top of page

Windmolen markt onder druk

In het kort:

  • De windenergie-industrie staat voor uitdagende tijden met dalende aandelen en winstcijfers die onder druk staan.

  • Wereldwijd proberen bedrijven de groeiende vraag naar schone energie bij te houden, maar leveringsproblemen, productiefouten en stijgende productiekosten zetten de winsten onder druk.

  • Het recente crisispunt in de windenergie-industrie biedt de kans om de focus te verleggen naar duurzaamheid en de ontwikkeling van een robuuste toeleveringsketen.


In een wereld die haast maakt om over te stappen naar schone energie, staan windenergiebedrijven voor een matig winstseizoen. De groeiende wereldwijde vraag naar schone energie zet fabrikanten van windturbines onder druk, wat momenteel leidt tot stijgende productiekosten en vragen over de economische haalbaarheid van grootschalige projecten.


Siemens Gamesa en de strijd om staatsgaranties

Siemens Gamesa, een dochteronderneming van Siemens Energy, staat in de schijnwerpers vanwege fabricagefouten die zijn ontstaan door de haast om turbines op een grotere schaal te bouwen. Deze problemen hebben Siemens Energy gedwongen om zijn winstprognose eerder dit jaar te schrappen, en recentelijk heeft het bedrijf staatsgaranties van maximaal 15 miljard euro aangevraagd bij de Duitse overheid.


Allianz Research: financiële teruggang in de windsector

Een recent rapport van Allianz Research onthult dat de acht grootste hernieuwbare energiebedrijven ter wereld gezamenlijk $3 miljard aan activa hebben verloren in de eerste helft van dit jaar. De windprojecten worden geconfronteerd met turbulentie, gekenmerkt door stijgende bouw- en financieringskosten, problemen met kwaliteitscontrole en logistieke uitdagingen.


Vestas biedt hoop, maar waarschuwt voor onzekerheden

Temidden van de neergang in de sector komt Vestas, een andere speler in de windindustrie, met gemengd nieuws. Hoewel het bedrijf een EBIT in het derde kwartaal boven verwachting rapporteert, waarschuwt het ook voor externe factoren die de korte-termijnvooruitzichten vertroebelen. Vestas' CEO Henrik Andersen benadrukt dat de markt op een keerpunt staat en dat winnaars en verliezers in de industrie in de loop van de tijd zullen worden geïdentificeerd.


Jacob Pedersen, senior analist bij Sydbank, merkt op dat hoewel Vestas goed gepositioneerd lijkt, er behoefte is aan heroverweging van strategieën, zowel van bedrijven als beleidsmakers. De stijgende kosten sinds 2020, gecombineerd met macro-economische verschuivingen, vereisen een politieke herijking van de kosten van de geplande energietransitie.


Onzekerheden en kansen voor de windenergiesector

Terwijl de windenergie-industrie worstelt met de huidige uitdagingen, wijzen analisten op de noodzaak van een heroverweging van het aanbestedingsproces. Het streven naar de laagste kosten mag niet ten koste gaan van de veerkracht van de sector. Het recente crisispunt biedt tevens de mogelijkheid om de focus te verleggen naar duurzaamheid en de ontwikkeling van een robuuste toeleveringsketen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..