top of page

Chipmachines van ASML hebben een "zelf-vernietigingsmodus" ingebouwd

  • ASML en TSMC kunnen hun machines op afstand uitschakelen, bijvoorbeeld bij een Chinese invasie van Taiwan.

  • Dit zou de wereldwijde chipproductie kunnen beïnvloeden, aangezien 90% van de meest geavanceerde chips in Taiwan wordt geproduceerd.

  • ASML heeft nooit de meest geavanceerde machines aan China geleverd vanwege exportbeperkingen, maar de omzet uit China stijgt nog steeds door de verkoop van oudere technologie.


ASML en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) hebben de mogelijkheid om hun geavanceerde chipmachines op afstand uit te schakelen, mocht China besluiten Taiwan binnen te vallen. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse regering. Een soort "zelf-vernietgingsmodus".


Voorzorgsmaatregelen bij een invasie

De zorgen over de potentiële impact van een Chinese invasie op de wereldwijde chipproductie hebben ertoe geleid dat functionarissen van ASML de Nederlandse overheid hebben gerustgesteld met de mededeling dat zij de machines op afstand kunnen uitschakelen. Nederland heeft ook scenario-oefeningen uitgevoerd om de risico’s van een dergelijke situatie beter te kunnen inschatten.


Strategische Belang van Taiwan en ASML

Taiwan produceert naar schatting 90% van de meest geavanceerde chips ter wereld. TSMC, de belangrijkste producent van deze halfgeleiders, is tevens de grootste klant van ASML voor de zogenaamde extreme ultraviolet (euv) machines. Deze machines, die ongeveer €120 miljoen per stuk kosten, maken gebruik van hoogfrequente lichtgolven om op atomaire schaal de kleinst mogelijke microchip-transistors te etsen. Sinds 2016 heeft ASML meer dan tweehonderd van deze machines aan buitenlandse ondernemingen verkocht.Beperkingen en impact

De Verenigde Staten hebben vanwege militaire toepassingen de export van euv-machines naar China beperkt. Hoewel ASML geen euv-machines aan China heeft geleverd, blijven ze wel de minder geavanceerde deep ultraviolet (duv) machines leveren. De ceo van ASML, Christophe Fouquet, gaf aan dat de Amerikaanse beperkingen weinig impact hadden op het bedrijf, aangezien alleen de meest geavanceerde machines worden gereguleerd. Hierdoor blijft de omzet uit China stijgen door de verkoop van oudere technologie.


Reacties en Verzwijging

Bloomberg heeft geprobeerd reacties te verkrijgen van ASML, TSMC, en verschillende Amerikaanse overheidsinstanties, maar deze hebben allemaal geweigerd commentaar te geven. ASML's woordvoerder liet aan De Belegger weten dat het bedrijf zich niet uitlaat over hypothetische scenario’s zoals een Chinese invasie en geen als-dan spelletjes wil spelen.


Strategische Uitspraken van TSMC

Mark Liu, de aftredende bestuursvoorzitter van TSMC, heeft in een interview met CNN vorig jaar al gesuggereerd dat een buitenlandse indringer niets kan beginnen met de chipmachines van TSMC, omdat ze onklaar zouden worden gemaakt. "Niemand kan met geweld TSMC controleren", zei Liu. "Als er een militaire invasie plaatsvindt, tref je een TSMC-fabriek aan die onbruikbaar is."


Comentarios


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..