top of page

Deze aandelen kunnen profiteren van de Britse verkiezingsuitslag

In het kort:

  • De Labour Party wint de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk met een aanzienlijke meerderheid, wat kansen biedt voor specifieke aandelen.

  • Analisten bevelen vooral de FTSE 250 index aan, boven de FTSE 100, vanwege verwachte beleidsvoordelen onder Labour.

  • Huizenbouwers zoals Taylor Wimpey en Persimmon worden gezien als grote winnaars door verwachte versoepelingen in bouwregelgeving.


De centre-left Labour Party heeft een aanzienlijke parlementaire meerderheid behaald in de recente algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Dit markeert het einde van een 14-jarige heerschappij door de conservatieven. Analisten van verschillende grote investeringsbanken hebben hun verwachtingen uitgesproken over welke aandelen en indices waarschijnlijk zullen profiteren van deze machtswisseling.


Citi’s Europese aandelenstrateeg, Beata Manthey, stelt dat de nieuwe Labour-regering "naar verwachting relatief bedrijfsvriendelijk beleid zal voeren." Manthey en haar team hebben de voorkeur gegeven aan de FTSE 250 index boven de FTSE 100 als hun "voorkeursaandeel na de verkiezingen".


Deze voorkeur komt voort uit de verwachting dat de kleinere en middelgrote bedrijven in de FTSE 250 meer zullen profiteren van de binnenlandse beleidsveranderingen dan de grotere multinationals in de FTSE 100. Historische gegevens wijzen echter op tegenvallende rendementen direct na Labour-overwinningen, met betere prestaties op de lange termijn, ongeveer 12 maanden na de verkiezingen.


De FTSE-250 index koers de afgelopen 5 jaar:

Bron: Londen Stock Eschange


Analisten van RBC Capital Markets, geleid door Anthony Codling, geloven dat de impact van de verkiezingsuitslag nog niet volledig is ingeprijsd in de aandelenkoersen van huizenbouwers. Ze noemen Taylor Wimpey, Gleeson en Bellway als hun "top picks" vanwege de verwachte versoepelingen in de planningsregels, die een groter volume aan nieuwbouw mogelijk moeten maken. Jefferies analisten delen deze positieve verwachtingen en noemen Taylor Wimpey en Persimmon als hun favoriete aandelen in deze sector.Investec, een Anglo-Zuid-Afrikaanse investeringsbank, identificeert daarnaast bedrijven in de huizenbouw leveringsketen als potentiële profiteurs van de politieke veranderingen in het VK. Ze wijzen op baksteenproducenten zoals Forterra, Ibstock en Michelmersh als goed gepositioneerd om te profiteren van de toename in zowel private als sociale woningbouw. Ook bedrijven zoals SIG, Genuit en Volution, die actief zijn in duurzame bouwmaterialen, worden genoemd als mogelijke winnaars door een verwachte toename in uitgaven aan sociale huisvesting en duurzame bouw.


Volgens UBS econoom Anna Titareva blijft de Britse markt "sterk ondergewaardeerd" sinds Brexit. Zij ziet kansen in bedrijven met een sterke blootstelling aan de Britse markt, vooral in de FTSE 250 index en consumentgerichte aandelen. Titareva merkt op dat veel van deze aandelen nog niet significant in waarde zijn gestegen, mogelijk vanwege onzekerheid over de uitvoering en timing van de nieuwe ondersteunende beleidsmaatregelen.Met de overwinning van de Labour Party lijkt het erop dat bepaalde sectoren in het VK een opwaartse boost kunnen verwachten, vooral de huizenbouwers en bedrijven gerelateerd aan duurzame bouw. De FTSE 250 index wordt door verschillende analisten gezien als een aantrekkelijke investering op de middellange tot lange termijn. Als Engeland dankzij dit nieuwe kabinet ook weer meer richting Europa draait als het gaat om handel en de versoepeling hiervan, verwacht ik dat het sentiment rond aandelen in Engeland snel kan keren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commenti


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!