrukte CEO Elon Musk het belang van het lange termijn beeld. Hij stelde dat "autonomie al deze cijfers belachelijk zal maken", verwijzend naar het toekomstige potentieel van Tesla's Full Self-Driving (FSD) technologie om de winstgevendheid van het bedrijf te verhogen.


De aandelen van Tesla daalden na de bekendmaking met 4% in de nabeurshandel, nadat ze eerder op de dag lichtjes waren gedaald. Echter, analisten zoals Daniel Ives van Wedbush blijven optimistisch en voorspellen dat de brutowinstmarges "in de komende kwartalen zullen herstellen en tegen 2024 weer richting de 20% zullen gaan".


Elon Musk heeft hoge verwachtingen voor de Full Self-Driving (FSD) technologie van Tesla, die hij ziet als een cruciale factor voor de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf. Tijdens de Q2 resultatenbijeenkomst stelde hij: "Autonomie zal al deze cijfers belachelijk maken."Hoewel hij niet verder in detail trad over de specifieke impact van FSD op de financiële prestaties, lijkt het erop dat hij ervan overtuigd is dat de introductie van autonome voertuigen een radicale verandering in de auto-industrie en het bedrijfsmodel van Tesla zal teweegbrengen.


Autonomie heeft het potentieel om de bedrijfskosten drastisch te verminderen en nieuwe inkomstenstromen te creëren, zoals robo-taxi diensten, maar ook gewoon van de omzet zelf waar een hoge marge op zit. Tesla is zijn inkomsten aan het diversifiëren.
Tesla blijft indrukwekkende resultaten behalen met betrekking tot hun leveringen. Het bedrijf heeft een recordaantal wereldwijde leveringen gemeld in het tweede kwartaal, met 466,140 voertuigen die klanten bereikten. Dit overtrof zowel het Q1-record van 422,875 als het Q4-record van 405,278 voertuigen. Het merendeel van deze leveringen, 446,915, waren Model 3 en Y voertuigen, terwijl Model S en X leveringen opliepen tot 19,225.


Wat de productie betreft, bereikte Tesla een totaal van 479,700 voertuigen, wat opnieuw het aantal leveringen overtrof, zelfs terwijl het bedrijf zijn output onder capaciteit beperkte. Tesla's wereldwijde voertuigvoorraad stond op 16 dagen aan het einde van het tweede kwartaal, een stijging van een dag op rij en een toename van 300% ten opzichte van vorig jaar.


Elon Musk bevestigde dat Tesla nog steeds mikt op een productie van 1,8 miljoen voertuigen in 2023. Hij heeft echter consequent de productieaantallen van 2 miljoen, die hij aan het einde van Q4 gebruikte, naar beneden bijgesteld.


Wat de Cybertruck betreft, meldde Tesla in haar Q2 financiële resultaten dat het voertuig "op schema blijft om later dit jaar met de initiële productie te beginnen in de Gigafactory in Texas". De EV-gigant voegde eraan toe dat het Cybertruck-voertuigen over de hele wereld test voor de laatste certificering en validatie. Over het algemeen wordt er positief gereageerd op de vooruitgang met de Cybertruck, wat een stimulans betekent voor het aandeel van Tesla.


Het aandeel daalt vooral omdat het al erg hard is gestegen dit jaar. Vaak zie je dat een bedrijf flink beter moet presteren dan de verwachting om een verdere stijging te zien. Tesla presteert precies naar verwachting en dan zijn er altijd mensen die andere kansen najagen.Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..