top of page

Microsoft doet een miljarden investering in dit AI-bedrijf

In het kort:

  • Microsoft investeert $1,5 miljard in het in de VAE gevestigde AI-bedrijf G42.

  • De samenwerking omvat de oprichting van een $1 miljard fonds om AI in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Afrika te ontwikkelen.

  • G42 zal Microsoft Azure gebruiken voor zijn AI-applicaties en diensten.


Microsoft's recente investering van $1,5 miljard in G42 markeert een belangrijke uitbreiding van hun bestaande partnerschap, gericht op het versnellen van de digitale transformatie in de VAE en daarbuiten.


Brad Smith, vicevoorzitter en president van Microsoft, zal toetreden tot de raad van bestuur van G42, wat de langdurige samenwerking tussen de twee bedrijven moet versterken. Deze samenwerking is niet alleen een financiële investering, maar ook een strategische zet om geavanceerde AI-oplossingen te bieden aan diverse markten en industrieën.


Wat doet G42

G42 is een opmerkelijke speler in het veld van kunstmatige intelligentie (AI), opgericht in 2018 en gevestigd in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten. Als een AI-ontwikkelings holding bedrijf, werkt G42 over een breed scala van industrieën, waaronder overheidsdiensten, gezondheidszorg, financiën, olie en gas, luchtvaart en zelfs tourisme.


Het bedrijf, onder leiding van Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, de nationale veiligheidsadviseur van de VAE, heeft een sterke positie binnen de regio en ook zeker wereldwijd, met strategische banden, die recente zorgen bij de Amerikaanse autoriteiten hebben geleid over mogelijke technologische overdrachten aan Chinese bedrijven.



Kernactiviteiten en innovatie

G42 voert AI-onderzoek en ontwikkeling uit via zijn dochteronderneming, het Inception Institute of Artificial Intelligence (IIAI). Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in big data, AI en machine learning, en heeft een aanzienlijke impact op de ontwikkeling van technologieën die van cruciaal belang zijn voor de moderne infrastructuur en dienstverlening. In 2020 heeft de staatsbedrijf Mubadala Investment Company een aandeel in G42 genomen, wat het eigendom van twee IT-bedrijven, Injazat en Khazna, aan G42 overdroeg.


Een van de opvallende samenwerkingen van G42 was met Sinopharm voor klinische proeven van een COVID-19 vaccin, die later leidde tot de productie van het vaccin in Abu Dhabi in maart 2021. Daarnaast heeft G42 samengewerkt met Israëlische defensie groepen zoals Rafael Advanced Defense Systems en Israel Aerospace Industries om methoden te onderzoeken en ontwikkelen om de COVID-19 pandemie te bestrijden.


In juli 2023 heeft G42 een investering van ongeveer $100 miljoen gedaan voor de aankoop van de eerste van potentieel negen supercomputers van Cerebras, bedoeld om zijn AI-technologie te verbeteren voor toepassingen zoals chatbots en de analyse van genomische en preventieve zorg gegevens. Cerebras is nog niet beursgenoteerd maar verwacht ergens dit jaar een IPO, welke ik zeker in de gaten houdt.


Ondanks de indrukwekkende groei en uitbreiding van G42, heeft het bedrijf te maken gehad met veiligheids zorgen, vooral vanuit de Verenigde Staten. Bezorgdheid over de banden met Chinese bedrijven en de mogelijke overdracht van gevoelige technologieën heeft geleid tot kritiek en onderzoek. In reactie op deze zorgen, en als een poging om zijn Amerikaanse partners gerust te stellen, heeft G42 in februari 2024 aangekondigd dat het al zijn investeringen in China heeft afgestoten.


Innovatie in AI

De samenwerking tussen Microsoft en G42 wordt ondersteund door toezeggingen aan de Amerikaanse en VAE-overheden om te voldoen aan de handels-, veiligheids- en AI-verantwoordelijkheids normen. Dit is vastgelegd in een unieke overeenkomst tussen de overheden die de ontwikkeling en implementatie van AI veilig en verantwoord moet houden. Bovendien versterkt deze deal G42's strategie om generatieve AI en volgende generatie infrastructuur en diensten te leveren aan klanten over de hele wereld.


Met de ondersteuning van een $1 miljard fonds, beogen Microsoft en G42 de ontwikkeling van een vaardige en diverse AI-werkkracht in de VAE en breder te stimuleren. Dit initiatief zal niet alleen lokale capaciteiten opbouwen, maar ook de regionale AI-competitiviteit verhogen. De inzet van Microsoft Azure door G42 zal de prestaties, schaalbaarheid en beveiliging van hun data diensten verbeteren, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van AI-producten die snel en op grote schaal kunnen worden geleverd.



Een opvallend aspect van deze samenwerking die opvalt is de focus op precisie geneeskunde en biomedisch onderzoek. Door gebruik te maken van Microsoft Azure, zal G42 in staat zijn om geavanceerde gezondheidsoplossingen te bieden, zoals hun samenwerking met het Broad Institute of MIT en Harvard en de International Center for Genetic Disease. Deze inspanningen zullen bijdragen aan de ontwikkeling van klinisch genoomonderzoek en ziektepreventie wereldwijd.

Deze uitgebreide samenwerking tussen Microsoft en G42 belooft aanzienlijke vooruitgang in AI-technologieën en digitale transformatie, met een diepgaande impact op regionale en wereldwijde schaal.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page