top of page

Portefeuilles van Tesla shortsellers alweer vernietigd door de stijging

In het kort:

  • Tesla's aandelen zijn deze week met 27% gestegen na beter dan verwachte leveringscijfers voor het tweede kwartaal.

  • Short sellers hebben hierdoor naar schatting $3,5 miljard verloren op basis van mark-to-market data.

  • De volledige financiële situatie van Tesla wordt later deze maand duidelijk wanneer de kwartaalresultaten worden gepresenteerd.


Tesla short sellers verliezen $3,5 Miljard na sterke leveringscijfers

Tesla heeft opnieuw voor opschudding gezorgd op de financiële markten. Na de bekendmaking van de leveringscijfers voor het tweede kwartaal, die beter waren dan de verwachtingen van Wall Street, zijn de aandelen van het bedrijf met maar liefst 27% gestegen in slechts drie beursdagen. Deze onverwachte stijging heeft short sellers, beleggers die gokken op een daling van de aandelenkoers, een verlies van naar schatting $3,5 miljard opgeleverd. Dit is niet voor het eerst. Je kent vast wel de Twitter goroes met hun mooie grafieken of bekendere short sellers die zich focussen op technische analyse in plaats van de waardering en fundamentele analyse van een bedrijf.. die zijn sinds 2018 zelfs honderden miljarden in totaal kwijt geraakt door Tesla te shorten.


Leveringscijfers en marktreactie

Tesla rapporteerde een leveringsaantal van 443.956 voertuigen in het tweede kwartaal, terwijl analisten hadden gerekend op 439.000. Hoewel dit een daling van 4,8% betekende ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, was deze daling minder scherp dan de 8,5% daling die in het eerste kwartaal werd gezien. Dit duidt op een sterkere vraag naar Tesla-voertuigen dan eerder werd gevreesd.


Short interest en marktsentiment

Short interest in Tesla staat momenteel op 3,5% van de float, wat neerkomt op 97 miljoen shorted aandelen met een nominale waarde van $22,4 miljard. Ondanks deze recente stijging blijven er aanzienlijke uitdagingen voor Tesla bestaan. Het bedrijf heeft te maken met een verouderd modellengamma en toenemende concurrentie van goedkope Chinese EVs die de markt overbevorraden. Om de verkoop te stimuleren, heeft Tesla verschillende kortingsacties en financieringsopties aangeboden. Zo zijn er in Duitsland en Noorwegen prijsverlagingen doorgevoerd en worden in China nulrente lening promoties aangeboden voor de Model 3 en Model Y. In de Verenigde Staten biedt Tesla een financieringsdeal van 2% rente voor drie jaar voor kopers van de Model 3 met achterwielaandrijving.


Toekomstige verwachtingen

Later deze maand zal Tesla zijn kwartaalresultaten publiceren, wat meer inzicht zal geven in de financiële gezondheid van het bedrijf. Analisten verwachten een omzetdaling van 2,9% naar $24,2 miljard, volgend op een daling van 9% in het eerste kwartaal. Ronald Jewsikow, een analist bij Guggenheim Partners, merkte op dat de recente financieringspromoties een aanzienlijke volumegroei hebben gedreven, maar dat het creëren van nieuwe vraag in het derde kwartaal en daarna uitdagend zal zijn. Wat vooral interessant zal zij is de energieopslag business. Dit lijkt te zijn verdubbeld.

Uitdagingen en innovaties

Tesla's nieuwste model, de Cybertruck, heeft te kampen gehad met kwaliteitsproblemen, wat heeft geleid tot vier vrijwillige terugroepacties in de VS binnen minder dan een jaar. Daarnaast werkt Tesla aan verbeteringen in zijn voertuigsoftware, zoals de toevoeging van YouTube en Amazon Music, maar de belofte van volledig zelfrijdende auto's blijft vooralsnog onvervuld.


Reacties van Elon Musk

Elon Musk, CEO van Tesla, vierde de verliezen van de short sellers en de stijging van zijn eigen nettowaarde met ongeveer $15 miljard in de afgelopen twee dagen. Hij voorspelde verder dat zodra Tesla autonomie volledig heeft opgelost en de productie van de Optimus-robot op gang komt, short sellers volledig zullen worden weggevaagd.


Hoewel Tesla indrukwekkende leveringscijfers en een stijgende aandelenkoers kan voorleggen, blijven de uitdagingen in de kernactiviteiten van het bedrijf significant. De aankomende kwartaalresultaten zullen cruciaal zijn om te beoordelen hoe het bedrijf zich staande houdt te midden van deze dynamische marktomstandigheden.

コメント


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!