top of page

X (Twitter) gaat geld kosten

In het kort:

  • Elon Musk overweegt maandelijkse betaling voor het gebruik van het sociale netwerk X, voorheen Twitter. Dit zou betekenen dat het niet meer mogelijk is om gratis van het platform gebruik te maken.

  • Musk ziet de verplichting tot betaling als een oplossing om het probleem van de bots op het platform aan te pakken.

  • X heeft nu 550 miljoen maandelijkse gebruikers, maar het is onduidelijk of hierbij ook bots zijn inbegrepen.


Elon Musk, de eigenaar van het sociale netwerk X (voormalig Twitter), schudde de online wereld op met een verrassende onthulling: het platform zou niet langer volledig gratis zijn. Tijdens een live-stream gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, sprak Musk over de overgang naar "een kleine maandelijkse betaling" voor het gebruik van X. Maar waarom deze plotselinge verandering?


De miljardair legde uit dat het voornamelijk een maatregel is om de talloze bots te bestrijden die het platform overspoelen. "Het is de enige manier waarop ik me kan voorstellen om enorme legers van bots te bestrijden," zei Musk. Hoewel het creëren van een bot slechts een fractie van een cent kost, zou het hen een aanzienlijk bedrag kosten als ze voor elke bot apart moeten betalen. Elon Musk stelt bovendien dat gebruikers, door te betalen, een beter platform krijgen (zonder bots) en dus ook waar voor hun geld krijgen.Wat betreft de exacte kosten voor gebruikers, bleef Musk enigszins vaag, maar benadrukte dat het waarschijnlijk om een klein bedrag zou gaan. Daarnaast lichtte hij toe dat X inmiddels al een indrukwekkende 550 miljoen maandelijkse gebruikers heeft die dagelijks tussen de 100 en 200 miljoen berichten genereren. Het blijft natuurlijk wel de vraag of in deze cijfers ook bots zijn meegerekend. Toch kan dit voor X een heel interessante inkomstenbron worden.


Sinds Musk's overname heeft het platform gebruikers aangemoedigd om te abonneren op X Premium (voorheen Twitter Blue). Voor $8 per maand of $84 per jaar krijgen gebruikers diverse extra's, zoals de mogelijkheid om berichten te bewerken en een verminderd aantal advertenties te zien. De cijfers tonen echter aan dat tot nu toe slechts een klein percentage van de X-gebruikers ook daadwerkelijk voor deze service wilt betalen.


Dit kan dan ook een rol hebben gespeeld in de beslissing om gebruikers verplicht te laten betalen voor toegang tot het platform. De suggestie om te betalen voor toegang tot X is overigens helemaal niet nieuw. Vorig jaar al meldde diverse grote Amerikaanse nieuwsbronnen dat Musk speelde met het idee om Twitter volledig achter een betaalmuur te plaatsen.


Tijdens het gesprek tussen Musk en Netanyahu, dat voornamelijk over AI-technologie ging, kwam ook het onderwerp van haat en gewelddadige berichten aan bod. Musk benadrukte zijn standpunt tegen antisemitisme en alle vormen van haat en conflict. Toch bevindt hij zich momenteel in een conflict met de Anti-Defamation League, die zowel Musk als X van antisemitisme beschuldigt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..