top of page

Kan NIO gaan concurreren met de best verkopende auto ter wereld?

In het kort:

  • Nio introduceerde een nieuw, goedkoper merk genaamd Onvo, waarvan het eerste model $4.000 goedkoper is dan Tesla's Model Y.

  • Het eerste Onvo-model, de L60 SUV, zal vanaf september worden geleverd en richt zich op het bieden van meer ruimte en betere prestaties dan concurrerende modellen.

  • Chinese EV-markt is zeer competitief, met nieuwe spelers en prijsverlagingen die de markt op dit moment constant in beweging houden.


De Chinese elektrische autofabrikant Nio heeft op 15 mei 2024 in Shanghai zijn nieuwe merk Onvo onthuld. Dit nieuwe, lager geprijsde merk is een strategische zet in een poging om een breder publiek aan te trekken en direct de concurrentie aan te gaan met Tesla. Het eerste model van Onvo, de L60 SUV, is geprijsd op 219.900 yuan (ongeveer $30.439), wat $4.000 goedkoper is dan Tesla's Model Y.


De L60 SUV, het eerste model van Onvo, biedt verschillende voordelen ten opzichte van zijn concurrenten. Volgens Alan Ai, leidinggevende van het nieuwe Onvo-merk, heeft de L60 een vergelijkbare of zelfs betere actieradius op een enkele lading met de model Y van Tesla, afhankelijk van de versie. Dit maakt de L60 volgens NIO een aantrekkelijke keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een betaalbare, maar hoogwaardige elektrische SUV.


De lancering van Onvo komt op een moment van intense concurrentie in de Chinese EV-markt. Nieuwe toetreders zoals Xiaomi hebben hun prijzen agressief verlaagd om marktaandeel te winnen, met de SU7 sedan die ongeveer $4.000 goedkoper is dan Tesla's Model 3. Tesla heeft daarop gereageerd met prijsverlagingen voor de Model 3, die nu begint bij 231.900 yuan (ongeveer $32.124).


Deutsche Bank heeft positief gereageerd op de introductie van de Onvo L60, het nieuwe sub-merk van Nio. Analisten van Deutsche Bank verwachten dat deze SUV een significante boost zal geven aan de maandelijkse verkoopcijfers van Nio. De L60 zal vanaf september 2024 beschikbaar zijn en is geprijsd op RMB 219.900 ($30.500), wat RMB 30.000 minder is dan de vergelijkbare Tesla Model Y. Deze prijsstrategie maakt de L60 bijzonder aantrekkelijk voor consumenten die op zoek zijn naar een betaalbare maar kwalitatieve elektrische SUV.


In 2023 bereikte Tesla een mijlpaal door met de Model Y het best verkochte voertuig ter wereld te produceren. Deze volledig elektrische middenklasse SUV overtrof gevestigde modellen zoals de Toyota Corolla en de RAV4. Volgens voorlopige gegevens van JATO verkocht Tesla wereldwijd meer dan 1,23 miljoen exemplaren van de Model Y, een indrukwekkende stijging van 64% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit geeft wel aan dat er vraag is naar elektrische auto´s binnen dit specifieke segment.Nio heeft aangegeven dat ze mikken op een maandelijkse verkoop van ongeveer 10.000 eenheden van de Onvo L60. In april 2024 zag Nio een groei in leveringen van 135% jaar-op-jaar en 32% maand-op-maand, met name dankzij de modellen EC6, ES6 en ET5. Met deze positieve trend en de toevoeging van de Onvo L60, verwacht Deutsche Bank dat Nio in staat zal zijn om de grens van 20.000 eenheden per maand te overschrijden. Deze prognose is gebaseerd op de sterke marktvraag en de concurrentievoordelen van de Onvo L60 ten opzichte van andere modellen in hetzelfde segment.


Deutsche Bank voorspelt dat Nio en Onvo in 2025 gezamenlijk zes nieuwe producten zullen lanceren, wat resulteert in een totaal van 300.000 verkochte eenheden voor dat jaar. Het Onvo-merk zal naar verwachting een tweede model introduceren, een grotere SUV die zich richt op grotere gezinnen. Dit model is al ver in de ontwikkelingsfase en zal naar verwachting volgend jaar op de markt komen. Daarnaast zal Nio vier nieuwe producten lanceren, waaronder de ET9 sedan, ET6 sedan, ES8 SUV en ES7 SUV. William Li, oprichter en CEO van Nio, benadrukte dat het Onvo-merk jaarlijks één nieuw model zal lanceren.


Hoewel Nio zich aanvankelijk richt op de Chinese markt, zijn er plannen om Onvo's modellen ook internationaal te verkopen. De CEO van Nio, William Li, bevestigde dit voornemen maar gaf geen specifieke tijdlijn. Ondertussen worden Chinese elektrische voertuigen geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de aankondiging van een 100% tarief op importen naar de VS door de Biden-administratie. Li noemde deze tarieven "volkomen onredelijk" en wees op de negatieve impact voor consumenten en klimaatdoelen.Onvo zal profiteren van Nio's bestaande infrastructuur, zoals batterijwissel- en oplaadstations, wat een extra voordeel biedt voor potentiële kopers. Bovendien benadrukte Alan Ai de geavanceerde bestuurdersassistentietechnologie van Onvo, die al video's toonde van modellen die autonoom door plattelandswegen en stadsstraten navigeren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl.

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..