top of page

Dit is waarom Salesforce aandelen dalen

In het kort:

  • Salesforce is in vergevorderde onderhandelingen om Informatica over te nemen, waarna het aandeel stevig is gedaald.

  • Informatica, een bedrijf gespecialiseerd in data management software, zag eveneens een daling van 6,5% in hun aandelen waarde na het nieuws van de mogelijke overname.

  • De overname zou één van de grootste in de geschiedenis van Salesforce kunnen worden met een geschatte waarde van ongeveer $11 miljard.


Op de financiële markten werd het nieuws over de mogelijke overname door Salesforce van Informatica alles behalve positief ontvangen. Aandelen van Salesforce sloten met een verlies van 7,3%, terwijl Informatica 6,5% verloor.


De schommelingen volgen kort na het ontbinden van een M&A-comité door Salesforce, bedoeld om activistische investeerders te sussen die aan drongen op kostenreductie en winst verhoging.


De aandelenkoers van Salesforce sind de beursgang:


Achtergrond van deze overname

Salesforce, bekend om zijn platform dat de verkoopafdelingen helpt met het beheren van klantrelaties, heeft een lange geschiedenis van acquisities, waarbij het sinds 2006 meer dan 70 bedrijven heeft overgenomen. Deze mogelijke acquisitie van Informatica zou een strategische uitbreiding zijn, gezien Informatica's ervaring in het beheren van data over cloud en on-premises systemen. Dit past goed bij Salesforce's recente inzet op kunstmatige intelligentie met hun Einstein AI-platform.


Hoewel er nog geen definitieve overeenkomst is bereikt, zou een overname van informatica een significante invloed kunnen hebben op de toekomstige richting van Salesforce. Activistische investeerders houden de situatie scherp in de gaten en er is bezorgdheid over mogelijke afleiding van de kernactiviteiten van Salesforce en de integratie van een groot nieuw bedrijfsonderdeel. Deze zorgen zijn niet ongegrond, gezien de geschiedenis van Salesforce in het navigeren door complexe acquisities, waarbij het bekendste voorbeeld uiteraard Slack is.


Bernstein analist Mark Moerdler uitte eerder al zijn zorgen over deze potentiële overname, aangezien deze een verschuiving zou betekenen van Salesforce's recente focus op winstmarges naar een grotere nadruk op omzetgroei. Informatica, met een bruto marge van 79% maar een operationele marge van slechts 5,9% in het voorgaande jaar, zou volgens Moerdler significante uitdagingen kunnen presenteren in de integratie en het behalen van financiële resultaten van Salesforce.


Dit scenario kan zeker gaan leiden tot verdere kritiek van beleggers die al bezorgd zijn over de prijs die Salesforce betaalde voor eerdere overnames, zoals die van Slack Technologies in 2021.



Terwijl Salesforce zijn imperium mogelijk verder uitbreidt met de overname van Informatica, blijft de reactie van de markt voor nu gemengd. De daling in de aandelenkoers weerspiegelt de bezorgdheid onder beleggers over de strategische richting van het bedrijf. De komende periode zal cruciaal zijn om te zien of deze potentiële mega deal de goedkeuring van de aandeelhouders zal winnen of dat het juist leidt tot meer twijfels onder investeerders.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page