top of page

Tencent neemt Prosus aandelen mee in scherpe daling

In het kort:

  • Het aandeel Prosus krijgt een zware klap door de Chinese overheid die strengere regels wil invoeren voor online gamen, wat ook de koers van Tencent sterk beïnvloedt.

  • De malaise bij Tencent wordt veroorzaakt door de plannen van de Chinese overheid om inwoners minder tijd en geld aan videogames te laten besteden, met name gericht op het bestrijden van gameverslaving bij jongeren.

  • De strengere regels zouden Tencent kunnen beïnvloeden, vooral op het gebied van beloningen voor frequente gebruikers, en beleggers reageren negatief op het onverwachte ingrijpen van de Chinese overheid in het bedrijfsleven.


Op weg naar de kerstdagen incasseert Prosus een zware klap, met een daling van ruim 13% van de beurswaarde, als reactie op de Chinese overheid die strengere regels wil voor online gamen. Deze maatregelen treffen ook Tencent, waar Prosus een aanzienlijk belang in heeft.


Malaise bij Tencent en overheidsingrijpen

De koersval van Prosus is te wijten aan de problemen bij Tencent, waarvan het aandeel met meer dan 12% daalt, de slechtste handelsdag sinds 2008. De Chinese overheid publiceert conceptplannen om gameverslaving te bestrijden, gericht op beloningen voor frequente inloggers. Dit heeft gevolgen voor Tencent, vooral via dochterbedrijf Tencent Games.


Beleggers reageren geschrokken op het onverwachte ingrijpen van de Chinese overheid. Rein Schutte, beleggingsadviseur bij Noesis Capital, benadrukt dat er een verwachting was dat de overheid terughoudender zou zijn na eerdere maatregelen tegen grote Chinese techbedrijven. De waarde van het aandeel Prosus daalt naar €64 miljard.


Prosus NV en wereldwijde gevolgen

Prosus NV ziet een daling van 23% in Amsterdam, met een verlies van €15.5 miljard aan marktwaarde, en het moederbedrijf Naspers Ltd. daalt ook met een vijfde. Wereldwijd hebben de aankondigingen van China invloed op de markten, met dalingen in onder andere New York en Parijs.


De gevoeligheid van Prosus voor factoren buiten zijn controle blijkt uit de koersdaling. Het bedrijf is sterk verbonden met Tencent, waarvan het driekwart van zijn waarde ontleent. Ondanks pogingen om het belang in Tencent te verminderen, blijft dit de prestaties van Prosus beïnvloeden.


China VS de VS

Deze gebeurtenissen markeren een moeilijk jaar voor China op de aandelenmarkt, met een aanzienlijke prestatiekloof tussen de VS en China. De Golden Dragon Index laat een daling van ongeveer 8% in 2023 zien, terwijl de Nasdaq 100 met 54% stijgt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page