top of page

Apple heeft zojuist een historische zet gedaan binnen de techsector

In het kort:

  • Apple rapporteerde in het tweede fiscale kwartaal een omzetdaling van 4%, met iPhone-verkopen die met 10% daalden, maar overtrof toch de Wall Street-verwachtingen met een kleine marge.

  • Het bedrijf kondigde een historisch hoog aandeleninkoopprogramma aan van $110 miljard, een stijging van 22% ten opzichte van vorig jaar.

  • Ondanks de algemene daling van de verkoop in verschillende productcategorieën, steeg de omzet van de Services-afdeling met 14,2% tot $23,9 miljard.


Apple's recente financiële resultaten laten een gemengd beeld zien. De totale omzet daalde met 4% naar $90,75 miljard, wat wel iets boven de verwachtingen van $90,01 miljard lag. De iPhone-omzet, momenteel nog steeds de ruggengraat van het bedrijf, daalde met bijna 10% naar $45,96 miljard. Deze daling werd toegeschreven aan sterke resultaten in het voorgaande jaar, waardoor de vergelijking moeilijker werd. Opmerkelijk is dat de Mac-verkoop een stijging van 4% zag, mede dankzij de lancering van nieuwe MacBook Air modellen met een verbeterde M3-chip.


De aandelenkoers van Apple sinds de beursgang:


Hoewel traditionele productlijnen zoals de iPhone en iPad (waarvan de omzet met 17% daalde) het moeilijk hadden, was er ook ruimte voor optimisme in deze cijfers. Apple introduceerde afgelopen kwartaal grootschalig de Vision Pro virtual reality headset, een belangrijke stap in een nieuwe productcategorie, hoewel verwacht wordt dat de verkoopvolumes laag zullen blijven. CEO Tim Cook uitte zijn enthousiasme over deze nieuwe marktkans en benadrukte de potentiële groei op lange termijn voor dit product.


Een lichtpunt in de kwartaalcijfers was de afdeling Services, waar Apple een omzetstijging van 14,2% noteerde tot $23,9 miljard. Deze groei onderstreept het belang van Apple's diversificatiestrategie richting minder afhankelijkheid van hardwareverkoop. De diensten van Apple, waaronder abonnementen en licentiedeals, blijven een stabiele inkomstenbron en tonen de veerkracht van het bedrijfsmodel.


Naast de financiële prestaties en productupdates, kondigde Apple ook een uitbreiding van zijn aandeleninkoopprogramma aan, het grootste in zijn geschiedenis, en een verhoging van het dividend. Deze financiële strategieën benadrukken het vertrouwen van het management in de financiële gezondheid en de toekomstige groeipotentie van het bedrijf. Dit betekent een historisch hoge toewijzing van $110 miljard, een stijging van 22% ten opzichte van de $90 miljard die het vorig jaar hiervoor vrijmaakte. Dit is de grootste aandeleninkoop in de geschiedenis van het bedrijf en een van de grootste in de technologie-industrie ooit.

Hoewel de algehele verkoop van Apple daalde, wijzen de sterke prestaties van de Services-afdeling en de strategische productinnovaties op een robuuste basis voor toekomstige groei. Met nieuwe productlanceringen op komst en een agressief aandeleninkoopprogramma hoopt Apple toch te laten zien dat ze nog stevig in hun schoenen staan.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..