top of page

ECB verhoogt de rente, desastreus voor banken

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, ondanks de groeiende bezorgdheid op de financiële markten, de rente zoals voorspeld met een half procentpunt verhoogd. Er waren geruchten dat de verhoging lager uit zou kunnen vallen vanwege de recente onrust op de beurzen.

Sommigen hadden gehoopt dat de ECB een minder scherpe renteverhoging van een kwart procentpunt zou kiezen, maar dat was niet het geval. De ECB verklaart bereid te zijn om te reageren op de onrust op de financiële markten indien nodig en benadrukt dat de Europese banksector veerkrachtig genoeg is. ECB-president Lagarde vergelijkt de huidige situatie met die van de financiële crisis in 2008 en stelt dat de banken nu sterker staan.

De Zwitserse bank Credit Suisse kreeg gisteren een flinke klap op de beurs, samen met andere bankaandelen. Rust keerde pas terug nadat duidelijk werd dat de Zwitserse centrale bank steun zou bieden. De onrust begon in de VS met de ondergang van Silicon Valley Bank afgelopen weekend, wat leidde tot dalende beurskoersen van banken wereldwijd.

De ECB hoopt met renteverhogingen de hoge inflatie te beteugelen, maar het is onzeker of dit ook daadwerkelijk zal werken. Het effect van dergelijke ingrepen laat zich pas na verloop van tijd zien. De ECB streeft ernaar om de inflatie in de eurozone in 2025 terug te brengen naar 2 procent. In januari van dit jaar bedroeg de inflatie nog ruim 8 procent.

Lagarde wilde niets bevestigen over toekomstige renteverhogingen, maar benadrukte dat de ECB vastberaden blijft om de inflatie te bestrijden. Hoe hoger de rente, hoe meer druk er op de banken komt. Banken zitten momenteel nog steeds op grote verliezen op hun obligatie portefeuilles. Leer hier hoe dit werkt.


Kortom: In een wereld waar de economie als een oververhitte motor draait, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten de koelvloeistof – de rente – te verhogen, ondanks de stormachtige omstandigheden op de financiële markten. De verhoging van een half procentpunt is als een koudere wind die het vuur van de inflatie moet temperen. De ECB heeft haar kapitein, Christine Lagarde, aan het roer die gelooft dat het schip van de Europese banksector sterk genoeg is om de huidige turbulentie te doorstaan. Terwijl sommige banken, zoals Credit Suisse en Silicon Valley Bank, door woelige wateren navigeren, blijft de ECB de financiële horizon in de gaten houden, vastberaden om de inflatie naar het veilige eiland van 2 procent in 2025 te loodsen.


1 opmerking

1 Comment


Rabi Safi
Rabi Safi
Mar 29, 2023

😀

Like

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..