top of page

Investeringen in ruimtevaart stijgen hard, goed teken voor 2024

In het kort:

  • Wereldwijde investeringen in ruimtevaartstartups stegen in het vierde kwartaal van 2023 met 31% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, waardoor het totaal voor 2023 uitkomt op $17,9 miljard. Grote financieringsrondes omvatten bedrijven als Firefly Aerospace en D-Orbit.

  • In 2023 vonden 39 fusies en overnames plaats in de ruimtevaartsector, met een sterke focus op infrastructuurtechnologieën zoals raketten en satellieten. De Verenigde Staten en China leiden in het aantal deals, terwijl het VK op de derde plaats wereldwijd staat.

  • Ondanks een wereldwijd herstel van investeringen in de ruimtevaartsector, daalden de investeringen in het VK in 2023 met 24% tot $204,7 miljoen. Het VK behaalde de vijfde plaats wereldwijd in termen van investeringen en de derde plaats in het aantal deals.


De ruimtevaartindustrie heeft in 2023 een opvallende wederopstanding doorgemaakt in termen van investeringen, met een totale instroom van $17,9 miljard. Dit getal vertegenwoordigt een significante stijging van 31% in het vierde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal, aangevoerd door bedrijven als Firefly Aerospace en D-Orbit.Fusies en Overnames: Een Consoliderende Markt

Een markant aspect van 2023 was de consolidatie binnen de ruimtevaartsector, met 39 fusies en overnames. Belangrijke deals zoals de overname van Inmarsat door Viasat en de aankoop van Aerojet Rocketdyne door L3Harris onderstrepen de toenemende interesse in ruimte-infrastructuurtechnologieën.


Wereldwijde Investeringen: Leiders en Achterblijvers

Hoewel de Verenigde Staten en China de lijst aanvoerden in het aantal investeringsdeals, viel het VK op door een daling van 24% in investeringen tot $204,7 miljoen. Ondanks deze daling behoudt het VK een sterke positie in Europa, met een derde plaats wereldwijd qua aantal deals.


De daling in investeringen in het VK weerspiegelt de bredere uitdagingen waar de Britse ruimtevaartsector mee te maken heeft. Tegelijkertijd illustreert het grote aantal deals de levendige start-up-ecosysteem en de aanhoudende interesse van investeerders in het VK.


Vooruitzichten voor 2024: Optimisme en Groei

Met een verjongd investeringsklimaat en een recordaantal fusies en overnames, ligt de ruimtevaartsector op koers voor een sterk 2024. De focus op kapitaalintensieve bedrijven, zoals die met activa in de ruimte, duidt op een groeiende interesse in grootschalige ruimteprojecten. De 'beyond Earth' sector, gericht op de ontwikkeling van ruimte-infrastructuur zoals maanlanders of ruimtestations, toont een opvallende groei.


De Invloed van Overheidscontracten en Private Equity

Een belangrijk element in deze heropleving is de toenemende betrokkenheid van overheden en private equity in de ruimtevaartsector. Overheidscontracten en het groeiende aantal institutionele en private equity fondsen die bijdragen aan investeringen op latere stadia, versterken de financiële basis van de ruimtevaartindustrie.Innovatie en Technologie

De focus op technologische innovatie en de ontwikkeling van nieuwe ruimtevaartcapaciteiten is een drijvende kracht achter deze investeringen. De sector ziet een verschuiving naar meer geavanceerde projecten, waaronder ruimteafval opruiming en de ontwikkeling van nieuwe satelliettechnologieën.


Conclusie

Terwijl de ruimtevaartsector zich voorbereidt op een veelbelovend 2024, benadrukt de huidige trend de groeiende rol van ruimtevaart in zowel commerciële als wetenschappelijke toepassingen. De sector staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk van exploratie en innovatie, met ongekende kansen en uitdagingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!