top of page

Block ziet omzet groeien en besluit deel ervan te investeren

In het kort:

  • Block rapporteerde een indrukwekkende omzet van $5,957 miljard in het eerste kwartaal, wat een stijging van 19,38% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar, met een winst per aandeel van $0,85 die de verwachtingen van analisten overtrof.

  • Het bedrijf kondigde een strategische Bitcoin-investering aan, waarbij 10% van de brutowinst uit Bitcoin-producten zal worden geïnvesteerd in Bitcoin-aankopen.

  • Dit initiatief heeft de totale waarde van hun Bitcoin-bezit tot $573 miljoen doen stijgen.


Block, voorheen bekend als Square, heeft deze week de resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 bekendgemaakt, en deze cijfers tonen aanzienlijke groei en een ambitieuze benadering van cryptocurrency, specifiek Bitcoin. In dit artikel kijk ik naar de recente prestaties, toekomstvisies en de potentiële risico's verbonden aan de strategieën van Block.


De aandelenkoers van Block sinds de beursgang:


De reden voor de eerdere daling van het aandeel

Tijdens de pandemie zag Block een toename in online betalingen en e-commerce activiteiten, profiterend van de verschuiving van consumenten naar online winkelen. Echter, naarmate de fysieke economie heropende, begonnen veel consumenten weer meer in fysieke winkels te shoppen, wat mogelijk heeft geleid tot een afname in de groei van online betalingstransacties via platforms zoals Square en Cash App.


Deze verandering in consumentengedrag heeft een duidelijke impact gehad op de groeicijfers van Block, wat de noodzaak onderstreept voor het bedrijf om zich aan te passen aan zowel online als offline betalingsomgevingen.De cijfers

Block rapporteerde een kwartaalomzet van $5,957 miljard, een stijging van 19,38% ten opzichte van het vorige jaar, waarbij de resultaten de verwachtingen van analisten overtroffen, die namelijk een omzet van $5,821 miljard hadden verwacht. Deze groei is voornamelijk te danken aan de robuuste prestaties van hun Cash App en Square platforms, waar de brutowinst respectievelijk met 25% en 19% steeg.


De Cash App alleen al genereerde een brutowinst van $1,26 miljard, wat de centrale rol benadrukt die deze app speelt binnen de verdienmodellen van het bedrijf. Met een inkomstentoename van 26,2% in de Bitcoin-inkomsten tot $2,73 miljard, die zelfs de schattingen van $2,61 miljard overstijgt, blijft Block aanzienlijke groei realiseren in dit segment.


De groei in EPS van Block de afgelopen kwartalen:


Een van de meest opvallende aankondigingen van Block is de investering in Bitcoin. Het bedrijf heeft besloten om 10% van de brutowinst uit Bitcoin-producten te herinvesteren in de aankoop van meer Bitcoin. Deze beslissing volgt op eerdere investeringen die al een aanzienlijke groei hebben laten zien, van $220 miljoen tot $573 miljoen. CEO Jack Dorsey benadrukte dat deze stap deel uitmaakt van een bredere visie om Bitcoin als een open protocol voor geld te bevorderen, wat niet beheerd of gecontroleerd wordt door enige entiteit, iets waar de CEO van Block heilig in geloofd.


Block's inkomsten uit abonnementen en diensten stegen met 23,1% tot $1,68 miljard, ruim boven de verwachting van $1,61 miljard. Deze groei weerspiegelt Block's vermogen om te diversifiëren voorbij louter transactie-gebaseerde inkomsten en een robuuste waardepropositie aan klanten te bieden.


De inkomsten uit hardware bedroegen $32,50 miljoen, een daling van 13,2% ten opzichte van het voorgaande jaar, onder de gemiddelde analistenverwachting van $36,75 miljoen. Dit duidt op mogelijke uitdagingen in de markt of een verschuiving in de strategische focus van het bedrijf. Ondanks de sterke omzetgroei bleek ook het Bruto Betalingsvolume (GPV) van $50,50 miljard lager dan de door analisten verwachte $54,91 miljard. Dit kan wijst dus op een lagere dan verwachte activiteit op de platforms van Block, wat kan wijzen op een aanhoudende druk van andere fintech bedrijven, in deze hevig concurrerende markt.


Voor het tweede kwartaal van 2024 voorspelt Block een verdere groei, met een verwachte brutowinst tussen $2,165 en $2,185 miljard. Deze positieve prognose is gebaseerd op de sterke prestaties van het eerste kwartaal en de verwachte voordelen van de voortdurende investeringen in Bitcoin en andere technologische innovaties. Het bedrijf heeft ook zijn verwachtingen voor het aangepaste EBITDA verhoogd naar $690 miljoen, wat duidt op een gezonde financiële toestand en vertrouwen in hun groeipotentieel.Hoewel de strategie van Block om in Bitcoin te investeren potentieel hoge rendementen kan opleveren, brengt het ook aanzienlijke risico's met zich mee. De volatiliteit van de cryptomarkt is hoog, en recente prijsschommelingen hebben de onvoorspelbaarheid van deze investeringen onderstreept. Bovendien wijzen recente regelgevende ontwikkelingen en marktreacties op de noodzaak voor een zorgvuldige benadering van cryptocurrency-investeringen.


Daarbij zijn er ook nog de recente berichten dat Amerikaanse aanklagers de financiële transacties bij Block onder de loep nemen, hebben geleid tot verhoogde onzekerheid en onrust onder investeerders in Block. De focus ligt op mogelijke tekortkomingen in de naleving van regelgeving binnen de Square- en Cash App-divisies van het bedrijf. Dergelijke kwesties kunnen niet alleen leiden tot financiële sancties, maar ook de reputatie van Block enorm schaden mocht dit daadwerkelijk zo blijken te zijn.


De producten van Block, waaronder Square en Cash App, zijn cruciaal geweest voor de fintech-revolutie, door consumenten en bedrijven nieuwe manieren te bieden om geld over te maken en handel te faciliteren. Echter, deze innovatie brengt ook strenge regelgevingsverplichtingen met zich mee, waaronder Amerikaanse wetten tegen witwassen en terrorismefinanciering. Het onderzoek richt zich op de vraag of Block voldoende informatie heeft verzameld over zijn klanten om risico's adequaat te beoordelen en of het transacties heeft verwerkt die betrekking hebben op landen die onderworpen zijn aan economische sancties.


Volgens een rapport van NBC News wordt Block ervan beschuldigd onvoldoende te hebben gedaan om aan de compliance-eisen te voldoen. Voormalige medewerkers hebben documenten overhandigd aan de onderzoekers van het Amerikaanse Southern District van New York die wijzen op mogelijke overtredingen van compliance, waaronder transacties met gesanctioneerde landen zoals Cuba, Iran, Rusland en Venezuela. Deze beschuldigingen suggereren dat veel transacties niet aan de overheid zijn gerapporteerd zoals vereist en dat Block geen corrigerende maatregelen heeft genomen toen het op de hoogte werd gesteld van de inbreuken.Hoewel het op dit moment nog om beschuldigingen gaat en niet om formele aanklachten, nemen beleggers deze kwesties terecht serieus. De grootste risico's voor Block zijn de potentiële boetes en intensievere regelgeving, en daarbij vooral de impact op de reputatie, die verstrekkend kan zijn. Block heeft zijn Square-business en later Cash App opgebouwd op basis van vertrouwen, wat overigens sowieso al onder druk staat door sterke concurrentie in deze markt van traditionele banken en andere fintechs, zoals PayPal Holdings.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..