top of page

Ontdook Microsoft op deze manier 29 miljard aan belasting?

In het kort:

  • IRS eist 29 miljard dollar van Microsoft: De Amerikaanse belastingdienst (IRS) eist bijna 29 miljard dollar van Microsoft in een belastinggeschil uit de periode 2004-2013.

  • Microsoft vecht de claim aan: Microsoft weigert de volledige heffing te betalen en gaat de zaak juridisch aanvechten, wat naar verwachting vele jaren zal duren.

  • 'Transfer-pricing' centraal in het geschil: Het conflict draait om 'transfer-pricing', waarbij dochterbedrijven van multinationals elkaar factureren voor diensten en licenties, en Microsoft zijn intellectuele eigendom in belastingvriendelijke landen plaatste, wat de belastbare winst beïnvloedde.

De Amerikaanse belastingdienst (IRS) heeft aangekondigd dat Microsoft bijna 29 miljard dollar (27,3 miljard euro) aan belastingen moet betalen, samen met boetes en rente. Dit komt voort uit een belastinggeschil over de periode van 2004 tot 2013, waarbij de IRS stelt dat Microsoft via complexe boekhoudtrucs zijn winsten over verschillende landen verdeelde om belastingen te ontwijken.


Microsoft vecht de claim aan

In reactie op de eis van de IRS heeft Microsoft aangegeven dat ze niet van plan zijn om de volledige heffing te betalen. Het bedrijf is van mening dat ongeveer 10 miljard euro van de belastingen moet worden afgetrokken. Microsoft is van plan om de zaak aan te vechten via de bureaucratie van de IRS en, indien nodig, via het Amerikaanse juridische systeem. Ze verwachten dat de juridische strijd vele jaren zal duren.


De rol van 'transfer-pricing'

Het belastinggeschil draait voornamelijk om de praktijk van 'transfer-pricing,' waarbij dochterbedrijven van multinationals elkaar facturen sturen voor diensten en licenties. Dit kan de belastbare winst van het bedrijf beïnvloeden in zowel de Verenigde Staten als andere landen. In het geval van Microsoft bracht het bedrijf delen van zijn intellectueel eigendom onder in landen zoals Singapore, Ierland en Puerto Rico, waar de belastingtarieven voor grote bedrijven aanzienlijk lager zijn.


Microsoft verdedigt zijn belastinggeschiedenis

Microsoft verdedigt zijn belastinggeschiedenis door te stellen dat ze historisch gezien een van de grootste belastingbetalers in de Verenigde Staten zijn. Sinds 2004 hebben ze beweerd meer dan 63 miljard euro aan belastingen in de VS te hebben betaald. De IRS onderzoekt echter ook of Microsoft voldoende belasting heeft betaald tussen 2014 en 2017.


Onzekere toekomst en juridische strijd

Het belastinggeschil tussen Microsoft en de IRS belooft een langdurige en complexe juridische strijd te worden, met tientallen miljarden dollars aan belastingen en boetes op het spel. De uitkomst van deze zaak zal niet alleen gevolgen hebben voor Microsoft, maar mogelijk ook voor andere multinationale bedrijven die vergelijkbare belastingpraktijken hanteren.


Al met al lijkt dit geschil een complexe kwestie te zijn, die jaren in beslag kan nemen voordat er een definitieve beslissing wordt genomen. In de tussentijd zal de belastingzaak van Microsoft de aandacht blijven trekken en de vraag oproepen over de ethiek en wettigheid van belastingontwijking door grote techbedrijven.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!