top of page

Waarom beleggers wél enthousiast zijn over dít waterstofaandeel

In het kort:

  • Bloom Energy, met zijn focus op solid-oxide brandstofceltechnologie, wordt door analisten geprezen om zijn potentieel voor significante groei en verwachte winstgevendheid in 2025.

  • Grote investeerders zoals BlackRock Inc. en Vanguard Group Inc. hebben hun belang in het bedrijf vergroot, wat duidt op groeiend vertrouwen in Bloom Energy's toekomst.

  • Ondanks de positieve vooruitzichten, vormt Bloom Energy's hoge schuld-tot-eigen vermogen ratio een potentieel risico voor beleggers.Bloom Energy, bekend om zijn solid-oxide brandstofceltechnologie, trekt steeds meer de aandacht van beleggers. Hier is een diepere kijk op waarom deze onderneming nu zo in de spotlights staat.Potentieel voor Groei en Rentabiliteit

Het kernpunt van de interesse in Bloom Energy ligt in zijn potentieel voor zowel groei als rentabiliteit. Analisten verwachten dat het bedrijf in 2025 winstgevend zal worden, met een voorspelde omzetgroei van 74% op jaarbasis. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op de uitgebreide commerciële ervaring van Bloom Energy met methaan-aangedreven brandstofcellen en hun leiderschap in solid-oxide brandstofcellen.


Financiële Prestaties en Beleggersvertrouwen

Ondanks recente verliezen - met een nettoverlies van $354 miljoen in de afgelopen twaalf maanden - zijn beleggers optimistisch. Dit optimisme wordt versterkt door de solide financiële structuur van het bedrijf en zijn groeipotentieel. Grote investeerders zoals BlackRock Inc. en Vanguard Group Inc. hebben hun aandelen in het bedrijf aanzienlijk verhoogd, wat wijst op een groeiend vertrouwen in de toekomst van Bloom Energy.


Analyse van de laatste kwartaalcijfers


Recordomzet, maar Groter Verlies dan Voorspeld

De totale omzet van Bloom Energy voor het derde kwartaal van 2023 bedroeg $400,3 miljoen, een stijging van 36,9% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei werd voornamelijk gedreven door een toename in zowel product- als service-inkomsten, met een product- en service-omzet van $352,5 miljoen, wat een stijging van 40,7% betekent ten opzichte van het vorige jaar.


Ondanks deze omzetgroei, toonde de brutomarge een negatieve trend, met een daling naar -1,3% in het derde kwartaal van 2023, een significante afname ten opzichte van de 17,4% in hetzelfde kwartaal van 2022. Dit wijst op hogere kosten in verhouding tot de inkomsten.Operationele Prestaties

Het operationele verlies bedroeg $103,7 miljoen, wat een toename is ten opzichte van het verlies van $52,6 miljoen in het derde kwartaal van 2022. Dit suggereert hogere operationele uitgaven of minder efficiëntie in de bedrijfsvoering.


Interessant genoeg toont de niet-GAAP operationele winst een positieve trend met een winst van $51,8 miljoen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het operationele verlies van $28,5 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2022. Dit kan wijzen op effectieve kostenbeheersing of uitzonderlijke uitgaven die niet in de niet-GAAP maatstaven zijn opgenomen.


Hieronder nog alle gegevens van het derde kwartaal voor je op een rijtje:


Totale Omzet: $400,3 miljoen. Dit is een stijging van 36,9% in vergelijking met $292,3 miljoen in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.


Kosten van de Omzet: $405,5 miljoen. Dit resulteerde in een brutoverlies, wat wijst op hogere kosten in verhouding tot de omzet.


Brutoverlies/Brutomarge: Het brutoverlies bedroeg $5,2 miljoen, wat overeenkomt met een brutomarge van -1,3%. Dit is een significante daling ten opzichte van de brutomarge van 17,4% in het derde kwartaal van 2022.


Operationele Uitgaven: $98,5 miljoen. Dit omvat kosten voor onderzoek en ontwikkeling, verkoop en marketing, en algemene en administratieve uitgaven.


Operationeel Verlies: $103,7 miljoen. Dit is een toename ten opzichte van een operationeel verlies van $52,6 miljoen in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.


Nettoverlies: $168,9 miljoen. Dit komt neer op een nettoverlies per aandeel (zowel basis als verwaterd) van $0,80.


Kaspositie: Het bedrijf had een kaspositie van $637,7 miljoen aan het einde van het kwartaal, inclusief contanten, kasequivalenten en beperkt beschikbare kas.


Vooruitzichten en Innovaties

Bloom Energy's CEO en voorzitter, KR Sridhar, benadrukte het succes van het bedrijf op het gebied van innovatie en groei. Hij sprak lovend over de potentie van hun energie-servers, vooral voor datacenters, vanwege de snelle implementatietijden en compatibiliteit met Bloom’s CHP-oplossing voor datacenterkoeling en koolstofvang-technologieën.


De president en CFO van het bedrijf, Greg Cameron, toonde zich tevreden met de financiële prestaties en benadrukte de vooruitgang die het bedrijf heeft geboekt op het gebied van kostenreductie. Hij bevestigde dat het bedrijf goed gepositioneerd is om zijn doelen voor 2023 te bereiken.


Bloom Energy staat bekend om zijn brandstof-flexibele Bloom Energy Server en Bloom Electrolyzer, die voornamelijk elektriciteit en waterstof produceren. Deze oplossingen zijn van waarde voor een breed scala aan industrieën, waaronder gas, nutsbedrijven, nucleair, geconcentreerde zonne-energie, ammoniak en zware industrieën. Het bedrijf lijkt zijn toekomstige vooruitzichten te versterken door initiatieven om de maritieme industrie te decarboniseren door het ontwerpen en ontwikkelen van op brandstofcellen werkende schepen.


Marktpositie en Concurrentievoordeel

Bloom Energy's focus op brandstofceltechnologie, vooral in een tijd waarin waterstof als energiebron nog in de kinderschoenen staat, geeft het een uniek concurrentievoordeel. Hun vermogen om deze technologie te gebruiken voor zowel energieopslag als on-site stroomopwekking positioneert hen gunstig in een groeiende markt.


Analisten van BTIG Research en andere financiële instellingen hebben positieve beoordelingen en ambitieuze prijsdoelen voor Bloom Energy vastgesteld. Met een huidige koers van ongeveer $11.88 en een prijsdoel van $21, is er een aanzienlijk opwaarts potentieel voor het aandeel.


Ondanks deze positieve vooruitzichten, kan Bloom Energy's hoge schuld-tot-eigen vermogen ratio van meer dan 2x een punt van zorg zijn voor sommige beleggers. Dit kan het risico op investeren in dit verlieslatende bedrijf verhogen. Analisten voorspellen dat Bloom Energy in 2025 winstgevend zal worden, met een aanzienlijke jaarlijkse omzetgroei.


Bloom Energy heeft onlangs zijn overeenkomst met SK ecoplant Co. uit Zuid-Korea verlengd om tot 2027 500 megawatt aan energie-servers te leveren. Dit strategische partnerschap biedt Bloom Energy een aanzienlijk platform voor uitbreiding op de Aziatische markt en versterkt zijn wereldwijde aanwezigheid.Conclusie

Bloom Energy blijft zich richten op het verbeteren van de kosteneffectiviteit van zijn waterstoftechnologie, wat cruciaal is om concurrerend te blijven met fossiele brandstoffen. De huidige inspanningen zijn gericht op het vergroten van de inzetbaarheid van hun technologie, wat essentieel is voor de adoptie op grotere schaal. Met de mogelijkheid van renteverlagingen in 2024, kan er tevens een kentering komen in het sentiment rond alternatieve energieaandelen.


Met de verwachting van een winstgevende toekomst in 2025, een groeiende belangstelling van institutionele investeerders, en de solide marktpositie in de brandstofceltechnologie, lijkt Bloom Energy een aantrekkelijke keuze voor beleggers die zoeken naar groeipotentieel in de hernieuwbare energiesector. Wel gaat het komende jaar extreem belangrijk zijn voor Bloom Energy, aangezien het moet gaan bewijzen dat het op weg is naar winstgevendheid, dit kan veel volatiliteit met zich meebrengen mochten verwachtingen niet gehaald worden. Uiteraard werkt dit ook de andere kant op, als het bedrijf een posiykoers weet aan te houden het komende jaar.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!