top of page

Rente verhoging is nog niet ten einde

In het kort:

  • De Amerikaanse centrale bank (de Fed) heeft besloten de beleidsrente op 5 tot 5,25% te houden, dit is echter niet het einde.. Jerome Powell wil meer inzicht krijgen in de gevolgen van de doorgevoerde renteverhogingen op de economie en inflatie.

  • De markt had al verwacht dat de Fed een pauze in de renteverhogingen zou inlassen. Wat niet was verwacht, is dat de FED tijdens de volgende vergadering eind juli de rente met een kwartje zal verhogen.

  • De Europese Centrale Bank (ECB) komt donderdag aan de beurt, en de markt is vrijwel zeker dat de ECB de rente met een kwartje zal verhogen tot 3,5%. Macro speculanten wachten op meer duidelijkheid over mogelijke verdere renteverhogingen later dit jaar.

Het doet me denken aan een spannend schaakspel, de laatste beweging van de Amerikaanse centrale bank, beter bekend als de Federal Reserve of "Fed". Jerome Powell, de voorzitter, wil even de kat uit de boom kijken. De rente blijft staan op 5-5,25%. Toch wordt er nog verhoogd. Voor sommigen lijkt dit misschien een vreemde move in het muziekstuk van monetaire beleidsbeslissingen, maar dit betekent niet het einde van het concert.

Ik hoor je nu denken: "Rabi, waarom zou de Fed stoppen met renteverhogingen?" Het antwoord is simpel en tegelijkertijd complex. Jerome Powell en zijn team bij de Fed proberen de gevolgen van eerdere renteverhogingen op de economie en inflatie te doorgronden. Het is alsof je na een serie sprintjes even stilstaat om je ademhaling en hartslag onder controle te krijgen.

Maar de rust zal niet lang duren. Net als een marathonloper die een slok water neemt en dan zijn weg vervolgt, zo is de verwachting dat de Fed de rente eind juli met een kwartje zal verhogen. Net zoals je na elke rustpauze je ritme moet hervatten om de finish te halen, moet de Fed zijn pad vervolgen om zijn doel van economische stabiliteit te bereiken.

Donderdag is de Europese Centrale Bank (ECB) aan zet. Beleggers zijn bijna zeker dat de ECB haar beleidsrente met een kwartje verhoogt tot 3,5%. Maar net zoals bij een goochelshow, is de echte truc niet wat je ziet, maar wat er achter de schermen gebeurt. De focus van de beleggers ligt bij de toelichting, die mogelijk meer duidelijkheid verschaft..


Wil je dit soort onafhankelijk werk supporten? Laat dan altijd even een like achter! Je kan ook lid worden en daarmee financieel je waardering tonen & wat leuke extra's krijgen!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page