top of page

Beleggers zijn nerveus

Gisteren was het stilletjes na carnaval weekend & presidents day in de VS. Vaak zie je dat het net zo stil is in Nederland wanneer de beurs in de VS gesloten is. Het grappige is dat er weinig Nederlandse bedrijven hun cijfers rapporteerden na carnaval, terwijl het cijferseizoen in volle gang is. Toch zijn beleggers nerveus.. De beurs in Amsterdam opent met verlies en ook in andere Europese steden staan de belangrijkste indices in het rood. De VS lijkt ook rood te openen & de VIX index is 10% omhoog geschoten. Dit meet de volatiliteit op de beurzen en daarmee hoe nerveus beleggers zijn op dit moment.
Beleggers wachten op de maandelijkse publicatie van de inkoopmanagersindex (pmi), die inzicht geeft in hoe inkoop managers belangrijke beslissingen nemen om hun voorraad te versterken en dus een goed beeld bij dat gedeelte van de economie.


Hier geef ik je regelmatig (bijna dagelijks) een samenvatting van de beurs & de belangrijkste zaken die je moet weten om bij te blijven!Samenvatting


  • Er is veel volatiliteit te zien in de VIX index & dit komt door dat macro-speculanten in afwachting zijn van de PMI & de notulen van de centrale bank van Amerika. De notulen worden morgen openbaar gezet!


  • Volgens de KVK kan enkel 4% van de ondernemers in Nederland alle hoge kosten van inflatie doorberekenen aan de klant. 43% kan een klein gedeelte doorberekenen.


  • Ondanks de slechte economische vooruitzichten voor 2023, blijkt het de eerste twee maanden van dit jaar mee te vallen. Zo vermijden alle grote landen een recessie voorlopig & lijkt zelfs de Britse economie op een plusje te eindigen waardoor de Britse pond flink stijgt tegen de dollar. De beurzen staan ook flink hoger. De S&P staat 11% van all-time-highs vandaan en de VUSA 5%. Beleggers mogen dus niet klagen.


  • Analisten upgraden een aantal aandelen & verwachten een flinke stijging op de korte termijn. Nvidia, Tesla, Coinbase, GE Healthcare, Roku, MongoDB, Disney. Salesforce & Alfen worden downgraded. Belangrijk om te begrijpen: Analisten hebben vaak een korte termijn blik op aandelen, vaak een jaar of korter en waaien met alle winden mee!


  • De retailers Walmart & Home Depot in de VS mogen vandaag hun cijfers presenteren. Home Depot stelt alvast teler. Winst per aandeel komt uit op $3.30 vs. $3.28 verwachting. Omzet wordt $35.83 Miljard vs. $35.97 Miljard verwachting. Dit is natuurlijk ondermaats maar niet gigantisch slecht. De cijfers van deze bedrijven zijn een mooi moment om consumenten uitgaven te meten. Die zijn dus net niet naar verwachting.


  • Putin spreekt vrijdag zijn volk toe & heeft al harde woorden uitgelaten. Zo zegt hij dat het westen de oorlog is begonnen en dat hij niet zal ophouden tot een overwinning. Daarmee lopen de spanningen verder op.


  • Duitse en Franse PMI zijn positief. Er is flinke groei te zien, vooral te danken aan de services sector. Tof om te zien hoe europese landen toch stand houden onder deze omstandigheden. Je kan hier de Franse rapport bekijken en hier de Duitse.


  • Rente's stijgen overal in aanloop naar de FED notulen woensdag en PCE index op vrijdag. PCE is de FED's favoriete inflatie cijfer.


Belangrijke cijfers van deze week:


Tip: Laat altijd in de comments weten als je een artikel tof vindt, dan zie je vaker dat type content terug!


1 opmerking

1 commento


Ospite
21 feb 2023

Thanks, gewoon goede en duidelijke info!!

Mi piace

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..