top of page

Europese Inflatie daalt - Spanje lager dan 20 maanden geleden

Twee van de grootste economieën in Europa hebben hun inflatie cijfers gerapporteerd. Zoals jullie misschien wel weten, is de inflatie in Spanje in maart gedaald tot 3,3 procent. Dat is het laagste inflatiecijfer van het land sinds augustus 2021 en bijna de helft lager dan een maand terug.Wat betekent dit voor de Spanjaarden?


Nou, dat betekent dat ze minder geld kwijt zijn aan elektriciteit en brandstof. Dat is fijn, want die prijzen waren vorig jaar behoorlijk gestegen. Ook heeft de Spaanse regering een aantal maatregelen genomen om de prijzen van levensmiddelen te verlagen. Zo betaal je nu minder belasting op brood, melk, fruit en groenten. En als je met de trein reist, hoef je helemaal niets te betalen. Dat is toch geweldig?


Maar er is ook een keerzijde aan de lagere inflatie in Spanje. Want dat betekent ook dat de economie minder hard groeit dan verwacht. En dat kan weer gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de overheidsfinanciën. Bovendien kan de inflatie snel weer stijgen als de energieprijzen weer omhoog gaan.


Hoe zit het dan met Duitsland?


Spanje was vorig jaar een voorloper in de stijging van de energieprijzen door de gascrisis, omdat de Spaanse energieprijzen sneller reageerden op de schommelingen op de groothandelsmarkt dan andere landen.


Duitsland daarentegen maakt gebruik van langlopende contracten, waardoor de daling van de groothandelsprijzen langzamer doordringt.


De Duitse consumentenprijzen stegen in december met 7,8 procent op jaarbasis op een geharmoniseerde basis - lager dan het percentage van 9,3 procent in de vorige maand, maar hoger dan de 7,5 procent die economen hadden voorspeld in een peiling van Reuters.
Toch daalde de Duitse energie-inflatie snel van 19,1 procent in februari tot 3,5 procent in maart, volgens Destatis, het federale bureau voor de statistiek. De gedeeltelijke plafonnering van de gas- en elektriciteitsrekeningen voor huishoudens droeg ook bij aan de daling, zei het.


De voedselinflatie versnelde licht tot 22,3 procent van 21,8 procent op jaarbasis in februari. De inflatie van diensten steeg tot 4,8 procent, van 4,7 procent.


Holger Schmieding, hoofdeconoom bij investeringsbank Berenberg, zei dat de Duitse inflatie werd gestuwd door een grote sprong in de prijzen van pakketreizen, die bijna 13 procent stegen in de meest bevolkte regio Noord-Rijnland-Westfalen. "Na de pandemie houden Duitsers gewoon van reizen, terwijl hotels worstelen met hogere stookkosten en personeelstekorten", zei hij.


In Spanje was de stijging van de geharmoniseerde consumentenprijzen met 3,1 procent op jaarbasis lager dan de consensusverwachting van een stijging met 4 procent. De Spaanse kerninflatie bleef echter hardnekkig hoog op 7,5 procent op jaarbasis.LEES OOK

Commenti


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..