• René Today

10 Tech ETF's om je portfolio mee te boosten

Updated: Aug 25, 2020


Ligt je portfolio er al geruime tijd wat lafjes bij en mag er wel wat meer pit in? Dan zit je hier goed!


In dit artikel bespreken we 10 tech ETF's waarmee je je portfolio een (flinke) boost kunt geven. Van ETF's met grote namen tot opkomende én groeiende techbedrijven.Dit artikel is informatief van aard en geschreven ter inspiratie. Neem deze informatie dus niet aan als advies, maar maak altijd je eigen doordachte beslissingen aan de hand van je eigen onderzoek en persoonlijke wensen.


Wat is een tech ETF?

Een tech ETF is een index fonds die de koers volgt van een selectie bedrijven waarbij technologie een prominente rol speelt in hun product of service. Deze innoverende techbedrijven groeien de laatste jaren sterk en worden doorgaans positief in het nieuws besproken.


Waarom een tech ETF?

Tech ETF's zijn populair wegens de hoge rendementen. Afhankelijk van het moment dat je instapt, is een rendement van 5% tot 60% haalbaar op middel tot lange termijn.


Maar let wel: met een tech ETF kan het ook compleet de andere kant op gaan (de min in). Dit is iets waar je tegen moet kunnen. Niet dagelijks, maar bv wekelijks de stand checken kan hierin helpen.


Een ander voordeel is dat je zo 'een pakket' groeiaandelen koopt en hierdoor iets minder risico loopt dan wanneer je één enkel groeiaandeel koopt. Als één bedrijf in de ETF in de problemen komt (of failliet gaat), vangen de andere bedrijven de klap op.


Een nadeel is weer dat de aandelen van de techbedrijven binnen de ETF (zeer) volatiel zijn. Afhankelijk van de ETF maken enkele bedrijven nog geen netto winst waardoor er meer gespeculeerd wordt.


Ter vergelijking: met een tech ETF stap je als ware in een speedboot terwijl je met een All-World ETF eerder in een mammoettanker stapt.


De speedboot voelt alle golven, de tanker een stuk minder. Beide bereiken (meestal) hun bestemming, maar de ervaring en wijze waarop is compleet anders.De 10 Tech ETF's


Er zijn veel tech ETF's. In Amerika is ARK van Cathie Wood het populairste. Deze is alleen (nog) niet via NL brokers beschikbaar (meer info).


Via internationale brokers zoals Tastyworks of Schwab kan het wel, maar dat is wel iets omslachtiger (dollar account + ACH transfers).


Ik heb voor het gemak dus alleen gekeken naar ETF's die in Nederland te verhandelen zijn.


Nu volgt een lijst + korte omschrijving van de 10 ETF's, waarna ik ze vergelijk in een tabel. Check de fact sheets voor uitgebreidere info.


1. SPDR® MSCI World Technology (Ticker: WTCH - Isin: IE00BYTRRD19 - fact sheet)

2. Xtrackers MSCI USA Information Tech (Ticker: XUTC - Isin: IE00BGQYRS42 - fact sheet)

3. Invesco EQQQ NASDAQ-100 - (Ticker: QQQ - Isin: IE0032077012) - fact sheet)

4. WisdomTree Cloud Computing (Ticker: WCLD - Isin: IE00BJGWQN72 - fact sheet)

5. WisdomTree Artificial Intelligence (Ticker: WTAI - Isin: IE00BDVPNG13 - fact sheet)

6. Invesco Elwood Global Blockchain (Ticker: BNXG - Isin: IE00BGBN6P67 - fact sheet)

7. Rize Cybersecurity Data Privacy (Ticker: CYBR - Isin: IE00BJXRZJ40 - fact sheet)

8. Emerging Markets Internet & Ecom (Ticker: EMQQ - Isin: IE00BFYN8Y92 - fact sheet)

9. VanEck Vectors Video Gaming eSports (Ticker: ESP0 - Isin: IE00BYWQWR46 - fact sheet)

10. Lyxor MSCI Disruptive Technology (Ticker: UNIC - Isin: LU2023678282 - fact sheet)

1. SPDR® MSCI World Technology

Deze tech ETF volgt wereldwijd (excl. Azië) de gevestigde grootmachten in de tech-industrie. Denk aan Microsoft, Apple, Intel, etc. (Amazon zit er niet in). ASML staat er ook trots tussen, op nummer 10 in de lijst. De ETF heeft een gemiddelde PE ratio van 27,62 en een P/book ratio van 5,91. Het is wegens de gevestigde namen de minst volatiele ETF van deze lijst. Het geannualiseerde rendement was over 3 jaar 23,50%. De fee is 0,30%.

2. Xtrackers MSCI USA Information Tech

Deze relatief nieuwe tech ETF volgt alléén de Amerikaanse techbedrijven zoals hierboven beschreven in de eerste ETF. Nagenoeg geen geografische spreiding dus. Gedurende de laatste 12 maanden groeide deze ETF met 32.01%. De gemiddelde PE ratio is 27.74 en de P/book ratio is met 7,01 ook iets hoger. De fee is bijzonder laag: 0,12%.

3. Invesco EQQQ NASDAQ-100

Dit is de sterkst groeiende tech ETF die de grotere Amerikaanse techbedrijven volgt. Dit komt o.a. omdat Amazon, Facebook, Google, Tesla en Netflix ook zijn opgenomen. De ETF groeide de afgelopen 12 maanden met 32,68%. Hij is geschikt voor de maandelijks inleggende belegger bij DEGIRO omdat deze ETF onderdeel is van de DEGIRO's kernselectie. De fee is relatief laag: 0,30%.

4. WisdomTree Cloud Computing

In deze ETF vind je een mix van techbedrijven die van de pandemie profiteren. Denk aan Fastly, Cloudflare en Zscaler die zich op veilige cloud opslag focussen, en andere SaaS-oplossingen die bedrijven helpen om werknemers thuis te laten werken. Zoals Zoom, DocuSign, Twilio en meer. Het Israëlische Wix en Candese Shopify zitten ook in de top 10. Deze profiteren van de huidige grote vraag naar website/webshop software voor (kleine) ondernemers. Deze ETF groeide sinds zijn start op 6 september 2019 met 48,80%. Fee: 0,40%


Tip: wil je minder volatiliteit en graag ook de grootmachten Amazon, Alibaba, Microsoft en Google in je cloud-ETF? Kijk dan eens naar dit alternatief van First Trust (jaar rend. 20,52% - fee: 0,60%).

5. WisdomTree Artificial Intelligence

De techbedrijven in deze ETF passen kunstmatige intelligentie toe om processen binnen producten of services slimmer én sneller te laten verlopen. Automation speelt hierin een belangrijke rol. De holdings zijn geografisch goed verspreid met 'slechts' 57,03% in de US. Zo zit het Israëlische NICE Ltd (cloud based call centra) en het Franse quantum computing bedrijf Atos in de top 10. Er wordt de komende jaren veel verwacht van A.I. De laatste 12 maanden groeide de ETF met 23,65%. De fee is 0,40%.

6. Invesco Elwood Global Blockchain

Deze ETF volgt techbedrijven uit het oosten die de blockchain technology ondersteunen of hier indirect van profiteren. Ook vind je er de Amerikaanse webshop Overstock in terug waar je met Bitcoin kunt betalen. Tip: onderzoek zelf de bedrijfsnamen in Google + "blockchain" als zoekterm, voor meer details over hun betrokkenheid hierin. Deze blockchain ETF groeide de laatste 12 maanden met 30.27%. De fee staat op 0,65%.

7. Rize Cybersecurity Data Privacy

Nu we meer online actief zijn, groeit helaas ook het aantal hackeraanvallen. De vraag naar robuustere cybersecurity stijgt hierdoor, zowel voor bedrijven als consumenten. In deze gloednieuwe ETF vind je de groeiende cybersecurity-bedrijven die hiervan profiteren. Zoals OneSpan, CrowdStrike, Avast, Okta en Ping Identity. Deze richten zich op bescherming van software, databases, documenten, identiteiten en meer. Over de afgelopen 3 maanden groeide deze nieuwe ETF met 16,78%. De fee: 0,45%. Dit soortgelijke alternatief heeft iets meer historische data, maar heeft een stuk hoge fee (0,75%).

8. Emerging Markets Internet & Ecommerce

Deze ETF gaat als de brandweer. Er worden diverse grote techbedrijven uit landen zoals China, Brazilië, Zuid-Korea en Zuid-Africa gevolgd. Ook het in Nederland genoteerde Prosus maakt deel uit van de top 10. De US is niet vertegenwoordigd in deze ETF. Een interessant ETF dus wanneer je exposure buiten de US wilt. Online retail speelt duidelijk een grote rol in deze ETF. De afgelopen 12 maanden groeide deze ETF met 55,41%. De fee is wel flink: 0,86%.

9. VanEck Vectors Video Gaming eSports

Deze geografisch goed verspreide ETF volgt bedrijven die zowel in desktop als mobile gaming actief zijn. Omdat mensen meer thuis zitten door de pandemie wordt er meer gegamed. Bekende game-producenten in deze ETF zijn Nintendo, Activision en Blizzard. Maar ook aan gaming gerelateerde bedrijven zoals Tencent, NVIDIA en AMD zitten in de top 10. Hierdoor is deze ETF in de afgelopen 12 maanden met maar liefst 57,92%(!) gegroeid. Fee: 0,55%.

10. Lyxor MSCI Disruptive Technology

Deze ETF is zo nieuw dat er nog weinig data is. Wel wilde ik hem hier meenemen omdat deze o.a. innoverende biopharma bedrijven volgt die met nieuwe technologie (zoals CRISPR) ziektes zoals hart- en vaatziektes en kanker proberen te bestrijden. Cathie Wood's ETF ARKG is ook zo'n ETF die dit soort bedrijven volgt. Houdt wegens de onzekerheden en tegenslagen in het biopharma proces rekening met een zeer hoge volatiliteit. Gezien de nieuwigheid een interessante ETF om op je watchlist te zetten. Fee: 0,15%.

Vergelijken met grafiek en tabel


Hieronder een grafiek waarin alle 10 ETF's zijn opgenomen, sinds maart 2020. Hij is een beetje moeilijk te lezen door de grote hoeveelheid lijnen :)


De cloud-ETF van WisdomTree (licht groen) steekt sinds mei met op en schouders boven de rest uit, maar levert half juli 2020 wel het meeste in. Ook de Emerging Markets tech-ETF (blauwe lijn) doet het goed.


Ik heb ook de Vanguard All World (VWRL) ETF toegevoegd voor wat extra perspectief. Dat is de onderste donkergroene lijn.


Lijngrafiek

Hieronder een staafdiagram met de gerealiseerde groei van 9 maart 2020 tot 14 juli 2020. Ik heb wederom de VWRL én nu ook SPY (S&P500) toegevoegd voor extra perspectief.


Staafdiagram

In de tabel hieronder wordt de data vergeleken die ik voornamelijk verkregen heb van de Morningstar website.


De fondsgrootte was over verschillende sites niet consistent gepubliceerd, dus die zou ik met een korreltje zout nemen. Het gaat om nu toch alleen om de verhoudingen.


Houdt er rekening mee dat deze data relatief snel veroudert. Kijk deze dus altijd even opnieuw na als je een specifieke ETF opzoekt.


Let op m.b.t. de rendementen hieronder: in het verleden behaalde resultaten zijn géén garantie voor de toekomst.


Vergelijkingstabel

Tabel gemaakt op 15 juli 2020 - Bron: Morningstar


Omvang: de omvang speelt een rol. Hoe meer dollars er in de ETF zitten hoe actiever deze doorgaans is, en dus hoe meer bied/laat aanbiedingen er zijn.


Fee: vergeet hierbij niet het dividendlek op te tellen. In dit artikel meer hierover. In het kort komt het erop neer dat de jaarlijkse kosten ruim 2x de fee zijn (ETF in Ierland gevestigd). In dit geval zal het minder zijn omdat veel van de tech ETF's (nog) geen dividend uitkeren.


% (Rendement): al deze ETF's zijn relatief jong, vandaar de korte looptijd in de tabel. CYBR en UNIC zijn slechts enkele maanden actief. Die heb ik schuin gedrukt in de tabel.


% USA: dit percentage kan handig zijn wanneer je wel of juist geen extra exposure wilt in de USA, om zo je portfolio geografisch meer/minder te spreiden.

Enkele tips


Ben je enthousiast geworden en wil je een of meerdere van deze ETF's toevoegen aan je portfolio? Dan rest de grote vraag: "Welke kies ik nou?".


Hierbij enkele tips om je te helpen kiezen.

  1. Kies de ETF(s) waarvan je de onderliggende bedrijven (goed) kent

  2. Kies de ETF(s) wanneer je de industrie oprecht leuk vindt om te volgen

  3. Kies de ETF(s) die de bedrijven in je huidige portfolio niet overlapt, maar aanvult

  4. Begin klein en koop later extra bij wanneer je meer feeling krijgt met de niche

Zelf doen


Heb je een paar ETF's op het oog maar twijfel je nog welke je moet kiezen? Vergelijk ze dan nog eenvoudig zelf met deze ETF Screener. Hierbij een uitleg:Heb je een ETF gekozen? Volg dan éérst de top 10 bedrijven van de ETF een tijdje in een gratis portfolio op Seeking Alpha. Je krijgt dan dagelijks push-berichten.


Spreken de push-berichten je inhoudelijk aan en krijg je een feeling met de niche-markt, dan kun je de ETF op den duur aanschaffen d.m.v. DCA (Dollar cost averaging).


>> Nogmaals, dit zijn volatiele ETF's. Wees hier bewust van. <<Disclaimer: de schrijver van dit artikel heeft zelf posities in QQQ, WCLD, WTAI en ESP0.

26,646 views0 comments

Recent Posts

See All

Copyright © 2020 •Alle rechten voorbehouden

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Ik geef geen financieel advies en alles op deze site, Youtube, Discord en andere platforms zijn expertise vrij. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen. Alles wat ik vertel en deel zijn mijn persoonlijke ervaringen en dus geen koopadvies.