top of page

NVIDIA rapporteert kwartaalcijfers deze week, dit moet je weten

In het kort:

  • Nvidia wordt verwacht een omzet van $24,6 miljard en een winst per aandeel van $5,62 te rapporteren voor het komende kwartaal.

  • De aandelenkoers van Nvidia is dit jaar al met 87% gestegen, gedreven door sterke vraag naar AI- en datacenterproducten.

  • Analisten voorspellen een aanzienlijke positieve impact van Nvidia's nieuwe AI-chips en infrastructuur.


Nvidia staat op het punt om op 22 mei 2024 de kwartaalresultaten voor het eerste kwartaal van fiscaal 2025 bekend te maken. De verwachtingen zijn hooggespannen, met een verwachte omzet van $24,6 miljard en een winst per aandeel van $5,62. De aandelenkoers van Nvidia is sinds het begin van dit jaar al met 87% gestegen, wat de hoge verwachtingen van beleggers weerspiegelt.


De aandelenkoers van NVIDIA sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Nvidia profiteert aanzienlijk van de groeiende vraag naar AI-toepassingen en datacenteroplossingen. Het bedrijf heeft zijn positie versterkt door innovatieve producten zoals de GeForce RTX 4070 GPU en krachtige datacenterchips die essentieel zijn voor AI-ontwikkeling. Analisten verwachten dat deze producten de drijvende kracht zullen blijven achter Nvidia's financiële prestaties.


De impact van de nieuwe Blackwell-chip zal waarschijnlijk groot zijn. Hoewel AMD momenteel mogelijk een klein voordeel heeft in termen van prijs, energie-efficiëntie en beschikbaarheid, heeft Nvidia's Blackwell-chip waarschijnlijk een forse overhand op het gebied van maximale prestaties. In de toekomst zullen zowel Nvidia als AMD waarschijnlijk hun eigen niches vinden, wat betekent dat beide bedrijven succesvol kunnen zijn in deze enorme markt. Intel is hierin ook nog steeds op zoek naar zijn eigen markt, met steun van ASML.


Nvidia heeft zijn sterke marktpositie te danken aan diverse concurrentievoordelen, zoals de CUDA-software en geavanceerde AI-chips. Deze voordelen hebben bijgedragen aan een hoge Return on Investments (ROI). Nvidia blijft significant investeren in onderzoek en ontwikkeling, wat de technologische voorsprong op concurrenten zoals AMD verder vergroot. Bovendien blijven Nvidia's producten zeer gewild in datacenters en AI-toepassingen, wat zorgt voor een stabiele en groeiende inkomstenstroom.


De ROI van NVIDIA:

BRON: Macrotrends


Nvidia's competitieve voordelen en hoge ROIC worden verder versterkt door aanzienlijke investeringen in R&D. Deze investeringen zorgen ervoor dat Nvidia zijn technologische voorsprong behoudt, vooral omdat niet al het R&D-budget van concurrenten zoals AMD naar AI of GPU's gaat, aangezien zij ook moeten investeren in CPU's om hun positie ten opzichte van Intel te handhaven.


De recordniveaus in Netto winstmarge van NVIDIA:

BRON: Macrotrends


De vraag naar high-bandwidth memory (HBM) voor AI-servers blijft groot, zoals blijkt uit de aankondigingen van Samsung en SK Hynix om hun productiecapaciteit te verhogen. TSMC heeft zijn productiecapaciteit voor de komende twee jaar volledig bezet, voornamelijk door de hoge vraag van Nvidia en AMD. Deze informatie vanuit TSMC suggereert dat Nvidia waarschijnlijk goede resultaten zal laten zien, met sterke omzetcijfers in de komende kwartalen.


Met een aandelenprijs rond $950, zou Nvidia ook zeker een kandidaat kunnen zijn voor een nieuwe aandelen splitsing. Nvidia heeft in het verleden vijf keer eerder aandelen gesplitst, waarvan de laatste in 2021 was. Aandelen splitsingen maken aandelen betaalbaarder voor particuliere beleggers en kunnen de vraag naar het aandeel verhogen.


Nvidia's financiële prestaties zijn indrukwekkend. In fiscaal 2024 genereerde het bedrijf $60,9 miljard aan inkomsten en $29,8 miljard aan nettowinst, een verbetering van respectievelijk 126% en 581% ten opzichte van fiscaal 2023. Dit werd grotendeels gedreven door de groeiende vraag naar de H100-chip, die cruciaal is voor generatieve AI.


De netto-inkomsten van NVIDIA sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Het management van Nvidia verwacht voor Q1 2025 ongeveer $24 miljard aan inkomsten, wat een jaar-op-jaar stijging van 234% zou betekenen. Daarnaast wordt een GAAP-brutomarge tussen 76,3% en 77% voorspeld, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de 64,6% van vorig jaar. Deze cijfers tonen de sterke prijszettingskracht van Nvidia, vooral in hun toonaangevende chips. Hoewel Nvidia momenteel handelt tegen 77,52 keer de trailing earnings, hoger dan het vijfjaarsgemiddelde van 71,9, is de forward P/E ratio van 37,6 redelijker.


De huidige P/E ratio van NVIDIA:

BRON: Macrotrends


Nvidia blijft een sleutelspeler in de technologie- en AI-markt, met solide financiële prestaties en sterke verwachtingen voor komende kwartalen. De vraag naar hun producten en diensten blijft groeien, ondersteund door voortdurende innovaties en strategische samenwerkingen. De aankomende kwartaalresultaten op 22 mei 2024 zullen cruciaal zijn om te zien of Nvidia aan de hoge verwachtingen kan blijven voldoen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

ความคิดเห็น


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..