top of page

Dit is waarom Roblox aandelen dalen

In het kort:

  • De aandelen van Roblox daalden met meer dan 20% na teleurstellende vooruitzichten voor Q2 en een neerwaartse bijstelling van de boekingsprognose voor FY 2024.

  • Q1-resultaten waren solide met aankopen van gebruikers ter waarde van $924 miljoen, een stijging van 19% jaar-op-jaar, en een verbetering van de aangepaste EBITDA.

  • Ondanks uitdagingen in contentuitrol en app-prestaties blijft Roblox's management optimistisch over langetermijngroei met een verwachte boekingsgroei van meer dan 20% CAGR tot 2027.


Roblox (NYSE: RBLX) zag zijn aandelen echter met meer dan 20% dalen na de publicatie van de resultaten voor het eerste kwartaal van 2024. Hoewel de prestaties in Q1 solide waren, zijn beleggers duidelijk ontevreden over de vooruitzichten voor Q2 en de neerwaartse bijstelling van de verwachtingen voor FY 2024. Ondanks deze teleurstelling blijft Roblox management vertrouwen hebben in hun vermogen om de monetisatie-uitdagingen aan te pakken en de boekingsgroei weer op koers te brengen naar meer dan 20% CAGR tot 2027.


De aandelenkoers van Roblox sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Roblox rapporteerde solide resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 met totale aankopen van $924 miljoen, een stijging van ongeveer 19% jaar-op-jaar. De groei werd vooral gedreven door een sterke stijging van het aantal dagelijkse actieve gebruikers (DAU) tot een record van 77,7 miljoen, een stijging van 18% jaar-op-jaar. De grootste groei werd waargenomen in de regio Azië-Pacific (APAC), waar gebruikersaantallen met meer dan 50% jaar-op-jaar stegen in landen zoals Japan en India.


De aangepaste EBITDA van Roblox kwam uit op een verlies van $7 miljoen, een significante verbetering ten opzichte van het verlies van $51 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Dit werd voornamelijk gedreven door operationele hefboomwerking en kostenbeheersing.


Ondanks de sterke resultaten in Q1, ondervond Roblox uitdagingen in de uitrol van nieuwe content en de prestaties van de app, vooral op Android-apparaten. Deze uitdagingen hadden meteen een negatieve invloed op de omzetgroei. Roblox management heeft echter naar eigen zeggen een duidelijke strategie ontwikkeld om deze problemen aan te pakken, waaronder een dynamischere aanpak van live evenementen en verbeteringen in de digitale economie en app-prestaties.Hoe Roblox geld verdient

Robux: De belangrijkste manier waarop Roblox geld verdient, is via de verkoop van Robux, de virtuele valuta van het platform. Gebruikers kunnen Robux kopen om virtuele items en premium content te kopen binnen Roblox-games en virtuele werelden. Roblox biedt verschillende aankoopopties voor Robux, waaronder directe aankopen en lidmaatschapsprogramma's zoals Roblox Premium, dat gebruikers een maandelijkse toelage aan Robux en andere voordelen biedt.


Advertenties: Roblox genereert ook inkomsten door samen te werken met merken en adverteerders om gerichte advertenties aan gebruikers te tonen. Deze advertenties kunnen verschillende vormen aannemen, zoals banners, video's en gesponsorde content. Door partnerschappen met grote merken zoals Marvel, Lego, Disney en Nike, geeft Roblox een brede basis van gesponsorde content.


Licenties en royalty's: Roblox maakt ook geld door licentiepartnerschappen met derde partijen, waardoor deze bedrijven Roblox's intellectuele eigendom (IP) kunnen gebruiken in hun producten en diensten. Daarnaast ontvangt Roblox royalty's van bedrijven die ontwikkelaar-IP gebruiken op hun platforms.


Roblox's vooruitzichten voor Q2 kwamen lager uit dan verwacht, met app-aankopen tussen $870 en $900 miljoen, wat neerkomt op een groei van slechts 13% jaar-op-jaar en onder de consensusraming van $940 miljoen. Bovendien werd de boekingsprognose voor FY 2024 verlaagd tot $4,0 - $4,1 miljard, wat een groei van 15% jaar-op-jaar vertegenwoordigt. Ondanks deze neerwaartse bijstelling blijft het management vertrouwen hebben in hun vermogen om de boekingsgroei vanaf 2025 weer boven de 20% te brengen.


Op lange termijn blijft Roblox optimistisch over zijn groeipotentieel. Het management heeft verschillende maatregelen aangekondigd om de uitdagingen van Q1 aan te pakken en de gebruikersbetrokkenheid te vergroten, waaronder frequentere live evenementen en verbeteringen in de digitale economie. Deze strategieën zijn bedoeld om de dalende trend in dagelijkse actieve gebruikers en de tijd die op het platform wordt doorgebracht, te keren.


Voor Q1 rapporteerde Roblox een nettokasstroom uit operationele activiteiten van $239 miljoen, een stijging van 37% jaar-op-jaar, en een vrije kasstroom van $191 miljoen, een stijging van 133% jaar-op-jaar. De brutowinstmarges verbeterden bescheiden, voornamelijk door verbeteringen in de softwareonderhouds- en ondersteuningsdiensten.


Roblox is een klassiek voorbeeld van een sterk groeiend aandeel, met een bijna verdubbeling van de kwartaalomzet van $387 miljoen in het eerste kwartaal van 2021 tot $750 miljoen in het laatste kwartaal van 2023. Ondanks deze indrukwekkende groei heeft Roblox nog steeds een korte operationele geschiedenis als beursgenoteerd bedrijf, wat het moeilijk maakt om betrouwbare voorspellingen te doen over de toekomstige prestaties van het bedrijf. Het gebrek aan historische data maakt het bovendien moeilijker om de capaciteit van het managementteam om verschillende bedrijfscycli en uitdagende tijden te navigeren, te beoordelen.


Ondanks de snelle groei in omzet blijft Roblox een verlieslatend bedrijf. Hoewel het gebruikelijk is dat bedrijven met hoge groei op korte termijn zwaar investeren om marktaandeel te winnen, voegt de korte operationele geschiedenis van Roblox een extra laag onzekerheid toe voor beleggers. In 2023 genereerde Roblox een positieve operationele kasstroom van $458 miljoen, een stijging van 24% jaar-op-jaar, wat enige geruststelling biedt over de levensvatbaarheid van het businessmodel.


Ook lijkt het dat Roblox grotendeels afhankelijk zal zijn van de mainstream adoptie van de metaverse. De toekomst van deze opkomende industrie hangt af van verschillende factoren, waaronder technologische ontwikkelingen, regelgeving, hardware- en software-integratie, enz. Bovendien is de concurrentie intens, met bedrijven als Meta Platforms die zwaar investeren in de metaverse.


De sterke groei van Roblox in 2023 en begin 2024 zou de zorgen van beleggers over de levensvatbaarheid van het businessmodel moeten wegnemen. Desondanks is het kopen van aandelen in Roblox vandaag de dag niet zonder risico's. Als belegger moet je bereid zijn de nadelen van investeren in een jong beursgenoteerd bedrijf te accepteren.Roblox heeft in Q1 echter solide prestaties geleverd, maar teleurstellende vooruitzichten voor Q2 en FY 2024 zorgden voor een sterke daling van de aandelenkoers. Desondanks blijft het management vertrouwen hebben in hun vermogen om de uitdagingen aan te pakken en de langetermijngroei te herstellen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..