top of page

De belangrijkste reden waarom Adyen aandelen gigantisch stijgen

In het kort:

  • Winstgroei: Adyen rapporteert een aanzienlijke stijging van de nettowinst in de tweede helft van het fiscale jaar 2023 tot 416,1 miljoen euro, een sprong vanaf de 282,0 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

  • Koerssprong: De aandelen van Adyen zagen na de aankondiging een aanzienlijke stijging van 15%, waarmee de koers op 1362,1 kwam te staan bij de opening van de markt en daarna richting 21% in de middag.

  • Groei in betalingsvolumes: Het verwerkte betalingsvolume steeg met 29% naar 544,1 miljard euro, wat wijst op een groeiende klantenbasis en vertrouwen in de diensten van Adyen.


Het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen heeft de financiële wereld weer eens op zijn kop gezet met een indrukwekkende winststijging in de tweede helft van 2023, wat de aandelenkoers een flinke zet omhoog gaf. Alsof ze zeggen, "Kijk ons eens!", paradeert Adyen met een EBITDA van maar liefst 416,1 miljoen euro, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 282,0 miljoen euro het jaar ervoor. Zo'n sprong in winstgevendheid is voor de doorsnee sterveling bijna onvoorstelbaar, maar voor Adyen lijkt het business as usual.


De aandelenkoers schoot omhoog met 15% naar 1362,1 in de vroege uurtjes, maar nog verder naar bijna 21% in de middag, maar dan in de financiële sector. Deze koerssprong is geen toevalstreffer; het is het resultaat van harde cijfers en een bewijs van vertrouwen van de investeerders in de strategie van Adyen. Het bedrijf heeft niet alleen meer verdiend, maar heeft ook zijn EBITDA-marge verbeterd tot 48% in de tweede helft van het jaar, tegenover 43% in de eerste helft.


De netto-omzet steeg met 23% naar 887 miljoen euro in H2 en 22% voor het hele jaar naar 1.6 Miljard, te danken aan de kracht van langdurige partnerschappen. In de wereld van betalingen is stabiliteit net zo belangrijk als groei, en Adyen lijkt beide in handen te hebben. Met een regionale groei waarbij Europa en Midden oosten 55% van de netto-omzet voor zijn rekening neemt en Noord-Amerika met 27% de snelstgroeiende regio is, laat Adyen zien dat ze niet alleen in Europa, maar ook over de grote plas hun mannetje staan.Het betalingsvolume dat door Adyen werd verwerkt, is met 29% gestegen naar 544,1 miljard euro. Dit betekent dat er meer transacties via het Adyen-platform lopen, wat wijst op een uitbreiding van de klantenbasis en een hogere mate van vertrouwen in zijn diensten. Dit is niet zomaar een getal; het is een teken van de groeiende dominantie van Adyen in de markt voor betalingsverwerking. Zeker als je dit afzet tegen de dalende volume bij veel andere partijen.


In het licht van een moeilijke periode voor de digitale betalingssector, met uitdagingen zoals verminderde consumentenuitgaven en strengere regelgeving, heeft Adyen zich onderscheiden door boven de verwachtingen uit te stijgen. Met een jaar winst (EBITDA) van 743 miljoen euro, tegenover de 720,6 miljoen euro die analisten hadden verwacht, laat Adyen zien dat ze niet alleen overleven, maar floreren in uitdagende tijden.


Dus daar hebben we het: Adyen, het Nederlandse betalingsbedrijf dat blijft verbazen met zijn financiële tovenarij, laat zien dat zelfs in een onzekere wereld sommige bedrijven weten hoe ze moeten schitteren. Met stevige cijfers en een strategie die werkt, staat Adyen klaar om de financiële wereld te blijven verbazen. En wie weet, misschien is dit nog maar het begin. De turn around is in iedergeval begonnen en ik ben blij dat ik gister nog wat heb kunnen bijkopen!

コメント


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!