top of page

ASML kwartaalcijfers: dit zijn de verwachtingen

In het kort:

  • ASML verwacht voor Q1 2024 orders ter waarde van bijna 5,10 miljard euro, een significante stijging ten opzichte van de 3,75 miljard euro in Q1 2023.

  • Verwachte omzet voor Q1 2024 bedraagt 5,42 miljard euro, een daling ten opzichte van 6,75 miljard euro vorig jaar, met een brutowinst van 2,64 miljard euro en een brutomarge van 48,8%.

  • Aandelen van ASML zijn dit jaar met ongeveer 36% gestegen.


ASML, de Nederlandse gigant en wereldleider in halfgeleiderapparatuur, staat klaar voor de publicatie van zijn resultaten voor het eerste kwartaal van 2024. Met een verwachte orderontvangst van bijna 5,10 miljard euro zet ASML een stevig fundament neer voor het komende jaar, mede dankzij de aanhoudende vraag van grote chipfabrikanten zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Deze bestellingen zijn cruciaal en worden verwacht verder te groeien, gezien de recente subsidies in de VS voor chipfabrikanten die kunnen zorgen voor een robuuste vraag de komende kwartalen.


Met een indrukwekkende jaaromzet van €27,55 miljard in 2023, een stijging van 30,1% ten opzichte van het voorgaande jaar, en een aangepaste winst per aandeel (EPS) die met 40,8% steeg naar €19,91, blijkt ASML's dominantie in de markt des te meer.


ASML heeft dan ook een indrukwekkende stijging van bijna 36% in zijn aandelenkoers ervaren sinds het begin van het jaar, wat het vertrouwen van investeerders in het bedrijf maar weer onderstreept. Deze stijging is mede te danken aan de sterke kwartaalresultaten van het vierde kwartaal van 2023.


De aandelenkoers van ASML sinds de beursgang:


Omzet en winstprognose

De omzetprognose van 5,42 miljard euro, hoewel een daling ten opzichte van het jaar ervoor (6,75 miljard euro), valt binnen de door ASML gestelde richtlijnen van 5 tot 5,5 miljard euro. Deze daling kan toegeschreven worden aan cyclische fluctuaties in de halfgeleidermarkt en de strategische positionering van het bedrijf in een concurrerende industrie. Voor de winst per aandeel wordt er uitgegaan van een EPS (earnings per share) van $2,99 voor het eerste kwartaal van 2024.


De aanzienlijke investeringen in capaciteitsuitbreiding, waarbij het bedrijf van plan is om de productie van EUV- en DPV-machines aanzienlijk op te voeren, zijn bedoeld om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit zou op de lange termijn gunstig moeten zijn voor zowel de top- als de bottomline van ASML.


De brutowinst van ASML wordt geschat op 2,64 miljard euro met dus een brutomarge van 48,8%, wat een lichte daling impliceert ten opzichte van de 50,6% in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze cijfers zijn indicatief voor de lichte daling in operationele efficiëntie en marktdynamiek waarmee ASML te maken heeft.


Impact van chips act subsidies

Met de recente bevestiging van $39 miljard aan chips act subsidies van de Amerikaanse overheid, positioneert ASML zich als een cruciale begunstigde van deze fondsen.


Belangrijke spelers zoals Intel, TSMC, Samsung Electronics en Micron zullen aanzienlijke bedragen ontvangen, wat de vraag naar lithografie-apparatuur van ASML zal stimuleren om hun nieuwe productiefaciliteiten te ondersteunen. Dit beleid is ontworpen om de binnenlandse productie van halfgeleiders te versterken, wat ASML een strategisch voordeel geeft in zowel de Amerikaanse als de wereldwijde markt.


ASML rapporteerde al een aanzienlijke versnelling in net-orders in Q4 2023, met een indrukwekkende €9,18 miljard aan bestellingen in het vierde kwartaal van 2023, een stijging van 45,7% ten opzichte van het jaar ervoor.


Dit omvatte €5,6 miljard voor EUV lithografie-apparatuur en €3,6 miljard voor non-EUV apparatuur. Dit ondersteund het positieve vooruitzicht voor ASML, helemaal als we de volgende zogenaamde 'cloud super cycle' ingaan met nieuwe en hogere investeringen in chip apparatuur.



Hoewel ASML's waarderingen, namelijk een forward P/E van 47,8 en een Price/Cash Flow van 39,51, uiteraard aanzienlijk hoger liggen dan het historische gemiddelde, weerspiegelen deze de hoge verwachtingen van de markt voor aanhoudende groei in een sector die essentieel is voor technologische vooruitgang op dit moment.


Terwijl ASML zich positioneert voor verdere groei te midden van gunstige ontwikkelingen in de industrie en overheidsinvloeden uit Amerika, blijft het een aantrekkelijke, maar prijzige keuze voor langetermijn investeerders die willen profiteren van de volgende golf van cloud computing en AI-gedreven vraag. Met een indrukwekkend orderboek en strategische investeringen in capaciteit uitbreiding, is ASML echter goed voorbereid om zijn leidende positie te behouden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page