top of page

Alfen aandelen verder onderuit nadat nieuwe CFO geen fit blijkt voor het bedrijf

In het kort:

  • Het aandeel Alfen daalt aanzienlijk: Na een abrupte daling in de ochtend met 7,3%, sluit het aandeel met meer dan 6% verlies, voornamelijk door onzekerheid rond de intrekking van de CFO-benoeming.

  • Benoeming van nieuwe CFO ingetrokken: De voordracht van Boudewijn Tans als nieuwe CFO tijdens de jaarvergadering is ingetrokken, een beslissing die gezamenlijk door Alfen en Tans is genomen vanwege een gebrek aan 'fit'.

  • Alfen geconfronteerd met operationele uitdagingen: Naast bestuursperikelen kent Alfen ook technische problemen met batterijen en druk op de markt door dalende prijzen voor batterijen, in een afkoelende markt voor batterijauto's.


Het Nederlandse Alfen, een prominente speler op het gebied van laadapparatuur voor elektrische voertuigen, ervaart een tumultueuze periode zowel in het bestuur als in de marktpositie. De recente terugtrekking van de benoeming van Boudewijn Tans tot CFO heeft de aandelenkoers aanzienlijk doen kelderen.


Slechts vijf maanden na zijn aantreden bij Alfen, en vóór het voltooien van de gebruikelijke zes maanden proefperiode, is de benoeming van Boudewijn Tans als CFO ingetrokken. Deze ontwikkeling voegt een extra laag van complexiteit toe aan de situatie rondom Alfens leveringen die stop zijn gezet, en het duidt op een mogelijk onvervulde verwachting van de kant van Alfen. Tans' zichtbare enthousiasme voor zijn rol bij Alfen, zoals blijkt uit zijn activiteiten op LinkedIn, contrasteert scherp met de abrupte beëindiging van zijn benoeming. Deze discrepantie voedt speculaties dat de beslissing om de benoeming in te trekken, wellicht meer op Alfen's beoordeling van Tans' geschiktheid berust dan op een wederzijdse overeenkomst over het gebrek aan 'fit'.


De aankondiging kwam als een verrassing, vooral omdat Tans reeds was begonnen met een overdrachtsperiode, wat suggereert dat beide partijen aanvankelijk vertrouwen hadden in de benoeming. De uitleg voor deze beslissing was summier; Alfen en Tans noemden het een "gemeenschappelijk besluit", een uitleg die ruimte laat voor speculatie. Mensen die we hebben gesproken zijn verdeeld over de impact van deze beslissing; sommigen wijzen op potentiële onderliggende problemen, terwijl anderen geloven dat het louter een kwestie van culturele compatibiliteit was.


Henk ten Hove, voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Alfen, en Boudewijn Tans zelf benadrukten beiden dat, ondanks de teleurstelling, deze keuze het beste is voor het bedrijf en zijn belanghebbenden. Ten Hove waardeerde de constructieve houding van Tans gedurende deze periode.


Naast de bestuursperikelen kent Alfen technische en marktgerelateerde uitdagingen. Het bedrijf werkt samen met netbeheerder Liander aan het oplossen van vochtproblemen in batterijopslagsystemen, een kwestie die potentieel beperkte, maar onzekere schade kan veroorzaken. Bovendien ervaart Alfen druk van dalende batterijprijzen in een markt die minder vraag naar elektrische voertuigen ziet. Deze combinatie van bestuursonzekerheid en operationele uitdagingen onderstreept de complexiteit van het navigeren in de snel evoluerende energie- en mobiliteitssectoren.


In reactie op deze ontwikkelingen benadrukt Alfen de onmiddellijke start van de zoektocht naar een nieuwe CFO, met Jeroen van Rossen die in de tussentijd als adviseur aanblijft. Dit onderstreept de urgentie waarmee Alfen streeft naar stabiliteit en leiderschap in een periode van zowel interne als externe uitdagingen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page