top of page

Cathie Wood doet een belangrijke voorspelling

In het kort:

  • Cathie Wood, de bekende fondsmanager, voorspelt dat de inflatie in de VS in 2024 negatief zal worden.

  • Wood meent dat de Federal Reserve te agressief is geweest met renteverhogingen om de inflatie tegen te gaan, wat mogelijk leidt tot een noodzaak voor renteverlagingen.

  • Wood onderstreept de rol van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en elektrische voertuigen, in het stimuleren van deflatie.


We kennen allemaal Cathie Wood wel. Ze ging van hero to zero nadat vrijwel al haar aandelen in elkaar klapte de afgelopen jaren, maar toch is ze nog steeds een van de grootste fondsmanagers in Amerika. In een recentelijk interview deed ze een belangrijke voorspelling wat betreft de economische toekomst van de Verenigde Staten. Ze stelt dat de inflatie in de VS, die de afgelopen tijd een groot punt van zorg is geweest, in 2024 negatief zal worden. Dit betekent in wezen dat we een periode van deflatie kunnen verwachten, waarbij het algemene prijsniveau daalt in plaats van stijgt.


Wood is van mening dat de Federal Reserve te ver is gegaan met het verhogen van de rente om de inflatie te bedwingen. "De Federal Reserve heeft te overdreven gehandeld" aldus Wood. Deze agressieve renteverhogingen kunnen volgens haar leiden tot een forse daling van prijzen in meerdere sectoren, waardoor de Fed nu genoodzaakt zou kunnen zijn om over te gaan op renteverlagingen.


Een interessant punt dat Wood aanhaalt, is de rol van technologie om tot deflatie te komen. Volgens haar zullen nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, elektrische voertuigen, robotica en blockchain een cruciale rol spelen in het verlagen van de prijzen. Deze technologieën kunnen leiden tot efficiëntere productie en daardoor lagere kosten, wat uiteindelijk resulteert in lagere prijzen voor de consumenten. Dit zou vervolgens ook kunnen leiden tot renteverlagingen.


Cathie Wood's kritiek op de Federal Reserve is overigens niet iets nieuw. Ze heeft de centrale bank al eerder bekritiseerd voor de aanpak van de renteverhogingen, waarbij ze waarschuwde voor de risico's van een deflatoire economie. Dit is een scenario waarin prijsdalingen kunnen leiden tot verminderde uitgaven, lagere lonen en zelfs werkloosheid, wat weer een negatieve spiraal van economische activiteit kan veroorzaken.


De inflatie in de VS is in oktober inderdaad al lager, waardoor vrijwel alle aandelen vandaag een flinke plus konden noteren. Een lagere inflatie wordt namelijk gezien als een sterk teken dat de Federal Reserve haar renteverhogingen zou kunnen beëindigen. Cathie Wood verwacht dus dat deze trend zich zal voortzetten en zelfs zal omslaan in deflatie.


Lees ook: Dit bedrijf kan groots profiteren van kunstmatige intelligentie

In het kort biedt Cathie Wood's voorspelling van deflatie in de VS tegen 2024 een interessant perspectief. Ze benadrukt hoe technologie een belangrijke rol kan spelen in de economie, maar uit ook haar kritiek op het beleid van de Federal Reserve en de mogelijke behoefte aan renteverlagingen. Dit is zeker iets om in de gaten te houden voor zowel beleggers als analisten. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page