top of page

Huawei wil eigen chips gaan produceren

In het kort:

  • Huawei investeert $1,66 miljard in een nieuw R&D-centrum in Shanghai.

  • Hiermee wil het zo snel mogelijk onafhankelijk zijn van buitenlandse spelers.

  • De Chinese tech gigant werft agressief personeel aan en biedt dubbele salarissen vergeleken met lokale chipfabrikanten, met focus op werknemers die ervaring hebben bij ASML en andere sector leiders.


Huawei zet grote stappen om zijn afhankelijkheid van buitenlandse chipfabrikanten te verminderen door een enorme $1,66 miljard te investeren in een nieuw halfgeleider onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Shanghai.


Dit initiatief is een reactie op de restricties opgelegd door de Nederlandse en Amerikaanse overheden, waardoor Huawei's toegang tot geavanceerde chip technologieën zoals de EUV-lithografie machines van ASML beperkt is. Dit nieuwe R&D-centrum zal zich richten op het ontwikkelen van lithografie machines die essentieel zijn voor de productie van de meest geavanceerde 3nm en 5nm chips.


In een poging om de ontwikkeling van deze cruciale technologieën zoveel mogelijk te versnellen, biedt Huawei buitengewoon hoge salarissen aan, tot wel dubbel het bedrag dat lokale chip makers bieden, om top-ingenieurs aan te trekken van over de hele wereld, waaronder experts van ASML, Applied Materials, Lam Research, TSMC, Intel, en Micron. Deze strategie benadrukt Huawei’s inzet om een belangrijke speler te worden op het gebied van chipproductie, onafhankelijk van westerse technologie.


Hoewel Huawei's inspanningen om een leidende rol te spelen in de chip-industrie indrukwekkend zijn, komt dit wel met een kost. Er zijn berichten dat de werkomstandigheden extreem veeleisend zijn, waarbij werknemers vaak zelfs meer dan de al zware '996' werkcultuur (van 9 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds, zes dagen per week) moeten werken. Dit is echter tekenend voor de manier waarop China op dit moment bezig is te innoveren en zo snel mogelijk onafhankelijk te worden.



De samenwerking met SMIC blijft van cruciaal belang voor Huawei. SMIC werkt aan de ontwikkeling van 3nm chipproductie capaciteiten, wat essentieel is voor de toekomstige chip ambities van Huawei. Deze samenwerking zal waarschijnlijk een sleutelrol spelen totdat Huawei’s eigen R&D-faciliteiten volledig operationeel zijn en zelf de hoogwaardige chips kunnen produceren die nodig zijn voor hun technologieën.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page